Τι ζητά η αγορά από τη νέα κυβέρνηση
- 21/09/2015, 14:30
- SHARE
Παράγοντες της οικονομίας σκιαγραφούν τις άμεσες ενέργειες που απαιτούνται για την επιστροφή στην ομαλότητα.
Αρχίζει ένας νέος κύκλος πολιτικής σταθερότητας που αποτελεί και τον βασικό παράγοντα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τι ζητάει η αγορά από τη νέα κυβέρνηση.
Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι η προσπάθεια για την εφαρμογή των μέτρων της νέας συμφωνίας θα είναι επίπονη και για να αποβεί επιτυχής απαιτείται πολιτική οξυδέρκεια και ρεαλισμός “προκειμένου να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα ορθολογικό μείγμα μέτρων που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή”, όπως είπε.
Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, συνέχισε ο ίδιος, θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και η αύξηση της ρευστότητας στην αγορά.
“Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται καινούριες επενδύσεις και γι’ αυτές απαιτούνται ισχυρές τράπεζες και ιδιωτικά κεφάλαια” δήλωσε ο πρόεδρος.
Ακόμη, ανέφερε ότι η χώρα χρειάζεται εξορθολογισμό των φορολογικών συντελεστών που βαρύνουν τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα και ένα απλό, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.
“Ταυτόχρονα, βέβαια, θα πρέπει να υπάρξουν και δύσκολες μεταρρυθμίσεις, τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο εργασιακό, ενώ θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα η αναδιάρθρωση του πλαισίου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης” συμπλήρωσε ο κ. Μίχαλος.
Ο πρόεδρος υπενθύμισε τέλος, ότι ήδη, κατά την προεκλογική περίοδο, η ΚΕΕ κατέθεσε πρόταση με προτεινόμενα ισοδύναμα ύψους 4,6 δισ. ευρώ που μπορούν να υποκαταστήσουν αντιαναπτυξιακά μέτρα της νέας συμφωνίας.
Χατζηθεοδοσίου: O άμεσος σχηματισμός κυβέρνησης απομακρύνει τον κίνδυνο νέων κλυδωνισμών στην οικονομία
“O άμεσος σχηματισμός κυβέρνησης απομακρύνει τον κίνδυνο νέων κλυδωνισμών στην οικονομία από μία παρατεταμένη περίοδο ακυβερνησίας ή και από τυχόν μία νέα προσφυγή στις κάλπες. Ωστόσο, οι ειδικές συνθήκες και οι μεγάλες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας θα απαιτήσουν εκ των πραγμάτων ευρύτερες συναινέσεις, εντός και εκτός Βουλής, και η ευθύνη προς τούτο βαραίνει όχι μόνο τη νέα κυβέρνηση αλλά και σύσσωμη την αντιπολίτευση”.
Αυτό τόνισε σε δήλωσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου.
Όπως είπε ο πρόεδρος, στόχος όλων των πολιτικών δυνάμεων θα πρέπει να είναι η ανάκαμψη της οικονομίας μέσα σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και εκτιμά ότι τέσσερις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις θα κρίνουν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Ο ίδιος απαρίθμησε τις εξής πολιτικές:
“Πρώτον, η συνετή και συνεπής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο 3ο μνημόνιο θα ξεκλειδώσουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την απομείωση του χρέους.
Δεύτερον, η ελάφρυνση των συνεπειών του μνημονίου για τους πλέον αδύναμους, ιδιώτες, επαγγελματίες και επιχειρηματίες.
Τρίτον, η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας με ρευστότητα («ξεπάγωμα» ΕΣΠΑ, δανειοδοτήσεις, πληρωμή οφειλών του Δημοσίου).
Τέταρτον, η εκπόνηση ενός Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου, με ρεαλισμό, όραμα και επίκεντρο την υγιή επιχειρηματικότητα, που είναι η μόνη πραγματική πηγή Εθνικού Πλούτου και νέων θέσεων εργασίας”.