Τι ζητά η Τουρκία από την Ευρώπη για το προσφυγικό

Τι ζητά η Τουρκία από την Ευρώπη για το προσφυγικό
epa04964734 European Commission President Jean Claude Juncker (R) welcomes Turkish President Recep Tayyip Erdogan at the EU Commission in Brussels, Belgium, 05 October 2015. The European Union is expected to ask Turkey for help in stemming the flow of refugees reaching the bloc, during a visit to Brussels by President Recep Tayyip Erdogan at which issues such as Ankara's record on human rights are also expected to surface. EPA/OLIVIER HOSLET

Οι οικονομικές απαιτήσεις και οι αλλαγές των όρων της Συνθήκης Σένγκεν που θέτει ως προϋποθέσεις η Άγκυρα.

Το ποσό των 3 δισ. ευρώ και την ελεύθερη πρόσβαση των κατόχων τουρκικών διαβατηρίων στις χώρες που βρίσκονται εντός της Συνθήκης Σένγκεν ζητά από την ΕΕ η Τουρκία, ως ανταλλάγματα για να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες στο έδαφός της αλλά και να εμποδίσει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές κυρίως προς την Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι Ευρωπαίοι ηγέτες «καλωσόρισαν» στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης το σχέδιο δράσης που η Κομισιόν είχε ήδη προτείνει μετά από διαβουλεύσεις με την τουρκική πλευρά. Όμως οι συγκεκριμένες απαιτήσεις της Άγκυρας θα πρέπει να εγκριθούν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ – ειδικά όσον αφορά το θέμα της χορήγησης βίζας.

Παρόλα αυτά, τίποτα δεν κρίθηκε σε μια ακόμη Σύνοδο Κορυφής, καθώς τα πάντα μεταφέρονται τουλάχιστον για την άνοιξη του 2016. Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ φέρονται να στηρίζουν την παροχή μεγαλύτερης βοήθειας της Ευρώπης προς την Τουρκία, όμως ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε σε δημοσιογράφους ότι δεν πρέπει να δοθούν δίχως όρους όλα όσα ζητά η Τουρκία για το θέμα της μετακίνησης πολιτών της, μόνο και μόνο για να δεχθεί να κρατήσει περισσότερους πρόσφυγες στα εδάφη της.

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt ανέφερε ότι Σουηδία και Γερμανία πίεσαν τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης για ένα μόνιμο σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων εντός της ΕΕ, όμως οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, και κυρίως οι Σλοβακία, Πολωνία, Τσεχία και Ουγγαρία, μπλόκαραν το αίτημα.