Τι σημαίνει για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου η συμφωνία Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας

Τι σημαίνει για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου η συμφωνία Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας
epa06246017 Russian President Vladimir Putin (R) and Saudi King Salman bin Abdulaziz Al Saud (L) meet in the Kremlin, Moscow, Russia. 05 October 2017. King Salman is on a three-day visit for talks that are expected to focus on the Syrian crisis and energy. EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

Ο ρόλος της αμερικάνικης αγοράς, και οι προοπτικές της πολιτικής που ακολουθεί ο ΟΠΕΚ τους τελευταίους μήνες.

 

Οι διεθνείς αγορές πετρελαίου μπορούν να διαχειριστούν τις προμήθειες του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου για τον επόμενο χρόνο, καθώς η ζήτηση αυξάνεται και η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας έχει συμβάλει στο να σταθεροποιηθεί η τιμή του αργού πετρελαίου, ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία, υποδηλώνοντας την εμπιστοσύνη της σε μια τέτοια προοπτική.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι δύο μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, συνέβαλλαν στο να διατηρηθεί σε ισχύ η συμφωνία μεταξύ του ΟΠΕΚ και 10 άλλων παραγωγών πετρελαίου για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου έως τα τέλη Μαρτίου του 2018 σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η τιμή του πετρελαίου.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ Αλ Φαλίχ, η χώρα του οποίου ηγείται de facto των 14 μελών του ΟΠΕΚ, δήλωσε ότι καλωσορίζει την συμβολή του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου την στιγμή που η παγκόσμια ζήτηση είχε αυξηθεί.

«Το σχιστολιθικό πετρέλαιο μπαίνει στην αγορά και ότι θα συμβεί και πάλι το 2018 είναι κάτι που δεν με ανησυχεί καθόλου. Η αγορά μπορεί να το απορροφήσει» δήλωσε ο Φαλίχ, ο οποίος κάθονταν δίπλα στον Ρώσο ομολογό του Αλεξάντρ Νόβακ σε ένα πάνελ συζήτησης κατά την διάρκεια του διεθνούς φόρουμ «Russian Energy Week 2017» που πραγματοποιείται στην Μόσχα.

«Διαπιστώσαμε ότι υπήρξε μια σημαντική μείωση των αποθεμάτων. Και βλέπουμε τώρα που εισερχόμαστε στο τέταρτο τρίμηνο ότι η προμήθειες είναι λιγότερες απ’ τη ζήτηση και τα αποθέματα μειώνονται σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Φαλίχ.

Η δηλώσεις αυτές του Σαουδάραβα υπουργού Ενέργειας έγιναν, μια ημέρα αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου, θα μπορούσε να επεκταθεί έως το τέλος του 2018.

Ο Σαουδάραβας υπουργός, δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο, κατά την διάρκεια του πάνελ. Ωστόσο, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει με «ευελιξία» την πρόταση της Μόσχας να παραταθεί η συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και του ΟΠΕΚ έως το τέλος του 2018.

«Στο βασίλειο πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις εκδοχές, ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε μαζί μας στο θέμα αυτό και εξέφρασε τη ετοιμότητα του να παραταθεί η συμφωνία έως το τέλος του 2018 , εφόσον αυτό συμφωνηθεί και εφόσον αυτή είναι η καλύτερη εκδοχή» είπε χαρακτηριστικά ο Φαλίχ.