Τι θέλει στην Κίνα ο Όρμπαν; Συνάντηση με Σι Τζινπίνγκ μετά τη συνομιλία με Πούτιν

Τι θέλει στην Κίνα ο Όρμπαν; Συνάντηση με Σι Τζινπίνγκ μετά τη συνομιλία με Πούτιν
This handout from the social media platform X (formerly Twitter) account of Hungary's Prime Minister Viktor Orban @PM_ViktorOrban posted on July 8, 2024 shows Orban (L) shaking hands with China's President Xi Jinping in Beijing. Hungarian Prime Minister Viktor Orban met Chinese President Xi Jinping in Beijing on July 8, state media reported, in a visit the European leader has branded as a "Peace mission 3.0" after recent trips to Moscow and Kyiv. (Photo by Handout / X ACCOUNT OF HUNGARY'S PRIME MINISTER VIKTOR ORBAN @PM_ViktorOrban / AFP) / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / X ACCOUNT OF HUNGARY'S PRIME MINISTER VIKTOR ORBAN @PM_ViktorOrban" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Ο Όρμπαν και ο Σι θα «έχουν μια σε βάθος επικοινωνία για θέματα κοινού ενδιαφέροντος»,

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ετοιμάζεται να συναντηθεί με τον ηγέτη της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στο Πεκίνο. Αυτή η συνάντηση έρχεται μετά την αμφιλεγόμενη συνομιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.

Ο Όρμπαν και ο Σι θα «έχουν μια σε βάθος επικοινωνία για θέματα κοινού ενδιαφέροντος», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Πεκίνου. Ο Όρμπαν, ο οποίος ανέλαβε την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου, βρίσκεται σε αυτοαποκαλούμενη «ειρηνευτική αποστολή».

Την Παρασκευή, ο Όρμπαν συναντήθηκε με τον Πούτιν στη Μόσχα, προκαλώντας την καταδίκη των ηγετών της ΕΕ, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν είχε εντολή να εκπροσωπεί το μπλοκ σε θέματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Μετά το Κίεβο και τη Μόσχα, φτάσαμε στο Πεκίνο, για τον τρίτο σταθμό της ειρηνευτικής μας αποστολής», έγραψε ο Όρμπαν στο Facebook.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέκρινε τον Όρμπαν για το απροειδοποίητο ταξίδι του στη Μόσχα, προκαλώντας την αντίδραση της Ουγγαρίας, η οποία δήλωσε στη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, Ανναλένα Μπέρμποκ, ότι δεν ήταν ευπρόσδεκτη να επισκεφθεί τη χώρα. Η Μπέρμποκ επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ούγγρο ομόλογό της στη Βουδαπέστη.

Το Πεκίνο προσπαθεί να παραμείνει ουδέτερο από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, αν και έχει αναπτύξει στενή συμμαχία με τη Μόσχα. Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε το 2023 στο ρεκόρ των 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συνάντηση του Όρμπαν με τον Σι αναμένεται να εστιάσει σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ οι διπλωματικές κινήσεις του Όρμπαν συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: