Τι συμβαίνει στη Νέα Ζηλανδία; – Ρεκόρ μετανάστευσης λόγω επιτοκίων και… Αυστραλίας

Τι συμβαίνει στη Νέα Ζηλανδία; – Ρεκόρ μετανάστευσης λόγω επιτοκίων και… Αυστραλίας
Photo: pixabay.com
131.200 άνθρωποι έφυγαν από τη Νέα Ζηλανδία το έτος που έληξε τον Ιούνιο του 2024.

Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν την Νέα Ζηλανδία σε αριθμό ρεκόρ, καθώς η ανεργία αυξάνεται, τα επιτόκια παραμένουν υψηλά και η οικονομική ανάπτυξη είναι αναιμική, όπως δείχνουν τα κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας την Τρίτη έδειξαν ότι 131.200 άνθρωποι έφυγαν από τη Νέα Ζηλανδία το έτος που έληξε τον Ιούνιο του 2024, προσωρινά το υψηλότερο που έχει καταγραφεί για ετήσια περίοδο. Περίπου το ένα τρίτο από αυτούς κατευθύνθηκαν προς την Αυστραλία.

Ενώ η καθαρή μετανάστευση, δηλαδή ο αριθμός όσων έρχονται μείον όσους φεύγουν, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, οι οικονομολόγοι αναμένουν επίσης ότι θα μειωθεί, καθώς ο αριθμός των ξένων υπηκόων που θέλουν να μετακομίσουν στη Νέα Ζηλανδία μειώνεται λόγω της πιο ήπιας οικονομίας.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι από τους αναχωρούντες 80.174 ήταν πολίτες, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό που παρατηρήθηκε πριν από την πανδημία COVID-19.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενθαρρυμένοι από τον χειρισμό της επιδημίας από την τότε κυβέρνηση, οι Νεοζηλανδοί που ζούσαν στο εξωτερικό επέστρεψαν στην πατρίδα τους σε ιστορικά υψηλούς αριθμούς.

Όμως η σχέση αγάπης με τη χώρα των 5,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχει τελειώσει για ορισμένους. Οι οικονομολόγοι λένε ότι οι Νεοζηλανδοί απογοητευμένοι από το κόστος ζωής, τα υψηλά επιτόκια και τις λιγότερες ευκαιρίες απασχόλησης, αναζητούν την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού.

Η οικονομία της Νέας Ζηλανδίας δυσκολεύεται μετά την αύξηση των επιτοκίων μετρητών κατά 521 μονάδες βάσης που πραγματοποίησε η κεντρική τράπεζα στην πιο επιθετική της σύσφιξη από την εισαγωγή του επίσημου επιτοκίου μετρητών το 1999.

Η οικονομία σημείωσε ετήσια ανάπτυξη 0,2% το πρώτο τρίμηνο, η ανεργία αυξήθηκε στο 4,7% το δεύτερο τρίμηνο και ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός στο 3,3%.

Επιπλέον, η Αυστραλία έχει προβεί σε προσλήψεις και προσφέρει πακέτα μετεγκατάστασης σε τομείς όπως η νοσηλευτική, η αστυνόμευση και η διδασκαλία, όπου έχουν ελλείψεις δεξιοτήτων που προσελκύουν Νεοζηλανδούς, οι οποίοι δεν χρειάζονται βίζα για να εργαστούν εκεί.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας έχει προβεί σε σημαντική μείωση των δημόσιων υπηρεσιών της χώρας, αφήνοντας πολλούς ειδικευμένους εργαζόμενους να αναζητούν εργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com