Tι θα ισχύσει για κλειστά διαμερίσματα, Airbnb και έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ σε όσους ασφαλίζουν την κατοικία τους

Tι θα ισχύσει για κλειστά διαμερίσματα, Airbnb και έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ σε όσους ασφαλίζουν την κατοικία τους
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης και σε νέα μέτρα που αφορούν κίνητρα για να ανοίξουν κλειστές κατοικίες, να υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με υποχρεωτική ασφάλεια και να δοθούν δάνεια για απόκτηση κατοικίας.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, ξεκινάει το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ύψους 2 δισ. ευρώ με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αφορά 15.000 ζευγάρια ηλικίας μέχρι 50 ετών. Το επιτόκιο θα είναι το μισό από το εμπορικό.

Παράλληλα με πόρους 400 εκατ. του Ταμείου Ανάκαμψης θα χορηγηθούν δάνεια έως 20.000 ευρώ με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση 20.000 κατοικιών.

Ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι προχωρά επίσης σε διπλή παρέμβαση για τις κλειστές κατοικίες. Όπως ανέφερε, όποιος ιδιοκτήτης νοικιάσει κλειστό διαμέρισμα απαλλάσσεται για τρία χρόνια από τον φόρο ενοικίου. Το ίδιο ισχύει αν μετατρέψει το Airbnb σε μακροχρόνια μίσθωση.

Στις τις συμβάσεις Airbnb θα ισχύσει ένα αυξημένο τέλος. Αμέσως θα απαγορευτεί η δημιουργία νέων Airbnb σε τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Παράλληλα, αυξάνεται στο 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ σε όσους ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από φυσικές καταστροφές. Οπως ωστόσο συμπλήρωσε ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% αν την ασφαλίσουν. Αν δεν το κάνουν από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς. Επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500.000 θα πρέπει να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι προχωρά πρόγραμμα 250 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση εκατοντάδων σχολείων. Θα ονομαστεί πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου». Οπως είπε ελπίζει ότι το ποσό θα αυξηθεί με χορηγίες από τον ιδιωτικό τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ