Τιμές της βενζίνης: Γιατί μειώνεται η ζήτηση παγκοσμίως; Σε χαμηλό 6 μηνών τα περιθώρια διύλισης στην Ευρώπη

Τιμές της βενζίνης: Γιατί μειώνεται η ζήτηση παγκοσμίως; Σε χαμηλό 6 μηνών τα περιθώρια διύλισης στην Ευρώπη
In Paris, February 16, 2022, illustration of the increase in the price of gasoline in a total station. Photograph by valentino BELLONI / Hans Lucas. A Paris, France, le 16 fevrier 2022, illustration de l augmentation des prix de l essence dans une station total. Photographie de valentino BELLONI / Hans Lucas. (Photo by Valentino BELLONI / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Η ζήτηση κατά την περίοδο αιχμής της καλοκαιρινής οδήγησης υπολείπεται των προσδοκιών.

Τα διυλιστήρια πετρελαίου κερδίζουν λιγότερα χρήματα από την πώληση της βενζίνης τους, καθώς η ζήτηση κατά την περίοδο αιχμής της καλοκαιρινής οδήγησης υπολείπεται των προσδοκιών τους όταν πολλά από αυτά αύξησαν την παραγωγή.

Η αδυναμία στις αγορές βενζίνης έχει ανατρέψει τα κέρδη ρεκόρ από την πώληση καυσίμων μεταφοράς. Στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά βενζίνης στον κόσμο, οι εταιρείες αύξησαν απότομα την παραγωγή τους, αναμένοντας ζήτηση που δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ ήταν 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, 1,7% κάτω από πέρυσι και εποχικά η χαμηλότερη από το 2021, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία.

Στην Ασία, η αδυναμία στην αγορά βενζίνης έχει ήδη οδηγήσει σε περικοπές των δρομολογίων και τα διυλιστήρια αλλού είναι επίσης πιθανό να υποχωρήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια ζήτηση για αργό πετρέλαιο.

«Δεδομένης της υποχώρησης από τα αυξημένα περιθώρια κέρδους, αναφέρουμε τον κίνδυνο για τη συνεχιζόμενη στρατηγική των διυλιστηρίων για τη μέγιστη δυνατή παραγωγή ώστε να αποκομίσουν κέρδη ρεκόρ», ανέφερε η BMI της Fitch Solutions, σε σημείωμά της τον περασμένο μήνα.

Οι τιμές του brent έχουν μειωθεί κατά περίπου 9% από το ανώτατο επίπεδο στα μέσα Απριλίου σε περίπου 83 δολάρια το βαρέλι.

Ακόμη και με την υποχώρηση των τιμών του αργού, το κέρδος των ασιατικών διυλιστηρίων από την παραγωγή βενζίνης από ένα βαρέλι brent μειώθηκε στο μισό την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου σε περίπου 4 δολάρια ανά βαρέλι.

Η πληθώρα προμηθειών καυσίμων προκάλεσε την πτώση των περιθωρίων διύλισης, δήλωσε η αναλύτρια της Wood, Μακένζι Πρίτι Μέχτα.

Τα συνολικά περιθώρια διύλισης έπεσαν κάτω από τα 2 δολάρια το βαρέλι στη Σιγκαπούρη τον Μάιο, σε σύγκριση με μέσο όρο 5 δολαρίων πριν από ένα χρόνο.

Τα ευρωπαϊκά περιθώρια διύλισης βενζίνης μειώθηκαν στα 10,80 δολάρια το βαρέλι στις 13 Ιουνίου, το χαμηλότερο από τις 25 Ιανουαρίου.

Το crack spread της βενζίνης στις ΗΠΑ, η διαφορά μεταξύ των προθεσμιακών συμβολαίων βενζίνης και του κόστους του αργού πετρελαίου WTI, ήταν κάτω από 22,50 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο.

Μείωση της παραγωγής

Η Formosa Petrochemical Corp της Ταϊβάν, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς διυλισμένων προϊόντων στην Ασία, σχεδιάζει να μειώσει τους ρυθμούς λειτουργίας των μονάδων απόσταξης αργού τον Ιούνιο σε 440.000 bpd, μειωμένους κατά 40.000 bpd από το αρχικό της σχέδιο για επεξεργασία 480.000 bpd.

«Οι αυξημένες ροές από τη Μέση Ανατολή προς την Ασία και οι αυξημένες ινδικές εξαγωγές αποδυναμώνουν τις ρωγμές, διαφορετικά η ζήτηση στην Ασία είναι υγιής», δήλωσε εκπρόσωπος της Formosa στο Reuters.

Η αμερικανική ζήτηση έχει πιεστεί από ένα μείγμα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων ανθρώπων που πετούν αντί να οδηγούν μεγάλες αποστάσεις και πιο αποδοτικών σε καύσιμα αυτοκινήτων και ηλεκτρικών οχημάτων, δήλωσε τον περασμένο μήνα ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο.

Η υψηλότερη παραγωγή από τα αμερικανικά διυλιστήρια, σε συνδυασμό με την αδύναμη ζήτηση, αύξησε τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ κατά 5,7 εκατομμύρια βαρέλια από τις αρχές Απριλίου σε 233,5 εκατομμύρια βαρέλια στις 7 Ιουνίου, το υψηλότερο για αυτή τη χρονική περίοδο από το 2021.

Τα αμερικανικά διυλιστήρια μείωσαν τα ποσοστά λειτουργίας στο 95% την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιουνίου, αφού χρησιμοποίησαν υψηλό ενός έτους, 95,4%, την προηγούμενη εβδομάδα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA). Αυτή ήταν η πρώτη μείωση από τον Απρίλιο.

Θα χρειαστεί να μειώσουν περαιτέρω τα ποσοστά αν η ζήτηση παραμείνει υποτονική, δήλωσε ο αναλυτής της Mizuho, Ρόμπερτ Γιόγκερ.

«Βλέπουμε το ενδεχόμενο για ένα από τα χειρότερα έτη για τη θερινή ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ στον κόσμο μετά το COVID. Δεν υπάρχει περίπτωση τα διυλιστήρια να συνεχίσουν να βγάζουν καύσιμα με 95% χρησιμοποίηση» πρόσθεσε.

Η διαθεσιμότητα

Τα περιθώρια κέρδους θα πρέπει να βελτιωθούν καθώς η βενζίνη στις ΗΠΑ αυξάνεται, όπως συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Rabobank, Τζο ΝτεΛάουρα. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η αγορά υποαποδίδει σταθερά.

Τα περιθώρια κέρδους θα πρέπει να λάβουν κάποια στήριξη από μια πιο αργή από την αναμενόμενη αύξηση της λειτουργίας νέων διυλιστηρίων, όπως το διυλιστήριο Olmeca του Μεξικού στο Dos Bocas, το οποίο στοχεύει στη μείωση των αναγκών εισαγωγής της χώρας. Από τον Μάιο, ωστόσο, το Dos Bocas ήταν πίσω από το χρονοδιάγραμμα και δεν παρήγαγε εμπορικά βιώσιμη βενζίνη και ντίζελ. Στη Νιγηρία, το διυλιστήριο Dangote καθυστέρησε τις παραδόσεις βενζίνης μέχρι τον Ιούλιο.

Η αγορά πρέπει ακόμη να προσαρμοστεί στη συντριπτική αύξηση της προσφοράς από την επανεκκίνηση νέων διυλιστηρίων και τις επεκτάσεις των υφιστάμενων μονάδων που έχουν ενισχύσει τις εξαγωγές καυσίμων από τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Κίνα.

Οι εξαγωγές βενζίνης από τη Μέση Ανατολή σημείωσαν εποχικά ρεκόρ τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler.

Τα ινδικά και κινεζικά διυλιστήρια εκμεταλλεύονται την πρόσβαση σε ρωσικό πετρέλαιο με έκπτωση, δήλωσε ο Μέχτα.

Οι υψηλότερες προμήθειές τους είναι πιθανό να διατηρήσουν τις ρωγμές της ασιατικής βενζίνης υπό πίεση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είπε.

Οι κινεζικές εξαγωγές βενζίνης αυξήθηκαν κατά περίπου 100.000 bpd τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, τερματίζοντας τον περασμένο μήνα σε περίπου 350.000 bpd, σύμφωνα με την WoodMac. Οι ινδικές εξαγωγές βενζίνης ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 360.000 bpd τον Μάιο, αυξημένες κατά 50.000 bpd σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com