Τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία η νέα έξοδος στις αγορές
- 09/02/2018, 11:58
- SHARE
Τα επόμενα βήματα προς την κανονικότητα και ποιοι είναι οι επενδυτές που έβαλαν τα χρήματά τους.
Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η τιμολόγηση του νέου 7ετους ομολόγου που εξέδωσε το ελληνικό Δημόσιο. Η απόδοση του διαμορφώθηκε στο 3,5%. Οι επενδυτές προσέφεραν στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 6,5 δισ. ευρώ. υπερακαλύπτοντας κατά πολύ το στόχο που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος είχε προσδιοριστεί στα 3 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα το βιβλίο έκλεισε με προσφορές κοντά στα 7 δισ. ευρώ, και την απόδοση του επταετούς να διαμορφώνεται στο 3,5%. Το δημόσιο θα αντλήσει ποσό 3 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το βιβλίο προσφορών άνοιξε με την αρχική «καθοδήγηση» (guidance) στο 3,75%. Το συγκεκριμένο ποσοστό λίγο αργότερα μειώθηκε στο εύρος 3,5-3,625% και εν τέλει κλείδωσε στο 3,5%.
«Έχουμε ένα πιο σταθερό περιβάλλον και ενώ δεν είναι όλα πράσινα στις οθόνες, οι αποδόσεις είναι σταθερές και δεν βλέπουμε απότομες μεταστροφές», είπε ένας από τους αναδόχους. «Αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να προχωρήσουμε με τη συναλλαγή και τους επενδυτές να μη νιώθουν ότι πιάνουν κάτι επικίνδυνο, και τελικά να αγοράσουν».
«Η έκδοση του ελληνικού ομολόγου δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές με καλές συνθήκες» τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας τη σημασία του γεγονότος ότι η έκδοση ήταν επιτυχής παρά τις αναταράξεις που σημειώθηκαν στις αγορές τις τελευταίες ημέρες. «Αποδεικνύει», πρόσθεσε, «ότι υπάρχει ήδη εμπιστοσύνη και ότι όλος ο κόσμος βλέπει σε ποιο βαθμό η κατάσταση στη χώρα έχει βελτιωθεί».
Πολλοί κάτοχοι ελληνικών δεκαετών ομολόγων λήξης Ιανουαρίου 2028 τα ρευστοποίησαν προκειμένου να τοποθετηθούν στο επταετές ομόλογο, καθώς θεώρησαν πως ακόμη και εάν αυτό είχε μικρότερο επιτόκιο θα μπορούσαν να πετύχουν μια καλή απόδοση τρία χρόνια νωρίτερα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η απόδοση στη δεκαετία. Είναι χαρακτηριστικό πως το δεκαετές ομόλογο άνοιξε χθες με απόδοση 3,6% και έκλεισε με απόδοση 3,8%.
Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα μειωθούν περαιτέρω καθώς πλησιάζουμε στις 16 Φεβρουαρίου ημέρα που η αγορά προεξοφλεί πως ο οίκος Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα.
Να σημειωθεί πως το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την έκδοση τριετούς και 15ετούς ομολόγου σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη ρευστότητα στην ελληνική αγορά ομολόγων, μειώνοντας παράλληλα τις αποδόσεις. Στον ίδιο σχεδιασμό εντάσσεται και η έκδοση δωδεκάμηνου εντόκου γραμματίου.
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει αποθεματικό ύψους μέχρι και 19-20 δισ. ευρώ ,έναντι των αγορών,για να καλύψει τις αποπληρωμές χρέους μετά από την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης. Η χώρα πρέπει να εξυπηρετήσει λήξεις χρέους ύψους 28 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019 και θα καλύψει το 1/3 αυτών με τις επόμενες δύο δόσεις του μνημονίου,
Επίσης θα λάβει το επόμενο διάστημα από τους επίσημους δανειστές 9 δισ. ευρώ -από τα αδιάθετα κεφάλαια του τρίτου μνημονίου-ενώ σχεδιάζει να αντλήσει τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ περίπου από τις αγορές με την έκδοση νέων ομολόγων.