Τι θα στοιχίσει σε Ελλάδα και ΕΕ ένα γενικό εμπάργκο στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα
- 05/04/2022, 18:23
- SHARE
Περιορισμένες θα είναι για τις περισσότερες από τις χώρες μέλη της ΕΕ οι οικονομικές επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη επιβολή γενικού εμπάργκο στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αναφέρει μελέτη του Συμβουλίου Οικονομικής Ανάλυσης (CAE), της Γαλλίας.
Στην περίπτωση της Ελλάδας εκτιμάται ότι σε γενικές γραμμές η μείωση του ΑΕΠ θα είναι της τάξεως του 0,5% στην χειρότερη περίπτωση, ενώ της Γαλλίας δεν θα ξεπεράσει το 0,3%. Σε ότι αφορά στη Γερμανία θα μπορούσε στη χειρότερη περίπτωση να φθάσει ακόμη και το 3%, ενώ τα μεγαλύτερα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν η Λιθουανία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Φινλανδία και η Τσεχία.
Σύμφωνα εξάλλου με τους αναλυτές του CAE, το εμπάργκο θα επηρεάσει μόνο το 3% των ενεργειακών αναγκών της Γαλλίας, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η οποία θα επηρεαζόταν περισσότερο.
φον ντερ Λάιεν: Η απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα από τη Ρωσία, μεταξύ των έξι μέτρων που προτείνει η ΕΕ
Την ανάγκη να διατηρηθεί η μέγιστη πίεση στον Ρώσο Πρόεδρο, Πούτιν και στη ρωσική κυβέρνηση, υπογράμμισε σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής για ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Συγκεκριμένα, το πέμπτο πακέτο κυρώσεων που προτείνει η Επιτροπή περιλαμβάνει έξι μέτρα:
Πρώτον, την απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα από τη Ρωσία, αξίας 4 δισ. ευρώ ετησίως, προκειμένου να μειωθεί μια ακόμη σημαντική πηγή εσόδων για τη Ρωσία.
Δεύτερον, την πλήρη απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές ρωσικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων τη VTB που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα. Αυτές οι τέσσερις τράπεζες, αντιπροσωπεύουν το 23% του μεριδίου αγοράς στον ρωσικό τραπεζικό τομέα, σύμφωνα με την Επιτροπή.
Τρίτον, την απαγόρευση πρόσβασης σε ρωσικά πλοία και πλοία ρωσικής εκμετάλλευσης στα λιμάνια της ΕΕ. Ορισμένες εξαιρέσεις θα καλύπτουν βασικά προϊόντα όπως γεωργικά και τρόφιμα, ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ενέργεια. Επιπλέον, την απαγόρευση ρωσικών και λευκορωσικών οδικών μεταφορών που θα περιορίσει δραστικά τις επιλογές για τη ρωσική βιομηχανία να αποκτήσει βασικά αγαθά.
Τέταρτον, στοχευμένες απαγορεύσεις εξαγωγών, αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε τομείς στους οποίους η Ρωσία είναι ευάλωτη, όπως σε κβαντικούς υπολογιστές και προηγμένους ημιαγωγούς, αλλά και ευαίσθητα μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφοράς.
Πέμπτον, απαγορεύσεις εισαγωγών, αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε προϊόντα από ξύλο μέχρι τσιμέντο, από θαλασσινά μέχρι τα ποτά.
Έκτον, τη γενική απαγόρευση της ΕΕ για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε δημόσιες συμβάσεις στα κράτη-μέλη, ή τον αποκλεισμό κάθε οικονομικής στήριξης, είτε ευρωπαϊκής, είτε εθνικής, στους ρωσικούς δημόσιους φορείς.
Τέλος, θα επεκταθεί ο κατάλογος με τις κυρώσεις κατά προσώπων.
Παράλληλα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι εργάζεται για πρόσθετες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πετρελαίου, και εξετάζει ορισμένες από τις ιδέες που παρουσιάζονται από τα κράτη μέλη, όπως φόρους ή συγκεκριμένα κανάλια πληρωμών.
Αναφερόμενη στις «φρικιαστικές εικόνες» από την Μπούτσα και άλλες περιοχές από τις οποίες έφυγαν πρόσφατα τα ρωσικά στρατεύματα, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζει στη δήλωσή της ότι «αυτές οι θηριωδίες δεν θα μείνουν αναπάντητες» και ότι «οι δράστες αυτών των αποτρόπαιων εγκλημάτων δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητοι». Τονίζει, επίσης, ότι η ΕΕ έχει συγκροτήσει μια κοινή ομάδα έρευνας με την Ουκρανία, για τη συλλογή στοιχείων και τη διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία. «Η Ρωσία διεξάγει έναν σκληρό και ανελέητο πόλεμο, όχι μόνο ενάντια στα γενναία στρατεύματα της Ουκρανίας, αλλά και ενάντια στον άμαχο πληθυσμό της», επισημαίνει η Πρόεδρος της Επιτροπής