Tim Marshall στο CEO Initiative: Η Ευρώπη σκέφτεται με όρους 20ου και όχι 21ου αιώνα
- 23/11/2021, 11:54
- SHARE
Το 2022 θα συνεχίσουμε να έχουμε προβλήματα στην Ευρώπη και κοινωνική αναταραχή εξαιτίας της πανδημίας και άλλων θεμάτων, προέβλεψε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Tim Marshall, που ανησυχεί, όπως είπε, για ένα κραχ στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.
“Αυτά είναι λόγοι για απαισιοδοξία. Αλλά μπορούμε να είμαστε και αισιόδοξοι. Θα θέλατε να ζείτε τώρα ή πριν από πενήντα χρόνια; Η αλήθεια είναι ότι τώρα είναι η καλύτερη περίοδος για να ζει κανείς. Και μακροπρόθεσμα τα πράγματα θα είναι ΟΚ”, ανέφερε στο συνέδριο CEO Initiative.
Όπως είπε, “η Ευρώπη αποκλείεται από τη συμμαχία Five Eyes με ΗΠΑ, Αυστραλία κ.α.. Ποιες είναι οι προκλήσεις με τη στρατηγική αυτονομία της Ευρ. Ένωσης; Στο Five Eyes όλοι εμπιστεύονται όλους. Η Ευρώπη σκέφτεται με όρους Δύσης, δηλαδή με όρους 20ου αιώνα. Στον 21ο αιώνα πρέπει να σκεφθείς και την Ινδία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τις ανεπτυγμένες βιομηχανοποιημένες δημοκρατίες εκτός της Δύσης. Η Ευρώπη δεν δαπανά αρκετά για την άμυνά της, με εξαίρεση την Ελλάδα. Συνεπώς, δεν τη λαμβάνουν στα σοβαρά. Αν δεν δαπανήσει περισσότερα για την άμυνά της η Ευρώπη, κανένας δεν θα την παίρνει στα σοβαρά. Η Ευρώπη είναι οικονομική δύναμη, αλλά δεν είναι στρατιωτική δύναμη”.
To γεωπολιτικό παιχνίδι δεν είναι παιχνίδι της Τουρκίας εναντίον όλων αλλά παιχνίδι της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Tim Marshall, που σημείωσε ότι η Γαλλία έχει διαλέξει πλευρά ενώ χαρακτήρισε πολύ σοβαρή τη συμφωνία με τις ΗΠΑ.
“Οι ΗΠΑ θέλουν να ισχυροποιήσουν τις σχέσεις με την Ελλάδα μακροπρόθεσμα. Η Ελλάδα είναι σε ισχυρή θέση, καθώς έχει και άλλες συμφωνίες με Ισραήλ, με Αίγυπτο κ.α.. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι η Γαλλία θα έρθει να σας βοηθήσει σε περίπτωση σύγκρουσης”, ανέφερε ο κ. Marshall που εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία σε επίπεδο ασφαλείας έγινε για να κλειστεί η εξοπλιστική συμφωνία. Εξήγησε ότι η Τουρκία επιδιώκει να κλείσει συμφωνίες με τη Βρετανία την ώρα που οι Αμερικάνοι απομακρύνονται από την Τουρκία και οι Βρετανοί είναι στη μέση προσπαθώντας να διαλέξουν πλευρές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. “Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα θα είναι πολύ στενά συνδεδεμένες σε βάθος χρόνου και η Τουρκία δεν μπορεί να το αγνοήσει αυτό” τόνισε.
Ο Tim Marshall μετέφερε στο συνέδριο την εμπειρία και τη γνώση του στα θέματα γεωγραφίας, ως κορυφαίος ειδικός στα διεθνή ζητήματα, όπως σημείωσε ο Απόστολος Μαγγηριάδης News Anchor, SKAI TV που συντόνισε τη συζήτηση. Όπως υπενθύμισε, έχει καλύψει πολλές συγκρούσεις στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, και είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, όπως το Prisoners of Geography.
Σύμφωνα με τον κ. Marshall το παγκόσμιο επίκεντρο είναι η Θάλασσα της Νότιας Κίνας τονίζοντας ότι η δεκαετία είναι επικίνδυνη. Εξήγησε ότι πλέον ο κόσμος κατανοεί ότι η Κίνα είναι μονοκομματική δικτατορία, δεν είναι καλόβουλη δύναμη. “Εξαιτίας της συμφωνίας Aukus η Κίνα πρέπει να αποφασίσει μήπως θα πρέπει να επιτεθεί στην Ταϊβάν. Εάν δεν το κάνει, τότε μακροπρόθεσμα θα είναι δυσχερέστερο να το κάνει γιατί θα έχουν ισχυροποιηθεί οι υπόλοιπες δυνάμεις στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, οι διεθνείς θαλάσσιες γραμμές ίσως τεθούν υπό τον έλεγχο της Κίνας”, σημείωσε.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναφέρθηκε στον δυνητικό οικονομικό κίνδυνο για την ΕΕ και την Ελλάδα να αποσυνδεθούν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, στο πλαίσιο του decoupling. Τότε, όπως είπε, θα υπάρχουν δύο ρυθμιστικά πρότυπα και αναρωτήθηκε: Αν είσαι εισαγωγέας ή εξαγωγέας, ποια πρότυπα διαλέγεις; Όπως ανέφερε, αυτό είναι πολύ κακό για το διεθνές εμπόριο. Πάντως, εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν τεράστια δομικά προβλήματα στην οικονομία της Κίνας. “Δεν είμαι σίγουρος ότι θα εξελιχθεί στον οικονομικό κολοσσό που νομίζουμε. Υπάρχει η «Παγίδα του Μεσαίου Εισοδήματος» κι εκεί βρίσκεται η Κίνα, με μια αναδυόμενη μεσαία τάξη. Επιπλέον, με βάση το ΑΕΠ της, δια του πληθυσμού είναι 75η στον κόσμο, άρα υπάρχει και φτώχεια. Και έχει τεράστια πολιτικά και δημογραφικά προβλήματα. Άρα, ναι θα συνεχίσει να ανεβαίνει η Κίνα, αλλά δεν είναι και οριστικό αυτό, δεν είναι αυτό το πεπρωμένο της σώνει και καλά” πρόσθεσε ο κ. Marshall.