Τι θα σημάνει η επιστροφή του ελληνικού Χρηματιστηρίου στη «μεγάλη κατηγορία»

Τι θα σημάνει η επιστροφή του ελληνικού Χρηματιστηρίου στη «μεγάλη κατηγορία»
People walk in Athens stock exchange on February 11, 2016. Greek stocks shed over 6 percent in value amid a broader European slide fueled by oil price worries and global economy fears. The Athens stock exchange fell to 421.25 points at around midday, with the economic climate in Greece also burdened by concerns over the country's tortuous reform talks with its EU-IMF creditors. (Photo by LOUISA GOULIAMAKI / AFP) Photo: AFP
Ο Γενικός Δείκτης στην ελληνική αγορά έχει σημειώσει ράλι περίπου 53% από τις αρχές του 2023.

Κοντά στην επιστροφή του στις κορυφαίες χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου μετά από 12 χρόνια βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από την ένταξη του ΧΑ από τον οίκο FTSE Russell στη λίστα για πιθανή αναβάθμιση από «Advanced Emerging (Προηγμένη Αναδυόμενη)» αγορά σε «Developed (Αναπτυγμένη)».

Σημειώνεται πως το ΧΑ είχε χάσει τον τίτλο της Developed αγοράς το 2013, επί μνημονίων.

«Μια ενημέρωση σχετικά με το καθεστώς της Ελλάδας στην watch list θα παρασχεθεί στο πλαίσιο της ενδιάμεσης ενημέρωσης τον Μάρτιο του 2025», ανέφερε ο FTSE Russell σε ανακοίνωσή του.

Το Bloomberg σημειώνει πως οι επενδυτές επιστρέφουν στα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, καθώς η Ελλάδα αναρριχάται για να βγει από το βαθύ οικονομικό κενό στο οποίο βυθίστηκε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει σημειώσει ράλι περίπου 53% από τις αρχές του 2023.

Πέρυσι, η χώρα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, την οποία είχε χάσει το 2010, όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους της.

Η κίνηση αυτή θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και θα σημάνει «πολλές παθητικές εισροές σε μια χρηματιστηριακή αγορά που στερείται ρευστότητας για πάνω από μιάμιση δεκαετία», δήλωσε ο Γιώργος Λαγαρίας, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars.

Με πολλές μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα να ανήκουν σε hedge funds, είπε ότι η αναταξινόμηση «θα τους επιτρέψει να αποχωρήσουν σε καλή αποτίμηση και στη συνέχεια θα επιτρέψει στους μακροπρόθεσμους παίκτες να μπουν, δημιουργώντας έναν θετικό ενάρετο κύκλο».

Η οικονομία της Ελλάδας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2% φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό είναι περισσότερο από το διπλάσιο της προβλεπόμενης ανάπτυξης για την ευρύτερη ζώνη του ευρώ. Η Αθήνα στοχεύει επίσης να μειώσει περίπου 20% από το ύψος του χρέους της μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια.

Η απόφαση του FTSE Russell «αντανακλά τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία μας, τις θετικές προοπτικές για το μέλλον και τις επιτυχημένες προσπάθειες της κυβέρνησης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Γιάννος Κοντόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, δήλωσε ότι «η επιστροφή στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών αποτελεί κορυφαία στρατηγική προτεραιότητα τα τελευταία δύο χρόνια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: