Τι συμβαίνει με την Bacardi Hellas;
- 15/01/2016, 12:24
- SHARE
Τα σενάρια αποχώρησης και οι πρώτες αντιδράσεις από εταιρείες του κλάδου.
Η είδηση των τελευταίων εικοσιτετραώρων, πως η Bacardi έχει αποφασίσει να κλείσει τα γραφεία της στην ελληνική αγορά και να διανείμει τα προϊόντα της μέσω τρίτων εταιρειών, έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες αλκοολούχων ποτών στην ελληνική αγορά με δυνατά brands όπως Bacardi rums, House of Dewar’s, Martini, Bombay Sapphire gin, Grey Goose vodka, κ.α. , η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα μας από το 1998 ως θυγατρική της Bacardi Ltd, της μεγαλύτερης ανεξάρτητης εταιρίας ποτών παγκοσμίως με παρουσία σε περισσότερες από 175 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Τα σενάρια περί αποχώρησης ακούγονται εδώ και αρκετά χρόνια στη χώρα μας. Μέχρι στιγμής παρά τα δημοσιεύματα, που ξεκίνησαν μετά από πληροφορίες του έγκυρου newsletter για την βιομηχανία και το λιανεμπόριο Retail Today, η ελληνική διοίκηση δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη ανακοίνωση επιβεβαίωσης ή διάψευσης.
Στην ουσία η εταιρεία ως brand δεν αποχωρεί από την ελληνική αγορά αλλάζει απλώς τη διανομή των προϊόντων της και επανατοποθετείται. Πηγές από τον κλάδο της ποτοποιίας αναφέρουν στο Fortunegreece.com πως η ενδεχόμενη αποχώρηση της Bacardi Hellas ήταν το θέμα συζήτησης που επικρατούσε στα «πηγαδάκια» τον τελευταίο καιρό. Όλοι μιλούσαν γι’ αυτό αλλά δεν κανείς δεν γνώριζε πότε θα συνέβαινε.
«Προφανώς και δεν φεύγει ως επωνυμία από τη χώρα από τη στιγμή που καταγράφεται ζήτηση για τα προϊόντα της. Πολλές φορές βλέπουμε μεγάλες εταιρείες να αποχωρούν από μια αγορά όταν δεν την θεωρούν στρατηγικής σημασίας και προτιμούν συνεργασία με κάποιον διανομέα, από το να πληρώνουν χρήματα για διατήρηση γραφείων. Ωστόσο, το ρίσκο που παίρνει κανείς σε τέτοιες περιπτώσεις είναι μεγάλο, αφού η εταιρεία μη έχοντας πια τα δικά της άτομα σε μια αγορά δεν έχει ούτε τον έλεγχο, αλλά ούτε και εικόνα για τις επιδόσεις και τη διακίνηση των προϊόντων της» αναφέρουν παράγοντες του κλάδου στο FortuneGreece.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως το δίλημμα που τίθεται σε αυτή τη φάση είναι αυτό της διανομής των προϊόντων από έναν διανομέα ή πολλούς. «Για να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της μια και μόνο εταιρεία όλα τα προϊόντα της Bacardi θα πρέπει να μην διαθέτει άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα και αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί. Οπότε μάλλον θα επιλέξει τη διασπορά τους στην ελληνική αγορά μέσω περισσότερων του ενός διανομέων, εφόσον αποχωρήσει».
Σε ότι αφορά την αγορά των «σκληρών ποτών» μέσα στο 2015 η πτώση που κατεγράφη άγγιξε ποσοστό της τάξης του 12%-15%. Στην περίπτωση δε του ουίσκι, που μέχρι πρότινος στη χώρα μας συνιστούσε τη νούμερο ένα επιλογή των καταναλωτών, από το 2009 έως και σήμερα οι πωλήσεις του έχουν υποχωρήσει κατά 40%-50%. Η πίτα έχει μοιραστεί σε περισσότερους παίχτες με τα λευκά ποτά να κερδίζουν διαρκώς «έδαφος».
Το ότι η ελληνική αγορά έχει πάψει να βρίσκεται στη σφαίρα ενδιαφέροντος της Bacardi φαίνεται και από την απουσία διαφήμισης. Τα τηλεοπτικά spots που στο παρελθόν «βομβάρδιζαν» τους τηλεθεατές, αλλά και οι καταχωρήσεις που κατέκλυζαν εφημερίδες και περιοδικά δεν υπάρχουν πια.
Ένα ποτό μια ιστορία!
Το cocktail Bacardi δημιουργήθηκε στην Κούβα το 1900, όταν ο τότε συνταγματάρχης Ρούσβελτ βοήθησε στον αγώνα ανεξαρτησίας της χώρας από τους Ισπανούς. Βαρόνος του ρούμι την ημέρα, μαχητής της ελευθερίας το βράδυ. Ο Emilio Bacardí Moreau έθεσε τη ζωή του και τους πόρους για να βοηθήσει την Κούβα στον αγώνα για την ανεξαρτησία από την Ισπανία. Συνελήφθη, εξορίστηκε και φυλακίστηκε δύο φορές για τα πιστεύω του και την άρνησή του να στηρίξει την ισπανική κυριαρχία. Ανταμείφθηκε για τον πατριωτισμό του όταν επέστρεψε από την εξορία και έγινε ο πρώτος ελεύθερα εκλεγμένος Δήμαρχος του Σαντιάγο ντε Κούβα.
Το 1919, όταν οι Η.Π.Α. απαγόρευσαν την παραγωγή και πώληση αλκοόλ η οικογένεια Bacardí άρχισε να προσκαλεί Αμερικανούς στην Κούβα σε θρυλικά πάρτι που διαρκούσαν ολόκληρα Σαββατοκύριακα.
Σημείο σταθμός στην ιστορία της οικογένειας Bacardi ήταν 1960. Το επαναστατικό καθεστώς της Κούβας κατάσχεσε παρανόμως όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας στην Κούβα χωρίς να δώσει καμία αποζημίωση, ενώ παράλληλα ανάγκασε την οικογένεια να φύγει από τη χώρα. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσουν τη δραστηριοποίησή τους από την αρχή αφήνοντας πίσω μια μακραίωνη ιστορία.
Όσο για τη νυχτερίδα που κοσμεί το λογότυπο του brand, λέγεται ότι πηγάζει από τις νυχτερίδες που φώλιαζαν στη στέγη του τσίγκινου αποστακτηρίου όπου ξεκίνησε η παραγωγή του το 1862 στην Κούβα, από τον Don Facundo Bacardi Masso.