Τι σημαίνει και γιατί είναι σημαντική η αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P
- 20/01/2018, 18:03
- SHARE
H νέα έξοδος στις αγορές, το Eurogroup της Δευτέρας και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από «B-» σε «Β», με θετικές προοπτικές, προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο περαιτέρω αναβάθμισης του αξιόχρεου μέσα στο 2018.
«Κατά την άποψή μας, οι προοπτικές για την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί, μαζί με την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και εν μέσω μίας περιόδου σχετικής πολιτικής σταθερότητας. Συνεπώς, αναβαθμίσαμε τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις μας για την Ελλάδα σε ξένο και εγχώριο νόμισμα από ‘B’ από ‘B-‘», αναφέρει η ανακοίνωση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης.
Οι θετικές προοπτικές για την Ελλάδα αντανακλούν το ενδεχόμενο περαιτέρω αναβάθμισης του αξιόχρεού της στο επόμενο έτος, σημειώνει ο οίκος στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας:
«Θα μπορούσαμε να σκεφθούμε αναβάθμιση, εάν κατά την έξοδό της από το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής (το πρόγραμμα ή το πρόγραμμα του ESM), η Ελλάδα σχηματίσει αποθέματα ρευστότητας για να προχρηματοδοτήσει μελλοντικές αποπληρωμές κρατικού χρέους.
Θα μπορούσαμε, επίσης, να σκεφθούμε αναβάθμιση, αν:
• Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη και η προβλεψιμότητα της πολιτικής ενισχυθούν μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα του ESM,
• Οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας εγκρίνουν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους,
• Η πρόσβαση στην αγορά από μη κρατικούς φορείς, ιδιαίτερα από τις ελληνικές τράπεζες, βελτιωθεί περαιτέρω,
• Το τραπεζικό σύστημα μειώσει σημαντικά την εξάρτησή του από την επίσημη και βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση,
• Οι ελληνικές εξαγωγές επιταχυνθούν, οδηγώντας σε ισχυρότερα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από ό,τι προβλέπουμε σήμερα».
Ο S&P αναφέρει ότι θα μπορούσε να αναθεωρήσει τις προοπτικές σε σταθερές, «εάν, αντίθετα προς τις προσδοκίες μας, υπάρξουν μεγάλες μεταβολές της πολιτικής που αντιστρέψουν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, ή εάν η ανάπτυξη είναι σημαντικά ασθενέστερη από αυτή που αναμένουμε, κάτι που θα περιόριζε τη δυνατότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη μείωση του χρέους».
Ο οίκος προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,4% την περίοδο 2018-2021 (από 1,3% το 2017).
Έξοδος στις αγορές με «προίκα» την αναβάθμιση
Με “προίκα” την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Standard& Poors και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα γίνει η νέα επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αμέσως μετά το Eurogroup στις 22 του μήνα.
Αυτή την φορά η Ελλάδα θα μετρήσει πραγματικά τις δυνάμεις της και τις διαθέσεις των επενδυτών καθώς η έκδοση θα αφορά την έκδοση ενός νέου επταετούς ομολόγου από το οποίο το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να αντλήσει κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ . Η διαφορά της σε σχέση με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου που έγινε στις 24 Ιουλίου από την οποία αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ και της ανταλλαγής ομολόγων του PSI ύψους 30 δις είναι ότι δεν θα υπάρχει “δίχτυ ασφαλείας” με την μορφή των έτοιμων αγοραστών. Στις πρώτες δύο απόπειρες η έκδοση νέων ομολόγων έγινε σε μεγάλο βαθμό με την ανταλλαγή παλιών με νέους τίτλους .
Η νέα απόπειρα της Ελλάδας να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές χρήματος θα αφορά ένα νέο ομόλογο το επιτόκιο του οποίου θα καθοριστεί με τους ίδιους όρους και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.
Το οικονομικό επιτελείο θέλει να συνδυάσει την αναβάθμιση με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup στις 22 του μήνα . Τούτο διότι εκτός από την δόση των τουλάχιστον 6 δις ευρώ θα δώσει στην Ελλάδα το “πιστοποιητικό” της προόδου των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος και το εισιτήριο της εξόδου.
ΥΠΟΙΚ: Μας εμπιστεύονται ξανά
Δεν αποτελούν πλέον μεμονωμένα γεγονότα οι θετικές εξελίξεις που ενισχύουν την αίσθηση ότι αποκαθίσταται με σταθερά βήματα η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών στην ελληνική οικονομία, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Standard’s & Poor’s.
Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, αυτή έρχεται σε συνέχεια των αναβαθμίσεων του καλοκαιριού από τους οίκους Moody’s και Fitch, ενώ ταυτόχρονα προϊδεάζει για μελλοντικές θετικές εξελίξεις. Παράλληλα, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση, η θετική έκβαση της χθεσινής συνεδρίασης του EWG άνοιξε τον δρόμο για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης τη Δευτέρα στο Eurogroup και την εκταμίευση δόσης ύψους 6,7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το υπουργείο, με την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο 2018 και τη διασφάλιση σταθερής πρόσβασης στις αγορές, η ελληνική οικονομία αφήνει πίσω της οριστικά τη μακρά περίοδο κρίσης.