Τιτανικός: Το τεράστιο ποσό που «έπιασε» σε δημοπρασία το ρολόι του πλουσιότερου επιβάτη

Τιτανικός: Το τεράστιο ποσό που «έπιασε» σε δημοπρασία το ρολόι του πλουσιότερου επιβάτη
A pocket watch from the RMS Titanic is on display during a news conference by Guernsey's Auction House January 5, 2012 aboard the Intrepid Sea, Air & Space Museum in New York. Guernsey's announced the historic auction of the complete collection of artifacts recovered from the wreck site of RMS Titanic. AFP PHOTO/DON EMMERT (Photo by DON EMMERT / AFP) Photo: AFP
Πωλήθηκε δέκα φορές ακριβότερα από την αναμενόμενη τιμή.

Ένα χρυσό ρολόι που φορούσε ο Τζον Τζέκομπ Αστορ IV, μέλος της πλούσιας οικογένειας Αστορ και ο πλουσιότερος άνθρωπος στον Τιτανικό, πωλήθηκε σε δημοπρασία για το ρεκόρ ποσό των 1,175 εκατομμυρίων λιρών (1,485 εκατομμυρίων δολαρίων).

Ενδεικτικό της σπουδαιότητάς του είναι ότι πωλήθηκε δέκα φορές ακριβότερα από την αναμενόμενη τιμή της δημοπρασίας, η οποία κυμαίνονταν μεταξύ 100.000 και 150.000 λιρών. Αυτό το ποσό θέτει ένα “νέο παγκόσμιο ρεκόρ για τα αναμνηστικά του Τιτανικού“, σύμφωνα με τον Andrew Aldridge, διευθύνοντα σύμβουλο του οίκου δημοπρασιών Henry Aldridge and Son, όπως δήλωσε στο CNN.

Ο Αστορ ήταν ένας από τους περίπου 1.500 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη βύθιση του Τιτανικού στις 15 Απριλίου 1912, όταν το πλοίο συγκρούστηκε με παγόβουνο. Η έγκυος σύζυγός του, Μαντελάιν, επέζησε.

Το ρολόι ήταν ένα από τα πολλά σημαντικά αντικείμενα που βγήκαν σε δημοπρασία, μαζί με τη βαλίτσα που περιείχε το βιολί του αρχηγού της μπάντας καθώς το πλοίο βυθιζόταν, καθώς και ένα τετράδιο τσέπης με τα προγραμματισμένα ταξίδια του Τιτανικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βαλίτσα πουλήθηκε για 360.000 λίρες, ενώ το ίδιο το βιολί πουλήθηκε για 1,1 εκατομμύριο λίρες (σχεδόν 1,7 εκατομμύρια δολάρια της εποχής) μέσω του ίδιου οίκου δημοπρασιών το 2013.

“Οι τιμές αυτές για αυτά τα μοναδικά κομμάτια ιστορίας αντικατοπτρίζουν όχι μόνο τη σημασία τους αλλά και το συνεχές ενδιαφέρον για την ιστορία του Τιτανικού και τη μνήμη των επιβατών και του πληρώματος του”, δήλωσε ο Aldridge στο CNN.

Το ρολόι βρέθηκε με το σώμα του Αστορ μετά τη βύθιση του Τιτανικού, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών. Μαζί με άλλα αντικείμενα, όπως χρυσά μανικετόκουμπα, ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι, χρήματα και ένα τετράδιο, αποστάλθηκαν στον γιο του Αστορ, Βινσέντ. Ο Βινσέντ παρέδωσε το ρολόι ως δώρο βάπτισης στον γιο του William Dobbyn IV το 1935. Ο Dobbyn κράτησε το αντικείμενο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν πωλήθηκε σε δημοπρασία. Από τότε, εκτίθεται σε πολλά μουσεία.

(Φώτο αρχείου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: