Τι στοιχειώνει τη Folli Follie και τι θα συμβεί στις 9 Απριλίου
- 06/02/2025, 08:01
- SHARE
![Τι στοιχειώνει τη Folli Follie και τι θα συμβεί στις 9 Απριλίου](https://www.fortunegreece.com/wp-content/uploads/2024/04/20221612.jpg)
Η Folli Follie, η άλλοτε «αυτοκρατορία» κοσμημάτων και μόδας που όπως αποδείχθηκε η πραγματική της αξία ήταν ψευδής, όπως τα faux κοσμήματά της, καλείται να δώσει μια ακόμη δικαστική μάχη.
Στις 9 Απριλίου, το Εφετείο Αθηνών θα αποφασίσει για την αποδέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων ύψους 30 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν ακίνητα και μετρητά, τα οποία παραμένουν δεσμευμένα από το Ελληνικό κράτος. Αν αποδεσμευτούν, θα μπορούσαν να ανασυγκροτήσουν τα θεμέλια της εταιρείας και να επιτρέψουν την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας εξυγίανσης με τους ομολογιούχους της, υποστηρίζει η διοίκησή της.
Με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Folli Follie, Γιώργο Σάμιο, να επαναλαμβάνει στο περιθώριο της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης της -σ.σ. αναβλήθηκε για τις 19 Φεβρουαρίου- την εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί στην εταιρεία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κατάρρευσης εάν δεν προχωρήσει η συμφωνία. «Βιώνουμε μια τρέλα… Διαρκώς προκύπτουν εμπόδια που ρουφάνε το οξυγόνο μας. Μας απέρριψαν μια φορολογική ρύθμιση που είναι το οξυγόνο μας. Διαχειριζόμαστε ένα χρέος αβάσταχτο και θέλουμε να είμαστε απόλυτα συνεπείς», είπε.
Ο κ. Σάμιος δεν μάσησε τα λόγια του όταν περιέγραψε τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η εταιρεία, ασκώντας κριτική στη δημόσια διοίκηση για τη μη συνεργάσιμη στάση της. Ανέφερε παραδείγματα γραφειοκρατικών εμποδίων, όπως η απόρριψη μιας φορολογικής ρύθμισης για ασήμαντη χρηματική διαφορά που εμπίπτει στα όρια του ανθρώπινου λάθους, όπως είπε, καθώς και την δέσμευση ποσού 2 εκατ. ευρώ που αφορούσε κέρδη θυγατρικής εταιρείας του εξωτερικού, τα οποία είχαν ελεγχθεί από ελεγκτική εταιρεία.
Πάντως παρά τα εμπόδια που ανακύπτουν, ο κ. Σάμιος βλέπει φως στην άκρη του τούνελ. Σύμφωνα με τον ίδιο η εταιρεία μπορεί να κάνει πωλήσεις 60 εκατ. ευρώ, αφού μόνο τα δυο factory outlets έχουν τη δυνατότητα να παράξουν πωλήσεις 40 εκατ. ευρώ. «Έχει τεράστια δυναμική αυτό το μαγαζί και δεν πρέπει να κλείσει», τόνισε. Ωστόσο η τελική γραμμή παραμένει ζημιογόνα. Το 2023 (η εταιρεία δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη οικονομικές καταστάσεις) οι συνολικές πωλήσεις κυμάνθηκαν στα επίπεδα των 24 εκατ. ευρώ και ζημιές στα 4 εκατ. ευρώ.
Σε επίπεδο λειτουργίας και καθημερινού business το μεγαλύτερο πρόβλημα της, σύμφωνα με τον κ. Σάμιο, είναι η δυσκολία στην προμήθεια των εμπορευμάτων, αφού εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε τραπεζική πίστωση επί περίπου έξι χρόνια και αναγκάζεται να προπληρώνει τοις μετρητοίς. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση προχωρά στο κλείσιμο ζημιογόνων καταστημάτων –πέρυσι έκλεισαν πέντε σημεία.
Σε ότι αφορά την οικογένεια Κουτσολιούτσου, με τον Δημήτρη και την Καίτη σε κατ’ οίκον περιορισμό, και τον γιο τους, Τζώρτζη, να εκτίει ποινή φυλάκισης, συνεχίζει να παραμένει με έναν τρόπο στο προσκήνιο. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, -σ.σ. ζήτησε τη σύγκληση της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης και τελικά δεν εμφανίστηκε, ούτε καν μέσω εκπροσώπων-, που κατέχει ποσοστό περίπου 37% (24% άμεσα και 13% μέσω τρίτων εταιρειών), αμφισβητεί τη διαχείριση της παρούσας διοίκησης, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και τώρα θα μπορούσε να σώσει την εταιρεία. Όσο για τον γιό του τον Τζώρτζη, είναι ο μόνος που εκτίει ποινή φυλάκισης. Μάλιστα η αίτηση αποφυλάκισης του θα εξεταστεί από το δικαστήριο στις 9 Απριλίου. Την ίδια ημέρα με τη δίκη για την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie.