Time’s Up: Η νέα επαναστατική πρωτοβουλία του Χόλιγουντ κατά της παρενόχλησης
- 07/01/2018, 18:57
- SHARE
Μεγάλα ονόματα και υψηλοί στόχοι πίσω από το σχέδιο δράσης κατά της παρενόχλησης.
της Claire Zillman
Το Time’s Up, το σχέδιο δράσης κατά της παρενόχλησης που παρουσιάστηκε από μερικές από τις ισχυρότερες γυναίκες του Χόλιγουντ την περασμένη Δευτέρα, ξεχωρίζει για διάφορους λόγους: για τα μεγάλα ονόματα πίσω από την πρωτοβουλία (Reese Witherspoon, America Ferrera, Shonda Rhimes, Eva Longoria), τα πολλά λεφτά (το ταμείο νομικής υποστήριξης διαθέτει 13 εκατομμύρια δολάρια), και τις ευρείες φιλοδοξίες του.
Η ατζέντα του Time’s Up μέχρι στιγμής είναι ένας κατάλογος υψηλών στόχων που έχουν τεθεί από το #MeToo: νομική υπεράσπιση θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης, νέα νομοθεσία για την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες με επανειλημμένα κρούσματα παρενόχλησης, πραγματική ισότητα των δύο φύλων στα στούντιο του Χόλιγουντ και στα πρακτορεία ταλέντων, και έκφραση αλληλεγγύης – μέσω μαύρων φορεμάτων – στις Χρυσές Σφαίρες.
Αλλά αναμφισβήτητα η πιο επαναστατική πτυχή του είναι και η πιο βασική: ποιούς θα υπηρετήσει. Οι προσπάθειες της πρωτοβουλίας δεν προορίζονται για τους προνομιούχους λίγους.
Οι γυναίκες στο Χόλιγουντ, στηριζόμενες στη δική τους δημόσια πλατφόρμα, χρησιμοποιούν το πρότζεκτ για να υποστηρίξουν τα δικά τους δικαιώματα καθώς και εκείνα των γυναικών που εργάζονται σε λιγότερο προβεβλημένα πόστα, υποστηρίζοντας οικονομικά τις νομικές μάχες τους.
«Από τα στούντιο μέχρι τα χωράφια και τις αίθουσες των διοικητικών συμβουλίων οραματιζόμαστε μια πανεθνική ηγεσία που θα αντικατοπτρίζει τον κόσμο στον οποίο ζούμε», λέει η ιστοσελίδα του Time’s Up.
Κι αυτό βοηθά ώστε να απαντηθούν κάποιες από τις επικρίσεις που έχουν εκφραστεί – ότι δηλαδή το κίνημα #MeToo έχει επικεντρωθεί πολύ στενά στις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα παρενόχλησης από ισχυρούς άνδρες, ενώ παραβλέπει τα θύματα ανδρών που δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό.
«Εάν αυτή η ομάδα γυναικών δεν μπορεί να αγωνιστεί για ένα μοντέλο που να περιλαμβάνει τις άλλες γυναίκες που δεν έχουν τόσο μεγάλη δύναμη και προνόμια, τότε ποιος μπορεί;» δήλωσε η Rhimes στους The New York Times.
Η άνευ ηγέτη συνολική προσέγγιση του Time’s Up ταιριάζει με τη σαρωτική φύση της τρέχουσας «επιδημίας» σεξουαλικής παρενόχλησης. Η πρωτοβουλία είναι πραγματικά μοναδική, δεδομένου ότι έρχεται σε μια εποχή που οι πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην βελτίωση της επαγγελματικής ζωής των γυναικών δεν έχουν καθολικότητα και ουσιαστικά κατατάσσουν τις γυναίκες σε δύο τάξεις – των προνομιούχων και των μη προνομιούχων.
Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα ήρθε το 2015, όταν η Netflix εισήγαγε μια νέα πολιτική γονικής άδειας, η οποία εξασφάλιζε στους νέους γονείς έως και ένα χρόνο μακριά από τη δουλειά. Η πολιτική, ενώ ήταν πράγματι γενναιόδωρη, αφορούσε μόνο τους μισθωτούς στο τμήμα streaming της Netflix, δημιουργώντας πολλαπλά επίπεδα εργαζομένων στην εταιρεία καθώς άφηνε απ’ έξω εκατοντάδες εργαζόμενους σε άλλα τμήματα.
Από τότε, άλλες εταιρείες έχουν ρητά εφαρμόσει πακέτα νέων παροχών σε όλους τους εργαζομένους, ανεξάρτητα από το καθεστώς απασχόλησής τους. Αλλά ακόμη και κι έτσι, τα οφέλη ισχύουν – προφανώς! – μόνο στους υπαλλήλους των εταιρειών αυτών. Οι υπόλοιποι, λιγότερο τυχεροί εργαζόμενοι άλλων εταιρειών αποκλείονται.
Αυτό είναι ένα από τα πολλά μειονεκτήματα του συστήματος επαγγελματικών παροχών στις ΗΠΑ, οι οποίες καθορίζονται σε επίπεδο εργοδότη και όχι σε ομοσπονδιακό επίπεδο, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες βιομηχανικές οικονομίες του κόσμου.