Τι θα συμβεί με τον ΕΦΚΑ αν «ξηλωθεί» ο νόμος Κατρούγκαλου
- 10/04/2018, 15:15
- SHARE
Οι αλυσιδωτές εξελίξεις, το υπουργείο Εργασίας και τι αναφέρει ο «εμπνευστής» του Γιώργος Κατρούγκαλος.
Αλυσιδωτές εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, αντισυνταγματικές, ζωτικές διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, «ξηλώνοντας» ουσιαστικά τον νόμο Κατρούγκαλου.
Κατά τη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε, με ψήφους 17 υπέρ 8 κατά, παράνομη, την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών, στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και την εισφορά του 20%.
«…Αν η πληροφορία για το ΣτΕ ισχύει, αποτελεί ιστορική δικαίωση για τον κλάδο μας και τις κινητοποιήσεις του 2016…ήρθε και η Ανάσταση για τους δικηγόρους…» σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός. Ο κ. Βερβεσός πρόσθεσε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί στη δήμευση εισοδήματος και οι δικηγόροι έχουν προσβάλει τον νόμο Κατρούγκαλου.
Προφανώς και θα προσαρμοστεί ο νόμος αν υπάρξει απόφαση του ΣτΕ για τις ασφαλιστικές εισφορές των Ελεύθερων Επαγγελματιών, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εμπνευστής του Ασφαλιστικού νόμου, Γιώργος Κατρούγκαλος. Όμως τέτοια απόφαση του ΣτΕ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, πρόσθεσε ο κ Κατρούγκαλος και όσοι διαδίδουν διάφορες πληροφορίες κινδυνεύουν με το ποινικό αδίκημα της παραβίασης του δικαστικού απορρήτου, είπε. Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πάντως ότι η ουσία του νόμου του, που είναι η ισορροπία των κανόνων θα διατηρηθεί.
Αυτή η ουσία δεν πρόκειται να φύγει, είπε, σημειώνοντας ότι όπως έχει αποδειχτεί το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνουν λιγότερα ενώ το 20% είναι εύλογο να αντιδρά.
Το υπουργείο Εργασίας υποβιβάζει το μέγεθος της απόφασης του ΣτΕ, υποστηρίζοντας ότι στο τέλος θα επικρατήσουν πιο ψύχραιμες απόψεις, καθώς η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ο Ενιαίος Φορέας έχουν επιτύχει τον στόχο τους με την αύξηση των εσόδων, τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστού του ΑΕΠ και τη βελτίωση των παροχών.
Κυβερνητικές πηγές αρμόδιες για το ζήτημα, δήλωσαν αιφνιδιασμένες, ενώ κάποια στελέχη κάνουν λόγο ακόμη και για «πολιτικό παιχνίδι του ΣτΕ», έναν χαρακτηρισμό που δεν αποδέχονται παράγοντες του νομικού κόσμου και της Δικαιοσύνης, με δεδομένο πως η απόφαση ελήφθη με το συντριπτικό 17-8, επομένως δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί οποιαδήποτε αμφιβολία και ένσταση.
Το σκεπτικό της απόφασης
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από την διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ την παραμονή του Λαζάρου, οι σύμβουλοι με 17 ψήφους υπέρ και 8 κατά, δικαίωσαν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματικές δύο διατάξεις από τον νόμο Κατρούγκαλου.
Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
Οι απανωτές προσφυγές κατά του νόμου Κατρούγκαλου των επιστημονικών φορέων, των εμπόρων και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) είχαν αρχίσει από πέρυσι τον Φεβρουάριο και κορυφώθηκε τον Οκτώβριο. Φορείς αλλά και αρκετοί ιδιώτες, ζητούσαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί ως αντίθετα και αντισυνταγματικά στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο επίμαχος ασφαλιστικός νόμος 4387/2016, καθώς και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί.
Το «χαράτσι» όπως το αποκαλούν, που επιβαρύνει εισφορές υπέρ επικούρησης και εφάπαξ, καθώς και αναδρομικές κρατήσεις, οδηγεί σε εξοντωτική επιβάρυνση τους ελεύθερους επαγγελματίες, καταρρίπτοντας, όπως υποστηρίζουν, την αρχή της αναλογικότητας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αποδημητικές ροές προς το εξωτερικό ικανών και ταλαντούχων νέων ανθρώπων.
Η απόφαση του ΣτΕ θα ταρακουνήσει συθέμελα τον ΕΦΚΑ, με τον φορέα να έχει στηθεί με βάση ενιαίους κανόνες ασφάλισης και συνταξιοδότησης για όλους τους κλάδους των ασφαλισμένων. Αν ακυρωθεί η ένταξη μερίδας ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, τότε πρακτικά ξηλώνονται όλο το νομοθέτημα και η αρχιτεκτονική του συστήματος.
Σε τέτοιες περιπτώσεις οι δανειστές όπως συνηθίζεται, καλούν την κυβέρνηση να μην αγνοήσει την απόφαση του ΣτΕ χωρίς όμως ταυτόχρονα να μην τηρήσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί. Μέσα στον Απρίλιο, όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστούν οι διασκέψεις του ανώτατου δικαστηρίου στις οποίες θα συζητηθούν παρόμοιες προσφυγές όπως: Η προσφυγή συνταξιούχων που ζητούν να ακυρωθεί ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων και η αναπροσαρμογή (δραματική μείωση) των επικουρικών συντάξεων και το ψαλίδι στο άθροισμα κύριων και επικουρικών άνω των 1.300 ευρώ.
Η απόφαση του ΣτΕ θα εκδοθεί τον επόμενο μήνα.