TIME: Οι τεχνολογικές startups ανθίζουν στην Ελλάδα της ύφεσης
- 22/03/2014, 10:49
- SHARE
To νέο κύμα startups ίσως να είναι αυτό ακριβώς που θα αντιστρέψει την κατάσταση στην ελληνική οικονομία της εξαετούς ύφεσης και υψηλής ανεργίας.
Γράφει ο συντάκτης του «TIME» Γιάννης Παλαιολόγος
Πριν από ένα χρόνο, όταν η ελληνική startup Workable είχε εξασφαλίσει την αρχική συμφωνία χρηματοδότησής της, στην έδρα της εταιρείας βρίσκονταν έξι άνθρωποι -συμπεριλαμβανομένων των δύο ιδρυτών της, του Νίκου Μωραΐτάκη και του Σπύρου Μαγιάτη- σε τρεις μόλις ολοκληρωμένες αίθουσες. Πλέον, οι 16 από τους 18 εργαζόμενους της Workable καταλαμβάνουν ένα μεγαλύτερο αλλά πολύ χαλαρό χώρο γραφείων σε δύο ορόφους στο Ψυχικό. Στα γραφεία, οι άνθρωποι περπατούν με σαγιονάρες ή και ξυπόλυτοι. Η εταιρεία, που προσφέρει στους εταιρικούς της πελάτες λογισμικό φιλικό προς τις επιχειρήσεις για να διευκολυνθεί η διαδικασία προσλήψεων νέων εργαζομένων, άνοιξε πρόσφατα γραφεία στο Λονδίνο και στο Πόρτλαντ, ενώ ανακοίνωσε και μια χρηματοδότηση ύψους 1.5 εκατομμυρίων δολαρίων με κύριο χρηματοδότη το κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών Greylock IL.
Για μια οικονομία σαν την ελληνική που βγαίνει ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης, εταιρείες startup όπως η Workable μπορούν να προσφέρουν ελπίδα για το μέλλον. Οι πιθανότητες απασχόλησης στο δημόσιο τομέα ή σε μια γνωστή εταιρεία είναι σαφώς περιορισμένες πλέον, για τους καλά εκπαιδευμένους ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών που αποφοιτούν από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Η ανεργία στην Ελλάδα είναι στο 27,5%, ενώ η ανεργία των νέων είναι κοντά στο 60%. Ο κλάδος των startup είναι μικρός στη χώρα και δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά στην αγορά εργασίας, όμως αυξάνεται ραγδαία.
Το σημείο καμπής ήταν η δημιουργία τεσσάρων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών με την υποστήριξη της Ευρ. Ένωσης το Δεκέμβριο του 2012, τα οποία στοχεύουν συγκεκριμένα τις τεχνολογικές startup στην Ελλάδα. Η αρχική χρηματοδότηση της Workable προήλθε στο μεγαλύτερο μέρος της από ένα απ’ αυτά τα fund, το JEREMIE – Openfund II, που διαχειρίζεται 11 εκατομμύρια Ευρώ (με το 70% του κεφαλαίου προερχόμενο από την ΕΕ), και που έχει ήδη χρηματοδοτήσει οχτώ ελληνικές startup. Ο Αρίστος Δοξιάδης, οικονομολόγος και εταίρος στο fund, δήλωσε ότι ο αρχικός στόχος του ήταν να επενδύσει σε 25-30 εταιρείες ως το τέλος του 2015, κάτι που αρχικά το θεωρούσε πολύ φιλόδοξο αλλά πλέον φαντάζει πιθανό. Τα τρία άλλα fund είναι μεγαλύτερα, καθώς διαχειρίζονται από 17 έως 30 εκατομμύρια Ευρώ το καθένα. Στα πρώτα βήματα δεν ήτα όλα ρόδινα αλλά πλέον η ανάπτυξη των startup έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες.
Οι ισχυρότερες ελληνικές startup ήδη αρχίζουν να εμφανίζονται στο διεθνές προσκήνιο, μέσω συμφωνιών όπως η χρηματοδότηση της Workable από την Greylock. «Είναι σίγουρα μια ώθηση για το τοπικό οικοσύστημα των startup», δηλώνει ο 36χρονος διευθύνοντας σύμβουλος της Workable, Νίκος Μωραϊτάκης, ο οποίος έχει πτυχίο στη Μηχανική Λογισμικού από το Imperial College του Λονδίνου. Μαζί με τον συνιδρυτή, Σπύρο Μαγιάτη, εργάστηκε παλαιότερα στην Upstream, μια ελληνική εταιρεία μάρκετινγκ μέσω κινητών τηλεφώνων, που εξυπηρετεί πελάτες σε πάνω από 40 αγορές.
Η συμφωνία με την Greylock είναι η τελευταία μιας σειρά διεθνών επιτυχιών για τις ελληνικές startup. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η αμερικανική εταιρεία λογισμικού Splunk εξαγόρασε την Bug Sense, μια εταιρεία μετρήσεων εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα. Η taxibeat, μια εφαρμογή για την εύρεση οδηγών ταξί, εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 4 εκατομμυρίων δολαρίων από το ευρωπαϊκό fund Hummingbird Ventures. «Δεν σημαίνει ότι ξαφνικά οι μεγάλοι επενδυτές θα αρχίσουν να βάζουν λεφτά σε άλλες εταιρείες τεχνολογίας μόνο και μόνο επειδή προέρχονται από την ίδια χώρα με μας», εξηγεί ο Μωραϊτάκης. «Αλλά θα βοηθήσει να ανοίξουν κάποιες πόρτες».
Αυτό έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται. Ο Δοξιάδης σημειώνει ότι «ένας αριθμός μεγάλων παικτών στο κύκλωμα των ευρωπαϊκών κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών έχουν αρχίσει να μας ρωτάνε για ποιες άλλες πολλά υποσχόμενες εταιρείες μπορούμε να τους πούμε πράγματα». Η Greylogk IL, θυγατρική της Greylock Partners -μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στον κόσμο που διαχειρίζεται πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια- έχει υποστηρίξει εταιρείες όπως η Facebook, η LinkedIn και η Dropbox. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει 30 ισραηλινές εταιρείες και μόνο 9 ευρωπαϊκές, συμπεριλαμβανομένης της Workable.
Η Workable ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2012, μερικές μέρες πριν τις αποφασιστικής σημασίας επαναληπτικές εκλογές στην Ελλάδα που πολλοί νόμισαν ότι θα οδηγούσαν στην έξοδο της χώρας από το Ευρώ. Ο Μωραϊτάκης επέστρεψε στην Αθήνα από το Ντουμπάι, όπου εργαζόταν για την Upstream, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τις αρχικές εκλογές του Μαΐου. Οι φίλοι του νόμισαν ότι είναι τρελός. Πλέον, προσπαθεί να αντιστρέψει το brain drain, φέρνοντας νέους ταλαντούχους Έλληνες πίσω στη χώρα.
Η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους ιδρυτές της Workable και την Greylock IL έλαβε χώρα το Νοέμβριο του 2012 στο Λονδίνο, όταν η εταιρεία βρισκόταν σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Οι άνθρωποι του fund παρακολουθούσαν την ανάπτυξη προϊόντων της Workable, και ιδιαίτερα τη συμβατότητά της με μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν διέθεταν εξειδικευμένα τμήματα ανθρώπινων πόρων. Και παρατήρησαν τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης: στις αρχές του 2014, η μηνιαία αύξηση πελατών έχει πλέον αγγίξει το 30%. Αυτή η απόδοση ενθάρρυνε την επένδυση, παρά την προβληματική φήμη της Ελλάδας ως μέρος για να κάνει κανείς business.
Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει ακόμα πολλά προβλήματα· όμως, τα συστατικά είναι εκεί για μια startup που θα αποδειχθεί παγκόσμιας κλάσης, και οι επενδυτές των venture capital το αντιλαμβάνονται αυτό. «Νοιώθουμε ότι υπάρχουν οφέλη στην Ελλάδα», αναφέρει ο Τίλλυ Καλίσκι, εταίρος στην Greylock IL. «Υπάρχουν εξαιρετικά ταλέντα στη μηχανολογία και σε τιμές χαμηλότερες των αντίστοιχων ταλέντων σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Νοιώθουμε ότι μπορούν να δημιουργηθούν θαυμάσιοι επιχειρηματίες και εταιρείες από το τίποτα».
Διαβάστε περισσότερα:
Οι ελληνικές startups που ξεχώρισαν το 2013
H Workable «λύνει» τα χέρια των εταιρειών
BugSense: Από το ΤΕΙ Πειραιά στο Σαν Φρανσίσκο και την Splunk