Τι συμβαίνει με φάρμακα και αντισηπτικά; Αρκούν για την κρίση του κορωνοϊού; Παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς απαντούν
- 11/03/2020, 15:20
- SHARE
Μάσκες και αντισηπτικά έχουν εξαφανιστεί από την αγορά, οι φαρμακαποθήκες καλύπτουν σχεδόν 5% της ζήτησης σε οινοπνεύματα και πρώτες ύλες για την παρασκευή τζελ και υγρών απολύμανσης, ενώ επάρκεια φαρμάκων δηλώνουν στο “F” οι βιομηχανίες, σε συνέχεια των προειδοποιήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που προοιωνίζονται πιθανή αλλαγή πολιτικής από τους μεγάλους παραγωγούς.
Ειδικότερα, ο EMA προειδοποίησε για την πιθανότητα να εμφανιστούν προβλήματα στην προμήθεια φαρμάκων στην περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης του Covid – 19, αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις.
Η βιομηχανία είναι καθησυχαστική για την ελληνική αγορά. Ο Αντώνης Καρόκης, External Affairs Director MSD Ελλάδος, μας μεταφέρει ότι η εταιρεία παρακολουθεί διαρκώς την εξέλιξη της έξαρσης της επιδημίας και επικεντρώνεται στην ασφάλεια των εργαζομένων της και των οικογενειών τους και στη σταθερή διάθεση των φαρμάκων και των εμβολίων της στην ελληνική αγορά για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής των ασθενών. «Αν και η προσφορά και ζήτηση διαφέρουν ανά προϊόν, ωστόσο προς το παρόν δεν διαφαίνεται να υπάρχει σημαντική επίπτωση στη διάθεση των εμβολίων και φαρμάκων μας λόγω του Covid – 19. Επίσης, η εταιρεία έχει εκτιμήσει τις πιθανές πιο μακρόχρονες επιπτώσεις. Η κατάσταση είναι ρευστή, ωστόσο προς το παρόν δεν αναμένουμε επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα εκτός και εάν η διεθνής διαταραχή από την έξαρση του Covid – 19 συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες», αναφέρει στο “F” ο κ. Καρόκης εξηγώντας ότι η MSD σε εβδομαδιαία βάση ενημερώνει τον ιστότοπο της www.msdpharmacy.gr με τα σκευάσματα της εταιρείας που βρίσκονται σε έλλειψη την τρέχουσα περίοδο και αναφέρει κάθε έλλειψη προϊόντων της στον ΕΟΦ, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Μέτρα για την εξασφάλιση επάρκειας σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού της ακολουθεί η Bayer Hellas, που επί του παρόντος μας διαβεβαιώνει ότι δεν έχει επηρεαστεί η παραγωγή και διάθεση φαρμάκων στην ελληνική αγορά από την εξελισσόμενη επιδημία. Η Σόνια Μουσαβερέ, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, σημειώνει σχετικά στο “F”: «Για όλους εμάς στην Bayer, η διασφάλιση επαρκούς αποθέματος των προϊόντων μας για τους ασθενείς αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Ως εκ τούτου, εφαρμόζουμε συγκεκριμένη γενική πολιτική διαχείρισης των αποθεμάτων μας, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει μέτρα για την εξασφάλιση επάρκειας σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Παρακολουθούμε διαρκώς και με προσοχή την κατάσταση και επί του παρόντος δεν έχει επηρεαστεί η παραγωγή και διάθεση των προϊόντων μας. Σε περίπτωση που επηρεαστεί η ομαλή τροφοδότηση της αγοράς με τα προϊόντα μας, θα συνεργαστούμε στενά με τις αρμόδιες αρχές για την εξομάλυνση της κατάστασης».
Η Novartis, που έχει αναδιαρθρώσει το χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων της τα τελευταία χρόνια εστιάζοντας στις εξατομικευμένες θεραπείες και τα φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, εμφανίζεται επίσης καθησυχαστική. «Η διάθεση των θεραπειών μας συνεχίζεται κανονικά», αναφέρουν στο “F” αρμόδια στελέχη σημειώνοντας επίσης ότι η εταιρεία διαθέτει πλάνο λειτουργικής συνέχειας και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της αγοράς σε περίπτωση έξαρσης της νόσου.
Επαρκούν τα αντιπυρετικά
Ευρύτερα στην αγορά, παρακεταμόλες, ασπιρίνες, ντεπόν, ακόμη και βιταμίνες και συμπληρώματα είναι σε επάρκεια, σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρουν στο “F” επιχειρηματίες από τον κλάδο των εταιρειών φαρμάκων ευρείας χρήσης. Επιβεβαιώνουν πάντως από την προσωπική τους εμπειρία τις ελλείψεις σε μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και οινοπνεύματα.
Σήμερα καταγράφονται πρακτικές από super market και εταιρείες του λιανεμπορίου που διαθέτουν μέχρι δύο μάσκες ανά πελάτη. Κι αυτό στις ελάχιστες περιπτώσεις που υπάρχει διαθεσιμότητα.
Ο Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής διαβεβαιώνει μιλώντας στο “F” ότι οι ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά είναι οι συνήθεις. Αν και δεν είναι σε θέση να προβλέψει τις εξελίξεις θεωρεί πιθανό εάν η κατάσταση κλιμακωθεί, η Ελλάδα – λόγω των χαμηλών τιμών στα φάρμακα συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ – να αντιμετωπίσει επιπτώσεις καθώς είναι λιγότερο ανταγωνιστική. Με άλλα λόγια, όταν μια βιομηχανία έχει λίγα κομμάτια θα τα δώσει στην αγορά από την οποία θα αποκομίσει μεγαλύτερο κέρδος.
Προς το παρόν πάντως το πρόβλημα εντοπίζεται στα αντισηπτικά και στις μάσκες. Ο κ. Λουράντος, μεταφέροντας την εικόνα από μια αγορά 3.500 φαρμακείων, μιλά για πολύ μεγάλη έλλειψη αλλά και ανατιμήσεις, με ενδεικτικό ότι η μάσκα μιας χρήσης έχει ανατιμηθεί σε 1,30 ευρώ από 0,30 ευρώ προ κρίσης ενώ οι πιο ανθεκτικές και ακριβότερες είναι επίσης δυσεύρετες.
Ο ίδιος επισημαίνει πάντως προς το καταναλωτικό κοινό ότι η μάσκα δεν προστατεύει επαρκώς αφού ο ιός μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό και από τον ινώδη χιτώνα των ματιών. Οπότε η καλύτερη προστασία είναι η καλή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και επαφών με ασθενείς.
Η συνταγή του ΠΟΥ
Σχετικά με τις ελλείψεις σε αντισηπτικά, οι φαρμακοποιοί αναπαράγουν σήμερα τη συνταγή του ΠΟΥ και προμηθεύουν την ελληνική αγορά όσο τουλάχιστον υπάρχει διαθέσιμη πρώτη ύλη.
Η έλλειψη αντισηπτικών έχει οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο των τιμών. Τα ατομικά τζελ έχουν φτάσει να πωλούνται προς 6 ευρώ κατά μ.ο. τα 30 ml, όταν τα παραγόμενα από τους φαρμακοποιούς σκευάσματα διατίθενται προς 2 ευρώ ανά 50 ml. H πρακτική της αναπαραγωγής της συνταγής του ΠΟΥ από ελληνικά φαρμακεία έχει αρχίσει να επεκτείνεται τις τελευταίες ημέρες αλλά σήμερα διαπιστώνεται έλλειψη στην πρώτη ύλη.
Υπενθυμίζεται ότι με νομοθετική παρέμβαση παρέχεται η δυνατότητα ποσότητα αρκετών τόμων αιθυλικής αλκοόλης που είχε δεσμευθεί, ως αντικείμενο λαθρεμπορίας από την ΑΑΔΕ, να διατεθεί για την παραγωγή αντισηπτικών. Οι πληροφορίες ωστόσο θέλουν αυτό το υλικό να αξιοποιείται κατά προτεραιότητα για την κάλυψη νοσοκομειακών αναγκών για την στήριξη του συστήματος Υγείας το οποίο δοκιμάζεται – ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας έχει ενισχυθεί με 15 εκατ. ευρώ για την προμήθεια υγειονομικού υλικού.
Σε επίπεδα ρεκόρ η ζήτηση πρώτων υλών για αντισηπτικά
Σήμερα τα παράγωγα του οινοπνεύματος, που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για την παρασκευή αντισηπτικών, εμφανίζουν μεγάλη έλλειψη. Και είναι αναμενόμενο, αν στεφτεί κανείς ότι η ισοπροπυλική αλκοόλη είναι σε υψηλή ζήτηση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ισχυρή έλλειψη σε υλικά συσκευασίας και αιθανόλη επιβεβαιώνει στο “F” η Ευαγγελία Καναβού, αντιπρόεδρος της Σύνδεσμος ΑΕ, φαρμακαποθήκη που προμηθεύει όλη την αγορά με παραφαρμακευτικά προϊόντα. “Μπορεί να ζητάμε 20.000 και να μας προμηθεύουν 3.000”, αναφέρει χαρακτηριστικά αποτυπώνοντας το πρόβλημα που μετακυλίεται στη συνέχεια στα φαρμακεία.
Το θέμα είναι κρίσιμο, αν ληφθεί υπόψη ότι τα αντισηπτικά είναι το μόνο μέσο προφύλαξης από τον ιό μετά το σαπούνι. Η κ. Καναβού μας μεταφέρει μια κατάσταση ισχυρής ζήτησης που κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα, με την προσφορά να είναι σε θέση να καλύψει λιγότερο από 5-10%. Όσο για τις μάσκες, «έχουν τελειώσει εδώ και καιρό, αν και σταδιακά ανοίγουν οι αγορές της Κίνας, οπότε οι προμηθευτές θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε παραγγελίες για στολές και μάσκες. Όχι βέβαια στις παλιές τιμές…», σημειώνει μεταξύ άλλων.