Τι σημαίνει η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές
- 25/07/2017, 19:59
- SHARE
Ο λόγος για το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών, η σύγκριση με το 2014 και οι πιθανές εξελίξεις για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.
Μετά από τρία χαμένα χρόνια, ένα νέο μνημόνιο, ύψους 86 δισ. ευρώ και περισσότερα από 15 δισ. ευρώ νέα μέτρα λιτότητας, η Ελλάδα έκανε το ντεμπούτο της στις αγορές, ανανεώνοντας το πενταετές ομόλογο της κυβέρνησης Σαμαρά, που έληγε το 2019.
Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ, μέσω της εξαγοράς με μετρητά του παλαιού ομολόγου ή της ανταλλαγής του με το νέο, λήξεως 2022. Το πόσο που αντλήθηκε είναι ακριβώς όσο είχε αντληθεί και με το ομόλογο του 2014, καθώς το ταβάνι στο χρέος, που έθεσε το ΔΝΤ δεν επιτρέπει καμία υπέρβαση του ποσού.
Το κουπόνι της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 4,375%, ενώ η απόδοση για τους αγοραστές διαμορφώθηκε στο 4,625%. Το ενδιαφέρον των επενδυτών υπήρξε έντονο, καθώς «πρόκειται ουσιαστικά για μία ασφαλή επένδυση με υψηλό επιτόκιο», όπως ανέφεραν πηγές της αγοράς, υπενθυμίζοντας πως «η Ελλάδα για πολλά χρόνια έχει πολύ χαμηλές λήξεις ομολόγων, κατά συνέπεια, η πενταετία θεωρείται μία σίγουρη τοποθέτηση».
Οι ίδιοι παράγοντες συνέκριναν, μάλιστα τις πολύ χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών με εκείνες των ελληνικών, καταλήγοντας πως «κανείς δεν θα άφηνε ένα επιτόκιο πάνω από 4,5%, όταν είναι σίγουρος πως θα πάρει τα χρήματά του στην πενταετία». Το επιτόκιο και το κουπόνι είναι ελαφρώς χαμηλότερο από εκείνο του 2014, όπου το κουπόνι είχε διαμορφωθεί στο 4,75% και η απόδοση στο 4,95%, ωστόσο, οι συνθήκες τότε θεωρούνταν πολύ δυσχερέστερες, καθώς οι πρόωρες εκλογές και η πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά είχαν αρχίσει να γίνονται ορατές, ενώ η έξοδος είχε πραγματοποιηθεί μόλις δύο χρόνια μετά το κούρεμα των ομολόγων μέσω του PSI.
Η συμμετοχή των επενδυτών ήταν μεγάλη, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, υπεβλήθησαν πάνω από 200 επίσημες προσφορές, στην πλειοψηφία τους από πραγματικούς επενδυτές (θεσμικούς) και όχι κερδοσκοπικά funds.
«Η έκδοση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας», δήλωνε κυβερνητικός αξιωματούχος, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προανήγγειλε ότι θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη έκδοση.
«Βάλαμε ένα πρώτο λιθαράκι για να είναι μια πρώτη διαδικασία εξόδου στις αγορές, θα υπάρχει και δεύτερη και τρίτη, για να μπορέσουμε με αυτοπεποίθηση να πλησιάσουμε τον Αύγουστο του 2018 και να βγούμε από τα μνημόνια με διαφορετικούς όρους», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος , συμπληρώνοντας πως «από δω και πέρα εμείς είμαστε στοχευμένοι στον Αύγουστο του 2018. Ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πάρα πολύ, παραπάνω από ό,τι του αναλογεί».
Ωστόσο, η ένταξη στο QE λόγω της εξόδου στις αγορές, όπως διέβλεψε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών, δεν φαίνεται εφικτή, καθώς η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει πως απαιτείται η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος, προκειμένου να λάβει μια τέτοια απόφαση.