Τιμές ακινήτων: Μπορούν τα μέτρα της κυβέρνησης να αποκλιμακώσουν τις πιέσεις στα εισοδήματα;
- 18/12/2024, 11:54
- SHARE
Οι σημαντικές προκλήσεις για το 2024 και το εξίσου δύσκολο σκηνικό που διαφαίνεται για το 2025 χαρακτηρίζουν την ελληνική αγορά ακινήτων, την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά σε κινήσεις που μένει να φανεί το κατά πόσο μπορούν να αντιμετωπίσουν το ιδιαίτερα ακανθώδες θέμα της στέγασης για τους Έλληνες πολίτες.
Το «Σπίτι μου 2» και τα μέτρα για τις τράπεζες
Νωρίτερα την Τετάρτη δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με ευνοϊκούς όρους δανεισμού σε περισσότερους από 20.000 δικαιούχους.
Με τις αιτήσεις να υποβάλλονται μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025, το πρόγραμμα αφορά ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί πριν τις 31/12/2007 και δεν ξεπερνούν τα 150 τ.μ.
Ακόμα, απαγορεύεται η μεταβίβαση ή επιβάρυνση του ακινήτου για την περίοδο του δανείου, ενώ η εκμίσθωση επιτρέπεται μόνο μετά από 7 χρόνια.
Πέρα από το «Σπίτι μου 2», η κυβέρνηση έριξε στο τραπέζι και τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις τράπεζες κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2025.
Ο φορέας που αναμένεται να συστηθεί το 2025 θα αγοράζει από πλειστηριασμούς ακίνητα με έκπτωση 30% επί της εμπορικής αξίας και θα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες που κατοικούν μέσα στο σπίτι και είναι η κύρια κατοικία τους να παραμένουν σε αυτή για έως 12 χρόνια, καταβάλλοντας ένα ενοίκιο, το οποίο επίσης θα επιδοτείται από το κράτος με ένα ποσό από 70 έως 210 ευρώ, με βάση όμως τα μέλη του νοικοκυριού, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Στα ύψη οι τιμές
Καθώς η κυβέρνηση προχωρά στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, η κατάσταση στην αγορά των ακινήτων παραμένει δύσκολη, με τις τιμές να συνεχίζουν να αυξάνονται και με τους πολίτες να «παλεύουν» για να ανταποκριθούν.
Υπενθυμίζεται πως με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το τρίτο τρίμηνο του 2024, οι τιμές των διαμερισμάτων πανελλαδικά αυξήθηκαν 7,8% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023.
Οι τιμές στην Αθήνα αυξήθηκαν 7,7%, στη Θεσσαλονίκη 12,1%, στις άλλες πόλεις 4,9% ενώ οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας εμφάνισαν άνοδο 9,5%.
Ανάλογα με την ηλικία του ακινήτου, οι τιμές αυξήθηκαν 9,7% για τα νέα διαμερίσματα και 6,6% για τα παλαιά διαμερίσματα.
Μένει να φανεί το κατά πόσο το «Σπίτι μου 2» μπορεί να αποκλιμακώσει την άνοδο των τιμών στα νέα ακίνητα.
«Πρεσάριμα» στα εισοδήματα
Τα προβλήματα στέγασης για τους Έλληνες δεν περιορίζονται μόνο στις τιμές των σπιτιών, καθώς υπάρχουν και παράπλευρές «απώλειες».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για τις συνθήκες κατοικίας στη χώρα μας ποσοστό των ατόμων που έμεναν για το 2023 σε ιδιόκτητο σπίτι ήταν στο 69,6% έναντι 30,4% που ζούσαν σε ενοικιαζόμενες κατοικίες. Το 2020 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν στο 73,9% και στο 26,1% αντίστοιχα.
Επιπλέον, το 19,2% των κατοικιών δεν μπορούσε να διατηρηθεί επαρκώς ζεστό όταν στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 10,6%.
Ακόμα, μόλις το 12% των κατοικιών στην Ελλάδα είχε προχωρήσει σε ενεργειακή βελτίωση τα προηγούμενα 5 χρόνια, δηλαδή την αναβάθμιση της θερμομόνωσης στους εξωτερικούς τοίχους, τις οροφές ή τα δάπεδα, την αντικατάσταση των παραθύρων με μονό τζάμι με διπλά ή τριπλά τζάμια και την εγκατάσταση αποδοτικότερων συστημάτων θέρμανσης.
Στα παραπάνω προστίθεται και το μερίδιο του κόστους στέγασης στο συνολικό διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων, το οποίο ξεπέρασε το 35% (το υψηλότερο στην ΕΕ).
Η Ελλάδα είχε την αρνητική πρωτιά και στις καθυστερήσεις σε υποθήκες, ενοίκια ή λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, που κατέγραψαν άνοδο 47,3% από το 2010 και την περίοδο των μνημονίων έως το 2023.
Δεδομένης της ακρίβειας και των πιέσεων στα εισοδήματα των Ελλήνων, φαντάζει δύσκολο το πως θα μπορούσε αυτή η εικόνα να ανατραπεί για το 2024 ή για το 2025…