Τι ζήτησαν από τον Χρ. Σταϊκούρα έξι παραγωγικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας
- 06/09/2019, 18:11
- SHARE
Τις προτάσεις τους για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας κατέθεσαν στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, στη διάρκεια διαδοχικών συναντήσεων, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στις εγκαταστάσεις τους, ενόψει και της 84ης ΔΕΘ, που εγκαινιάζεται αύριο το βράδυ από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ):
Βεβαιότητα στον επιχειρηματικό κόσμο της περιφέρειας για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της μεταποίησης
Την ανάγκη να αντιμετωπιστούν προβλήματα που πλήττουν ευθέως την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών επιχειρήσεων υπογράμμισε κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να βελτιωθεί το φορολογικό περιβάλλον, να τηρούνται οι κανόνες ανταγωνισμού, να αποτελέσουν παρελθόν οι καθυστερήσεις του επενδυτικού νόμου στην υλοποίηση των παραγωγικών επενδύσεων και να βελτιωθεί γενικότερα στο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις.
Ο κ. Σταϊκούρας, που συνοδευόταν από τους αρμόδιους υφυπουργούς, κυρίους Βεσυρόπουλο, Ζαββό και Σκυλακάκη, τόνισε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει έμπρακτα την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και συνολικά της ελληνικής περιφέρειας με συγκεκριμένο εμπροσθοβαρές μεταρρυθμιστικό σχέδιο, που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό από το βήμα της 84ης ΔΕΘ.
«Οι τοποθετήσεις του υπουργού και των υφυπουργών δημιουργούν τη βεβαιότητα στον επιχειρηματικό κόσμο με έδρα την ελληνική περιφέρεια ότι το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης έχει θέσει σε προτεραιότητα την έμπρακτη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και ειδικά της μεταποίησης, και, βεβαίως, την περιφερειακή ανάπτυξη και την περιφερειακή σύγκλιση με κοστολογημένο αναπτυξιακό σχέδιο» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΣΒΕ.
Σύνδεσμος Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ):
Να φτάσουν οι εξαγωγές στο 30% του ΑΕΠ ώς το τέλος του 2025
Την ανάγκη να ενσωματωθούν στα επικείμενα νομοσχέδια για τη φορολογία και τον επενδυτικό νόμο διατάξεις με αναπτυξιακό πρόσημο, ιδίως για τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, ώστε να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος της συμμετοχής των ελληνικών εξαγωγών αγαθών στο 25% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2022 και στο 30% έως τα τέλη του 2025, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ.Σταϊκούρα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα φορολογικής πολιτικής με στόχευση τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και της ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ και τα μέλη της διοίκησης εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για τις προωθούμενες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% αρχής γενομένης από την χρήση 2019, καθώς και της φορολογίας μερισμάτων από το 10% στο 5%, που θα αποτελέσουν έμπρακτες αποδείξεις της προσπάθειας διαμόρφωσης ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Τα δύο μέρη συμφώνησαν σε μία στενή και στοχευμένη συνεργασία το επόμενο διάστημα ώστε μέσα από συγκεκριμένα μέτρα να αυξηθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Στη συνάντηση μετείχαν ακόμη οι υφυπουργοί Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Γεώργιος Ζαββός, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος και ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.
Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ):
Η ανάπτυξη δεν πρέπει να μείνει στα λόγια, αλλά να προκύψει στην πράξη από τη δημιουργία ενός πιο ανταγωνιστικού περιβάλλοντος
«Απαιτείται επανεκκίνηση της οικονομίας για να επανέλθουμε σε φάση ανάπτυξης. Αυτό όμως δεν πρέπει να μείνει στα λόγια αλλά να γίνει πράξη. Η ανάπτυξη μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τη δημιουργία ενός πιο ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, που θα είναι φιλικό προς το επιχειρείν και θα προσελκύσει επενδύσεις» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Ιωάννης Μασούτης, στη διάρκεια της συνάντησης με τον κ.Σταϊκούρα και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενώ επισήμανε ότι η συνεργασία ανάμεσα στο ΕΒΕΘ και στο Υπουργείο Οικονομικών απαιτείται να έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, προκειμένου να μπορούν να προωθούνται τα αιτήματα και οι προτάσεις των επιχειρήσεων-μελών του Επιμελητηρίου.
Ο κ. Σταϊκούρας συνοδευόταν από τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστο Τριαντόπουλο και τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση. Από πλευράς του ΕΒΕΘ παραβρέθηκε και ο πρώτος αντιπρόεδρος, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ):
Να μειωθεί σταδιακά στο 15% ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις
Την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, και το σχεδιασμό για προσέλκυση επενδύσεων ζήτησε μεταξύ άλλων από τον κ.Σταϊκούρα ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης. «Η ύπαρξη ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος, για το οποίο το ΒΕΘ, έχει κατ΄επανάληψη κατεθέσει προτάσεις μπορεί να συνδράμει στην οικονομική ανάπτυξη» σημείωσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- πως απαιτείται η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή έως 15%, προκειμένου να καταστεί το ελληνικό φορολογικό περιβάλλον πιο ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις και την προσέλκυση επενδύσεων. Ζήτησε επίσης τη μείωση του υφιστάμενου κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 20% και σταδιακή περαιτέρω μείωσή του έως 15%, μέτρο που θα συμβάλει και στη μείωση της φοροδιαφυγής, καθώς και η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ με συγκεκριμένες εξαιρέσεις εφαρμογής μειωμένου συντελεστή σε κατηγορίες αγαθών ή υπηρεσιών με άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο, όπως η υγεία και η παιδεία.
Ο πρόεδρος του ΒΕΘ επισήμανε ακόμη την ανάγκη να πληρώνεται ο ΦΠΑ απευθείας από τον πελάτη, προκειμένου να καταχωρείται άμεσα και να μην είναι αναγκασμένος ο επιχειρηματίας να κάνει τον ενδιάμεσο για να τον αποδώσει στο κράτος. Ο υπουργός Οικονομικών συνοδευόταν από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για τη δημοσιονομική πολιτική Θόδωρο Σκυλακάκη, τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο και τον ειδικό γραμματέα για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, Φώτη Κουρμούση. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο α΄αντιπρόεδρος του ΒΕΘ Δημήτρης Βαργιάμης, ο οικονομικός επόπτης του επιμελητηρίου Τάσος Λυκάρτσης και ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος βιοτεχνών του ΒΕΘ Χρήστος Μαρμαρινός.
Αναφερόμενος ο κ. Καπνοπώλης στο τραπεζικό σύστημα υπογράμμισε πως «ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την αγορά, αποτελεί η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, με δραστικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο λόγος που τα χρέη συσσωρεύονται όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, αδυνατούν να πληρώσουν. Αδυνατούν, όχι εξαιτίας κακών πρακτικών, αλλά γιατί παλεύουν να επιβιώσουν σε μια οικονομία που συρρικνώθηκε κατά 25%».
Για το ζήτημα των επενδύσεων ο κ. Καπνοπώλης ανέφερε πως «είναι αδήριτη ανάγκη να εστιάσουμε στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και επενδύσεων από το εξωτερικό, να στηρίξουμε την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, να ενισχύσουμε τη διαφοροποίηση και το τεχνολογικό περιεχόμενο των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, με σκοπό να αυξηθεί η αξία των ελληνικών εξαγωγών». Στο πλαίσιο αυτό το ΒΕΘ προτείνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) εντός των ελληνικών συνόρων, αλλά και επιχειρηματικών πάρκων, καθώς και τη χαμηλότερη φορολόγηση για τις νεοφυείς επιχειρήσεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ):
Να αποκλιμακωθούν όλοι οι συντελεστές, τα τέλη και οι ειδικοί φόροι
Την αποκλιμάκωση όλων των συντελεστών, τελών και ειδικών φόρων, προκειμένου να υποβοηθηθούν οι επιχειρήσεις και να τονωθεί η αγορά, την πάταξη του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου, τη στήριξη της ιδιωτικής ασφάλισης, τη μείωση του ΦΠΑ και του χαρτοσήμου και για τις εταιρικές μισθώσεις και την αύξηση των πιστώσεων από το τραπεζικό σύστημα ζήτησε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης. Εξέφρασε δε την ικανοποίηση του για τη συνάντηση που είχε με τον Χρήστο Σταϊκούρα και την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας: «Ευχαριστώ τον κ. Σταϊκούρα, τον πρώτο Υπουργό Οικονομικών που έρχεται στο Επιμελητήριο μας. Αυτό και μόνο δείχνει το ενδιαφέρον και την προσοχή. Η νέα κυβέρνηση άρχισε με θετικό τρόπο την θητεία της, καθώς αποπνέει ένα πνεύμα υπέρ της Ανάπτυξης, των επενδύσεων και της Αγοράς. Εμείς θα είμαστε πάντα εδώ για να την συμβουλεύουμε και να την βοηθάμε, αλλά και να αντιδράμε στα τυχόν λάθη και τις παραλείψεις των στελεχών της».
Τον κ. Σταϊκούρα πλαισίωσαν οι υφυπουργοί Απ. Βεσυρόπουλος και Θ. Σκυλακακης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Χρ. Τριαντόπουλος και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης. Εκ μέρους του ΕΕΘ, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γ’ αντιπρόεδρος, Χρ. Νικολόπουλος, ο γενικός γραμματέας Κλ. Θεοτόκης, ο οικονομικός επόπτης Κ. Ιακώβου, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, Κυριάκος Μερελής και Κ. Λάσκος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, Ματίνα Σιώχου, Μαρία Καρατενίζη, Λευτ. Αλεξανδρίδης, Αγγ. Αγγελίδης, Σωτ. Τοζακίδης, Χρ. Παπαβασιλείου και Θ. Πανταλέων.
Eμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ):
Να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ και για τα νομικά πρόσωπα
Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και για τα νομικά πρόσωπα, ένα αίτημα χιλιάδων επιχειρηματιών, αλλά και την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των κόκκινων δανείων, που ταλανίζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, έθεσε ως προτεραιότητες στον κ. Σταϊκούρα η διοίκηση του ΕΣΘ. Περιέγραψε ακόμη στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το ελληνικό εμπόριο και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της Β. Ελλάδας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην ανάπτυξη το εμπόριο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να βρεθούν άμεσα εργαλεία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, προκειμένου να πάρει ανάσα η ελληνική επιχειρηματικότητα.
Τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και οι εκπρόσωποι του υπουργείου που παραβρέθηκαν στη συνάντηση, δήλωσαν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί πνοή και προοπτική στην ελληνική επιχειρηματικότητα, μέσα από ένα σύγχρονο οικονομικό παραγωγικό και κοινωνικό σχέδιο. Τον υπουργό συνόδευαν οι αρμόδιοι υφυπουργοί Απόστολος Βεσυρόπουλος, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Γεώργιος Ζαββός, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος και ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.