Τι χωρίζει τις πράσινες επενδύσεις από το greenwashing
- 05/12/2024, 08:49
- SHARE
Σχεδόν οκτώ στους 10 διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων (78%) και ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων (80%) αναμένουν ότι τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία (AUM) θα αυξηθούν τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Βιώσιμων Επενδύσεων της Morgan Stanley. Η έρευνα σε περισσότερους από 900 θεσμικούς επενδυτές παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου 2024 διαπίστωσε ότι η πλειονότητα (80%) των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων και των ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων βλέπουν τη βιωσιμότητα ως δρόμο για την αναζήτηση ευκαιριών ανάπτυξης.
Γιατί οι θεσμικοί επενδυτές αναμένουν την ανάπτυξη
Για το 79% των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, οι προσφορές βιώσιμων επενδύσεων θεωρούνται βασικό στοιχείο διαφοροποίησης για την απόκτηση ή τη διατήρηση νέων πελατών. Είναι ως επί το πλείστον ισομερώς μοιρασμένοι όσον αφορά τον προσδιορισμό του λόγου για τον οποίο αναμένουν αύξηση των βιώσιμων υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχεία (AUM):
– Οι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων που επιθυμούν πρόσβαση σε προσφορές βιώσιμων επενδύσεων αναμένεται να είναι πρόθυμοι να αλλάξουν διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων για να το πετύχουν.
– Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων βλέπουν τους υφιστάμενους πελάτες τους να αυξάνουν την κατανομή τους σε βιώσιμες επενδύσεις.
– Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων βλέπουν τους ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων να διαθέτουν για πρώτη φορά κεφάλαια σε βιώσιμες επενδύσεις.
Οι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων επιδεικνύουν επίσης το ενδιαφέρον τους για τη βιωσιμότητα: Πάνω από το 80% παγκοσμίως δηλώνουν ότι απαιτούν από τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να επιδεικνύουν πολιτική ή στρατηγική βιώσιμων επενδύσεων και πάνω από τα τρία τέταρτα δηλώνουν ότι οι προσφορές βιώσιμων επενδύσεων αποτελούν βασικό παράγοντα για την επιλογή ή τη διατήρηση των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων.
Σχεδόν το 90% των θεσμικών επενδυτών (το 90% των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων και το 88% των ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων) δηλώνουν ότι οι δραστηριότητές τους στον τομέα των βιώσιμων επενδύσεων καθοδηγούνται από τη ζήτηση των ενδιαφερομένων μερών τους.
Γιατί οι θεσμικοί επενδυτές πραγματοποιούν βιώσιμες επενδύσεις;
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θεσμικοί επενδυτές επενδύουν σήμερα σε μια σειρά από βιώσιμα θέματα, με την υγειονομική περίθαλψη (41%) και τη χρηματοπιστωτική ένταξη (40%) να προηγούνται ελαφρώς.
Όταν τους ζητήθηκε να δώσουν προτεραιότητα σε συγκεκριμένες περιβαλλοντικές και κοινωνικές λύσεις, οι παγκόσμιοι επενδυτές σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ασία-Ειρηνικό (APAC) κατατάσσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στις υψηλότερες προτεραιότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λύσεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή θεωρούνται επίσης ως μία από τις πιο υποτιμημένες επενδυτικές ευκαιρίες και στις τρεις περιοχές.
Ωστόσο, προέκυψαν ορισμένες αξιοσημείωτες διαφορές σε περιφερειακό επίπεδο. Στην Ευρώπη, η «προστασία της άγριας ζωής στη γη και στο νερό», η «αποτροπή της αποψίλωσης των δασών» και η «διατήρηση των ωκεανών» είναι όλες οι 10 κορυφαίες βιώσιμες λύσεις, ενώ δεν υπήρξε καμία αναφορά της φύσης ή της βιοποικιλότητας στις 10 κορυφαίες λύσεις για τη Βόρεια Αμερική ή την APAC. Τα «βιοκαύσιμα» και η «υποστήριξη της γήρανσης του πληθυσμού» ήταν τα κορυφαία θέματα μόνο για την APAC, ενώ η «φυλετική ποικιλομορφία, ισότητα και ένταξη» ήταν στα 10 κορυφαία θέματα για τη Βόρεια Αμερική, αλλά όχι για τις άλλες περιοχές.
Περιοριστικοί παράγοντες και προκλήσεις
Διάφορες ανησυχίες σχετικά με τις βιώσιμες επενδύσεις εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ των θεσμικών επενδυτών. Για το 71%, η διαθεσιμότητα και η συνοχή των δεδομένων είναι οι πιο πιεστικές προκλήσεις. Οι κανονισμοί και η απειλή του «πράσινου ξεπλύματος» – ισχυρισμοί σχετικά με τα περιβαλλοντικά οφέλη μιας εταιρείας ή ενός περιουσιακού στοιχείου που μπορεί να την κάνουν να φαίνεται πιο φιλική προς το περιβάλλον από ό,τι είναι – ακολουθούν αμέσως μετά (69% και 68% αντίστοιχα).
Οι αρνητικές αντιλήψεις για τις βιώσιμες επενδύσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή στην ευρύτερη κοινωνία κατατάσσονται χαμηλότερα, στο 59%. Επιπλέον, το 67% των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων δηλώνει ότι οι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με τα αποτελέσματα της βιωσιμότητας των επενδύσεών τους.