Τηλεόραση και internet ταυτόχρονα; Οι «δύο οθόνες» είναι πηγή κέρδους!
- 13/10/2013, 17:34
- SHARE
Το Facebook και το Twitter εξετάζουν τρόπους να εκμεταλλευτούν την αγαπημένη συνήθεια πολλών να βλέπουν τηλεόραση, όντας παράλληλα online.
του Νταν Μίτσελ
Τα κοινωνικά δίκτυα καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να εκμεταλλευτούν την εσκεμμένη απώλεια προσοχής κατά την τηλεθέαση από τους χρήστες. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι όσοι παρακολουθούν τηλεόραση έχουν συνεχώς αλλού στραμμένο το βλέμμα τους. Πολλοί μοιράζονται τις σκέψεις με τους φίλους τους στα διαφημιστικά διαλείμματα. Αυτό το γεγονός έχει σημάνει συναγερμό στις διαφημιστικές εταιρείες, οι οποίες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός αυτό για να προωθήσουν τα προϊόντα τους.
Όπως ανέφεραν οι New York Times, την περασμένη Δευτέρα το Facebook και το Twitter καυχιόντουσαν ότι μεγάλο μέρος χρηστών συζητούσε τις εξελίξεις του τελευταίου επεισοδίου του Breaking Bad στους διαδικτυακούς τους τόπους. Και οι δύο εταιρείες «θεωρούν την κοινωνική συζήτηση για θέματα τηλεόρασης ως έναν τρόπο για να αυξήσουν τη χρήση των ιστοτόπων τους και να κερδίσουν μεγαλύτερο μέρος της διαφημιστική πίτας,» ανέφεραν οι Times. Το Nielsen’s SocialGuide υπολογίζει ότι 600.000 άτομα στο Twitter εξέπεμψαν περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια μηνύματα για το τελευταίο επεισόδιο στη διάρκεια δέκα ωρών. Το Facebook αναφέρει ότι σε διάστημα 24 ωρών, 3 εκατομμύρια χρήστες είχαν δημοσιεύσει κάτι σε σχέση με το τελευταίο επεισόδιο, ή είχαν επιλέξει «like» για κάτι που ειπώθηκε.
Διαβάστε ακόμη: Πόσο αξίζει ένα «Like» στο Facebook;
Τα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να προσελκύσουν διαφημιστές που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να κατέληγαν στον τηλεοπτικό χώρο. Και αν οι χρήστες αλλάζουν εστίαση στο βλέμμα τους μεταξύ των δύο οθονών στα διαφημιστικά διαλείμματα, ίσως να είχε νόημα να προσπαθήσει κανείς να παρακολουθήσει την εναλλαγή αυτή. Οι τηλεθεατές μπορεί να βαριούνται τις τηλεοπτικές διαφημίσεις, όμως οι διαφημίσεις στο διαδίκτυο είναι δυσκολότερο να αγνοηθούν.
Μια αναφορά του eMarketer που παρέθεταν οι Times στο άρθρο τους, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι μισοί περίπου Αμερικανοί χρησιμοποιούν το διαδίκτυο παρακολουθώντας παράλληλα τηλεόραση, και ένας στους έξι δημοσιεύει κάτι σχετικό με αυτό που παρακολουθεί. Αυτό παρατηρείται πιο συχνά στη διάρκεια αθλητικών εκπομπών.
Και ο παραλήπτης της διαφήμισης δεν είναι μόνο εκείνος που αναρτά τη δημοσίευση, αλλά και όλοι όσοι τη διαβάζουν. Αυτό ανεβάζει το δυνητικό κοινό κατά 50 φορές.
Δείτε ακόμη: Οι καλύτερες διαφημίσεις του κόσμου
Το όλο θέμα συνιστά μια πολύπλοκη σχέση μεταξύ των κοινωνικών δικτύων και της βιομηχανίας της τηλεόρασης. Άλλωστε, το Facebook και το Twitter προσπαθούν να κλέψουν διαφημιστικά έσοδα από ένα χώρο που ταυτόχρονα προσπαθούν να φλερτάρουν. Για παράδειγμα, το Facebook σκοπεύει να συμπεριλάβει διαφημιστικά σποτάκια που θα ξεκινούν αυτόματα τους επόμενους μήνες. Αν μπορέσει να το κάνει δίχως να εκνευρίσει του χρήστες (κάτι εξαιρετικά δύσκολο) θα βρεθεί σε ακόμα πιο ανταγωνιστική θέση έναντι της τηλεόρασης. Όμως, το Facebook ταυτόχρονα υπογράφει συμφωνίες με τα τηλεοπτικά δίκτυα για δικαίωμα πρόσβασης σε δεδομένα στο διαδίκτυο -όπως οι επισημάνσεις «like»- που καθορίζουν το πρόγραμμα των καναλιών.
Οι διαφημιστές και οι υπεύθυνοι δικτύων ανέφεραν στους Times ότι το Twitter έχει πολύ μεγάλο προβάδισμα έναντι του Facebook αναφορικά με ευκαιρίες για διαφήμιση. Ένας λόγος είναι η πιο γρήγορη λειτουργία του σε σχέση με το Facebook που καθιστά ευκολότερη την τηλεθέαση με δύο οθόνες.
Παρότι είναι αποθαρρυντικό να αναλογιστεί κανείς μια ολόκληρη κοινωνία όπου οι τηλεθεατές δεν μπορούν να παραμείνουν εστιασμένοι σε μια δραστηριότητα, είναι γεγονός ότι σε αυτή την κοινωνία ζούμε και το φαινόμενο θα γίνεται όλο και πιο συχνό. Οπότε, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους διαφημιστές και τους διαχειριστές των κοινωνικών δικτύων που θέλουν να το εκμεταλλευτούν.