Τηλεοπτικές άδειες «ώρα μηδέν» – Σήμερα η πέμπτη και κρισιμότερη συνεδρίαση του ΣτΕ
- 26/10/2016, 09:37
- SHARE
Σήμερα αναμένεται η τελική απόφαση για το μέλλον του τηλεοπτικού τοπίου. Αυτά είναι τα τρία επικρατέστερα σενάρια.
Σήμερα Τετάρτη, στις 17:30, θα συνεδριάσει για πέμπτη φορά η διευρυμένη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με αντικείμενο τις τηλεοπτικές άδειες. Συγκεκριμένα κατά τη σημερινή διάσκεψη αναμένεται να τεθεί το θέμα της συνταγματικότητας του νόμου Παππά με τον οποίον μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες δικαστικών κύκλων, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το Συμβούλιο της Επικρατείας να μην εκδώσει οριστική απόφαση, αλλά να εκδώσει προδικαστική απόφαση με την οποία θα δίνει χρόνο στην Πολιτεία, προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια, μετά το διάστημα αυτό, υπό άλλη σύνθεση, για να κρίνει οριστικά το ζήτημα των προσφυγών των τηλεοπτικών καναλιών.
Δεν είναι βέβαιο ότι η σημερινή διάσκεψη θα είναι και η τελευταία για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ενώ όλα τα ενδεχόμενα ως προς την κρίση των δικαστών παραμένουν ανοιχτά.
Η προηγούμενη διάσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε χωρίς τελικό αποτέλεσμα. Οι τέσσερις ώρες που διήρκεσε δεν έφτασαν ώστε να αναπτύξουν όλοι οι σύμβουλοι τα επιχειρήματά τους, με τη διαδικασία να συνεχίζεται σήμερα.
Τα μέλη της ολομέλειας εστιάζουν σε δύο παραμέτρους της υπόθεσης: αφενός τις αρμοδιότητες του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και αφετέρου τον περιορισμό των νέων τηλεοπτικών αδειών σε τέσσερις. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το ΣτΕ θα αναζητήσει μία συμβιβαστική πρόταση.
Τα σενάρια είναι τα παρακάτω:
Οι δικαστές να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου, καθώς δεν υπήρχε ΕΣΡ και ως εκ τούτου οι αρμοδιότητες «εκχωρήθηκαν» στον υπουργό.
Oι δικαστές να δώσουν μία παράταση περίπου 6 μηνών στην κυβέρνηση προκειμένου να συσταθεί το ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια για να κρίνει το θέμα. Γεγονός που δεν θα διαλευκάνει το τηλεοπτικό τοπίο, καθώς οι μεν νέοι καναλάρχες θα πρέπει να βάλουν τα σχέδιά τους στον “πάγο” μέχρι νεωτέρας, οι δε υφιστάμενοι τηλεοπτικοί σταθμοί θα λειτουργούν σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας με τους εργαζόμενους σε “αναμμένα κάρβουνα”.
Τέλος, εφόσον, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν, οι απόψεις κατά μεγάλο ποσοστό διίστανται, είναι πιθανό, ο “λευκός καπνός” της διάσκεψης να σημάνει μαύρα σύννεφα για την κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι δικαστές θα έχουν ψηφίσει υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου, λόγω της συνταγματικής επιταγής που προβλέπει πως αρμόδιο για την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και της χορήγησης των αδειών είναι το ΕΣΡ. Έτσι, η ολομέλεια κατά πάσα πιθανότητα δεν χρειαστεί να ψηφίσει για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.
Βέβαια αξίζει να σημειώσουμε ότι η ένταση με την οποία έχει πλαισιωθεί η υπόθεση δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για καθυστερήσεις, οπότε εκτός κάποιου απροόπτου (δεν συνέβησαν και λίγα μέχρι σήμερα) οι δικαστές θα καταλήξουν απόψε και δεν θα μεταθέσουν την τελική απόφαση σε νέα ημερομηνία.
Το θέμα έχει πυροδοτήσει τη σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης αντιπολίτευσης.
Παππάς για ΣτΕ: Τα δικαστήρια κρίνουν, δεν νομοθετούν
«Αναμένουμε τις αποφάσεις και τις εξελίξεις κατά περίπτωση», δήλωσε χθες μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
«Εμείς προχωράμε κατά το σχεδιασμό μας, έχουμε έναν διαγωνισμό ο οποίος έχει ολοκληρωθεί, έχει αποφέρει για το Δημόσιο ένα ποσό το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο σε σχέση με τις προσδοκίες τις αρχικές και ήδη διοχετεύεται σε δράσεις που θα ανακουφίσουμε πράγματα τα οποία έχουμε ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζετε και εσείς και εμείς ότι οφείλουμε οι αποφάσεις των δικαστηρίων να εφαρμόζονται και νομίζω ότι κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του Συντάγματος και των προηγούμενων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες χαρακτήριζαν το τηλεοπτικό καθεστώς ως συνταγματικό εμείς έχουμε κινηθεί και αυτά τα προβλήματα κληθήκαμε να λύσουμε», συνέχισε.
Ερωτώμενος αν οι δικαστές μπορούν να επιβάλουν μία απόφαση στην κυβέρνηση είπε: «Κοιτάξτε να δείτε. Η κυβέρνηση θα τηρήσει και είναι υποχρεωμένη να τηρήσει το Σύνταγμα και τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Ούτως ή άλλως. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει να γίνει, διερωτώμαι αν κάποιοι το εισηγούνται κιόλας το δημόσιο διάλογο είναι να συμπράξουμε τις διατάξεις στα δικαστήρια. Δεν μπορούν τα δικαστήρια να συντάσσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τους συντάσσει, τους γράφει η εκλεγμένη Βουλή. Τα δικαστήρια έρχονται πάντα να κρίνουν, δεν είναι αυτά που νομοθετούν. Νομίζω ότι τέτοιες σκέψεις όσοι έχουνε πρέπει να τις εγκαταλείψουν σύντομα. Τώρα ο διαγωνισμός, η ανάγκη να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο».
Κουμουτσάκος: Όποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ, ο νόμος Παππά πρέπει να αποσυρθεί
Όποια κι αν είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η ΝΔ πιστεύει ότι ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες πρέπει να αποσυρθεί, επισήμανε ο επρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Έχουμε δύο πιθανότητες: Ή θα κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος και ο κ. Παππάς πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην οποία έφερε τον εαυτό του και την κυβέρνησή του ή θα κριθεί συνταγματικός. Αλλά με δεδομένη τη δική μας άποψη, ότι αυτός ο νόμος στην ουσία του παρουσιάζει προβλήματα δημοκρατίας, μια νέα πλειοψηφία, όπως συμβαίνει στις δημοκρατίες, αλλάζει τους νόμους, ακυρώνει νόμους, τροποποιεί νόμους. Λέμε, λοιπόν, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, εμείς πιστεύουμε ότι αυτός ο νόμος πρέπει να αποσυρθεί”, είπε ο κ. Κουμουτσάκος.