Τι «βλέπει» στην ενοικίαση αυτοκινήτου ο Ευτύχης Βασιλάκης (Autohellas)

Τι «βλέπει» στην ενοικίαση αυτοκινήτου ο Ευτύχης Βασιλάκης (Autohellas)
Συνάντηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνου Καραμανλή και του ομολόγου του Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με τους Ευτύχιο Βασιλάκη, Πρόεδρο της Aegean και Ανδρέα Σιάμιση, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ., Τρίτη 12 Ιουλίου 2022. Οι δύο εταιρείες παρουσίασαν στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων τη μεταξύ τους συμφωνία, για το πρόγραμμα χρήσης βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Όσα αναμένει για εφέτος ο διευθύνων σύμβουλος Autohellas.

Διατήρηση των πιέσεων στις τιμές των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και συνέχιση της πτώσης αυτών, αναμένει για εφέτος ο διευθύνων σύμβουλος Autohellas, Ευτύχης Βασιλάκης, όπως είπε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των αναλυτών. παρά την προβλεπόμενη αύξηση των τουριστικών αφίξεων κατά 5%-7%. Ωστόσο, ο κ. Βασιλάκης διαβλέπει σταδιακή εξομάλυνση της εποχικότητας και την είσοδο δύο νέων κινεζικών μαρκών αυτοκινήτων στην ελληνική αγορά εντός του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, η αύξηση των τουριστικών αφίξεων αναμένεται να οδηγήσει σε ενίσχυση του στόλου των ανταγωνιστών, με την αγορά να αναπτύσσεται κατά 8%-10%. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, οι εταιρείες του κλάδου εμφανίζονται πιο συγκρατημένες στις επενδύσεις τους.

Όσον αφορά την εμπορία αυτοκινήτων, ο επικεφαλής της Autohellas ανέφερε ότι η αγορά κινήθηκε χαμηλότερα το πρώτο δίμηνο του 2025, με τους Έλληνες καταναλωτές να περιορίζουν τις αγοραστικές τους δυνατότητες λόγω των υψηλών τιμών. Η συγκεκριμένη τάση φάνηκε να επηρεάζει τη δραστηριότητα του ομίλου στην εμπορία, καθώς η Autohellas κατέγραψε μείωση 8,7% στην εμπορία αυτοκινήτων το 2024. Παρόλα αυτά, όλες οι άλλες δραστηριότητες του ομίλου παρουσίασαν ανοδική πορεία.

Ο κύκλος εργασιών της Autohellas διαμορφώθηκε πέρυσι στα 985,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή μείωση 1,7% έναντι του 2023. Ωστόσο, τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 2,3%, φτάνοντας τα 278,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 5,3%, φτάνοντας τα 89,5 εκατ. ευρώ. Η κερδοφορία για το 2024 ενισχύθηκε από μερίσματα που προήλθαν από τη συμμετοχή του ομίλου σε εταιρείες όπως η Aegean και η Trade Estates.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση αυτοκινήτων στην Ελλάδα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 8,1%, φτάνοντας τα 290,2 εκατ. ευρώ. Η ανάπτυξη αυτή προήλθε από την αύξηση της ζήτησης τόσο για βραχυχρόνιες όσο και για μακροχρόνιες μισθώσεις. Η Autohellas ενίσχυσε το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά, κυρίως στον τομέα των μακροχρόνιων συμβολαίων, παρά τη μείωση των τιμών λόγω αυξημένης διαθεσιμότητας οχημάτων.

Επιπλέον, η εταιρεία προχωρά σε ένα φιλόδοξο σχέδιο εκσυγχρονισμού του στόλου της με υβριδικά και ηλεκτροκίνητα οχήματα (plug-in hybrid), χρηματοδοτούμενα εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο στόχος είναι να εντάξουν μοντέλα με κόστος κοντά στα συμβατικά αυτοκίνητα, διευκολύνοντας τη μετάβαση του κοινού στην ηλεκτροκίνηση.

Η διεθνής δραστηριότητα στον τομέα της ενοικίασης αυτοκινήτων παρουσίασε αύξηση 5,7% στον κύκλο εργασιών, φτάνοντας τα 184,2 εκατ. ευρώ. Παρά την αυξημένη διαθεσιμότητα, η ελαφριά μείωση των τιμών σε κάποιες αγορές επηρεάσε τη λειτουργική κερδοφορία.

Η εταιρεία προτείνει μέρισμα 0,85 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2024, επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη κερδοφορία του ομίλου, παρά τις προκλήσεις που συνεχίζουν να εμφανίζονται στην αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: