Την «πληγή» των clawbacks ανοίγει η πλασματική συνταγογράφηση

Την «πληγή» των clawbacks ανοίγει η πλασματική συνταγογράφηση
Photo: pixabay.com
Οι αντιδράσεις της φαρμακοβιομηχανίας στην αποκάλυψη απάτης στον ΕΟΠΥΥ. Διευρύνονται οι έλεγχοι. Ζητούμενο το συνολικό ύψος της ζημιάς  .

Ανεβάζει τους τόνους η φαρμακοβιομηχανία σε συνέχεια της αποκάλυψης κυκλώματος πλασματικής συνταγογράφησης, απάτη ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, καθώς οι διευρυμένοι έλεγχοι εκτιμάται ότι θα αναδείξουν μεγαλύτερη υπέρβαση, ένα κόστος που καταλήγει να επιβαρύνει τη βιομηχανία με δυσθεώρητα clawbacks, υποχρεωτικές επιστροφές, προς το ελληνικό δημόσιο.

Το θέμα έρχεται να καταδείξει επίσης την εκτεταμένη φοροδιαφυγή στη χώρα που έχει άμεση συνέπεια την απώλεια δημοσίων εσόδων.

Οι έλεγχοι στο χώρο της υγείας διευρύνονται σε περίπου 100 ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που διαπιστωμένα πρωταγωνιστούν στην υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων. Πρόκειται για ενδοκρινολόγους, παθολόγους, καρδιολόγους και άλλους γιατρούς ειδικοτήτων που σχετίζονται με χρόνια νοσήματα. Επιπλέον, προωθούνται νέα μέτρα όπως νέο σύστημα συναίνεσης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση με κωδικό ΟΤΡ κατά την πρακτική των τραπεζικών συναλλαγών και επέκταση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και του πλαφόν συνταγογράφησης.

Η βιομηχανία πιέζει διαχρονικά για την επικαιροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και την επέκταση ελέγχων σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά του φαρμάκου συμπεριλαμβανομένων υγειονομικών πράξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στόχος είναι να εντοπίζονται άμεσα κακές πρακτικές και να μην χρειάζονται 4 και πλέον έτη για να αποκαλύπτονται πρακτικές, όπως το σκάνδαλο των τελευταίων 24ώρων στον ΕΟΠΥΥ, όπως τονίζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Σημειωτέον στην πρόσφατη υπόθεση, από την έρευνα των αρχών εντοπίστηκαν μεμονωμένες ψευδείς συνταγές ακόμα και πριν από 9 χρόνια, από το 2015. Στο πλαίσιο αυτό η φαρμακοβιομηχανία προτείνει μείωση των υποχρεωτικών επιστροφών των εταιρειών κατά 3,5 εκατ. ευρώ (όσο και το εκτιμώμενο ύψος της απάτης) για το 2024, για λόγους συμβολικούς, αφού η δαπάνη αυτή προέκυψε από τα κενά του συστήματος και δεν είναι προϊόν πραγματικής κατανάλωσης.

Στο ίδιο μοτίβο και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) θέτει στο επίκεντρο των θέσεών της διαχρονικά τους ελέγχους για την πάταξη φαινομένων πλασματικής συνταγογράφησης με παραδειγματικές τιμωρίες των εμπλεκομένων καθώς το κόστος των κακών πρακτικών επωμίζεται η φαρμακοβιομηχανία με τις τεράστιες σήμερα υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές rebate και clawback.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΕΦ οι φαρμακευτικές ανάγκες στον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία το 2023 καλύφθηκαν με 2,8 δισ. ευρώ από το κράτος, οι ασθενείς μέσω των συμμετοχών επιβαρύνθηκαν με 735 εκατ. ευρώ, ενώ η βιομηχανία συνεισέφερε με συνολικές επιστροφές 3,2 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τη δημόσια συμμετοχή. Η ΠΕΦ τονίζει ότι αυτό το μοντέλο δεν είναι βιώσιμο και δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΦΕΕ μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις χρηματοδοτούν την φαρμακευτική δαπάνη με πάνω από 3,5 δισ. ευρώ. Εξάλλου, οι εκκρεμείς οφειλές ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ αυξάνονται και ειδικά ο ΕΟΠΥΥ στο τέλος τους 2023 εμφάνιζε χρέη 242 εκατ. ευρώ (άλλα 515 εκατ. ευρώ ήταν τα χρέη των νοσοκομείων).

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το θέμα της πλασματικής συνταγογράφησης είναι στο επίκεντρο της προσοχής όλων των φορέων ιδιωτικής υγείας, με ενδεικτικές τις επισημάνσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) για συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με τους Φορείς των Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών ιατρών για την αντιμετώπιση του φαινομένου που παρατηρείται συχνά να εκτελούνται εξετάσεις σε μη δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ εν αγνοία των πραγματικών δικαιούχων. Τα θέματα έχουν απασχολήσεις επανειλημμένα τις συζητήσεις φορέων και αρμόδιων αρχών στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το clawback.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: