Τι θα κάνει η κυβέρνηση εάν βγουν αληθινά τα πιο ακραία σενάρια για ενέργεια και τροφοδοσία της χώρας
- 30/08/2022, 10:32
- SHARE
«Τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Όχι μόνο για τους Έλληνες καταναλωτές αλλά για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Βλέπετε τι γίνεται στη Γερμανία, βλέπετε τι γίνεται στη Γαλλία: ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε λίγο πολύ για το τέλος της εποχής της αφθονίας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
«Υπάρχουν δύο διαφορετικές διαστάσεις. Σε ό,τι αφορά την επάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος όταν βλέπει και ακούει αυτά που γίνονται σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μη φθάσουμε εκεί. Με λελογισμένες κινήσεις εξοικονόμησης ενέργειας κυρίως στο Δημόσιο, με κινητροδότηση και με παρότρυνση γιατί δεν μπορείς να υποχρεώσεις κανέναν, και στον ιδιωτικό μας βίο όσο μπορούμε. Προς το παρόν δεν είμαστε σε μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει φροντίσει να επεξεργαστεί την αντίδρασή μας ακόμη και σε ακραία σενάρια σε ό,τι αφορά την επάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές εκτός από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Ήδη στη Ρεβυθούσα έχει πολλαπλασιαστεί η δυνατότητα να δέχεται ποσότητα υγροποιημένου αερίου και πολλές άλλες κινήσεις.
Εξήγησε επίσης ότι αυτή την ώρα, όσον αφορά τον ιδιωτικό βίο δεν υπάρχει σχέδιο περικοπών ρεύματος. «Οφείλουμε να παρατηρούμε και να καταγράφουμε την κατάσταση με ακρίβεια χωρίς πανικό και χωρίς να εξωραΐζουμε. Προδιαγράφεται ένας χειμώνας δύσκολος». Πρόσθεσε ότι μιλάμε για κρίση όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και κρίση ακρίβειας και τιμών. «Ήδη τον Σεπτέμβριο τρέχουμε ένα πρόγραμμα ύψους 2 δισεκ. περίπου μέσα από το οποίο μειώνουμε κατά 94% τις αυξήσεις σε 6 εκατομμύρια νοικοκυριά, 100% στα κοινωνικά τιμολόγια, 84% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περίπου 90% στους αγρότες. Μιλάμε για ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα στήριξης που είναι και απαραίτητο και ενδεδειγμένο», είπε χαρακτηριστικά.
«Όσο διαρκεί η κρίση οφείλουμε να είμαστε στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε επίσης και εξήγησε ότι τα χρήματα προέρχονται από δύο πυλώνες, ο ένας είναι ο καινούργιος μηχανισμός τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας που μπαίνει φραγμός στα υπερκέρδη και καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής οπότε τα χρήματα μπαίνουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να μπορεί ο κόσμος να ανακουφίζεται στους λογαριασμούς του κι ένα κομμάτι του Κρατικού Προϋπολογισμού αφού η ελληνική οικονομία με τις δυνατότητες που έχει και με τα επιτεύγματα της κυβερνητικής πολιτικής το τελευταίο διάστημα έχει αποθέματα για να χρηματοδοτεί.
Διαβεβαίωσε ότι στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα είναι τέτοιες που θα δείξουν στην ελληνική κοινωνία ότι συνεχίζουμε σταθερά στη γραμμή στήριξης δίπλα στον πολίτη «όχι για να μηδενίσουμε -κανείς δεν μπορεί να μηδενίσει το κόστος της εισαγόμενης ακρίβειας – αλλά για να σταθούμε στο πλευρό τους, για να έχει η ακρίβεια όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα».
Τόνισε ότι στις ανακοινώσεις θα περιλαμβάνονται μετρημένα και ζυγισμένα μέτρα ανακούφισης της ελληνικής κοινωνίας κυρίως εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Και μόνιμου χαρακτήρα μέτρα θα περιλαμβάνονται και μία περιγραφή του πώς θα φθάσουμε στο τέλος της πρώτης τετραετίας και μία περιγραφή του ποια οικονομική πραγματικότητα και ποιος ορίζοντας προκοπής προδιαγράφεται, είπε. Επανέλαβε πάντως ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.