Τι σηματοδοτούν για τη Λαγκάρντ οι τελευταίες εξελίξεις στους κόλπους της ΕΚΤ
- 10/09/2019, 11:09
- SHARE
Η Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί αυτήν την εβδομάδα να πάρει μια γεύση από την κατάσταση που θα συναντήσει όταν αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), καθώς ο προκάτοχός της συναντά αντιστάσεις στην τελευταία του προσπάθεια για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής επί της θητείας του.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που είναι επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την ανάγκη για ποσοτική χαλάρωση δείχνουν να ενθαρρύνονται από την επικείμενη αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι και την έλευση της Λαγκάρντ τον Νοέμβριο, σύμφωνα με αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης με γνώση των διαβουλεύσεων.
Ενώ κανείς δεν αμφιβάλλει για την ειλικρίνεια εκείνων που υποστηρίζουν ότι η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι απαραίτητη αυτή τη στιγμή, οι διαφωνούντες μοιάζουν να παρακινούνται επίσης από την απογοήτευση για τις πρόσφατες τακτικές του Ντράγκι ώστε να γείρει το θεσμικό όργανο προς μια φιλόδοξη δέσμη μέτρων, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, ζητώντας να μην κατονομαστούν, καθώς οι συζητήσεις αυτές είναι ιδιωτικές. Τα συγκεκριμένα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ μπορεί να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να στείλουν ένα μήνυμα ότι οι απόψεις του Διοικητικού Συμβουλίου αξίζουν μεγαλύτερο σεβασμό.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη, για να συζητήσει τις επιλογές πολιτικής για τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας.
Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θα μπορούσε να σημαίνει ότι η προτελευταία συνάντηση νομισματικής πολιτικής επί Ντράγκι- η 76η του ως πρόεδρος- είναι η τελευταία ευκαιρία για να εκφράσουν αντιρρήσεις τα μέλη του ΔΣ, μετά από οκτώ χρόνια κατά τα οποία ο Ντράγκι σημείωσε επανειλημμένες επιτυχίες στο να πείθει το συμβούλιο να ακολουθεί τις θέσεις του.
Αναζητώντας συναίνεση
Το στυλ του Ιταλού βρίσκεται σε έντονη αντίθεση με την πιο συλλογική, στηριζόμενη στη συναινετική προσέγγιση του προκατόχου του, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Ο Ντράγκι έχει ένα επιτυχημένο ιστορικό υποβολής συχνά αμφιλεγόμενων αποφάσεων εκτός των συνεδριάσεων πολιτικής και μόνο αργότερα να ζητά την υποστήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου. Η πιο διάσημη ανακοίνωσή του- η δέσμευση να κάνει ό, τι χρειάζεται για να σώσει το ευρώ τον Ιούλιο του 2012- προστέθηκε σε μία ομιλία στο Λονδίνο και εξέπληξε ακόμα και τους πιο στενούς έμπιστούς του.
Δύο χρόνια αργότερα, σε ένα συμπόσιο της Federal Reserve στο Jackson Hole του Wyoming, έθεσε τις κεντρικές τράπεζες στο δρόμο για την έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης. Αν και αντιμετώπισε ισχυρές αντιδράσεις όταν ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2015, το κατάφερε.
Τι λένε οι οικονομολόγοι του Bloomberg:
«Οι απόψεις του Ντράγκι- μαζί με αυτές του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ- τείνουν να είναι ο καλύτερος οδηγός για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης. Εξακολουθούμε να περιμένουμε ανακοινώσεις για νέες αγορές ομολόγων αυτή την εβδομάδα»- David Powell και Maeva Cousin
Είναι δελεαστικό να απορρίψουμε την τρέχουσα αντίδραση ως προερχόμενη από το συνηθισμένο στρατόπεδο των λεγόμενων «γερακιών» της νομισματικής πολιτικής. Όπως και το 2015, οι Γερμανοί, Ολλανδοί, Αυστριακοί και Εσθονοί αξιωματούχοι είναι επικεφαλής. Αυτή τη φορά όμως, η αντίσταση είναι αρκετά μεγάλη ώστε να θέσει υπό αμφισβήτηση την πιθανότητα μιας μεγάλης δέσμης μέτρων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο σπάνια ψηφίζει για σημαντικές αποφάσεις πολιτικής, επιδιώκοντας την ομοφωνία ή ευρεία συναίνεση- κάτι που ο Σλοβάκος Πέτερ Καζίμιρ είπε πέρυσι ότι είναι κρίσιμο για την αξιοπιστία. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει όταν οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής από χώρες που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της οικονομίας της ζώνης του ευρώ είναι κατά της ποσοτικής χαλάρωσης.
Ένα προφανές σημάδι της μεταβαλλόμενης κατάστασης είναι ο σκεπτικισμός του διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αρκεί μία μείωση επιτοκίου και μια προαναγγελία για την πορεία των επιτοκίων.
Οι περισσότεροι παρατηρητές της ΕΚΤ εξακολουθούν να πιστεύουν στην ικανότητα του Ντράγκι να ξεπεράσει τους αμφισβητίες. Πάνω από το 80% των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν από την Bloomberg την περασμένη εβδομάδα προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα ξαναρχίσει τις αγορές ομολόγων.
Αλλά για κάποιους, θα ήταν καλύτερο να αναβληθεί αυτή η απόφαση έως ότου γίνουν σαφέστεροι οι κίνδυνοι, όπως οι δυνητικοί δασμοί των ΗΠΑ στην Ευρώπη και η φύση του Brexit.
«Ορισμένες από τις αποφάσεις που έχουμε πάρει ήδη ρίχνουν μία σημαντική σκιά στο μέλλον», δήλωσε ο ολλανδός κυβερνήτης Κλάας Κνοτ σε συνέντευξη στο Bloomberg. «Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα συνιστούσα λίγη προσοχή».
Πηγή: Bloomberg