Τίτλοι τέλους στη «συμβιωτική» σχέση Apple – Κίνας λόγω της απαγόρευσης των iPhone στο Πεκίνο
- 09/09/2023, 14:45
- SHARE
Μόλις πριν από λίγους μήνες, ο Tim Cook ήταν ένας από τους λίγους Αμερικανούς CEO που είχαν το θάρρος να δραστηριοποιηθούν στην Κίνα μετά την επιστροφή από τα lockdown. Τον Μάρτιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple συμμετείχε σε ένα υψηλού προφίλ συνέδριο που διοργάνωσε η κυβέρνηση, συναντήθηκε με τους ηγέτες της Κίνας και δήλωσε με υπερηφάνεια ότι η Apple και η Κίνα έχουν ένα «συμβιωτικό είδος σχέσης».
Αυτή η σχέση δοκιμάζεται τώρα εν μέσω αναφορών ότι το Πεκίνο εμποδίζει ορισμένους κρατικούς υπαλλήλους του να χρησιμοποιούν το smartphone της Apple, καθώς η Κίνα τηρεί σκληρή στάση απέναντι σε οποιαδήποτε επίσημη χρήση ξένων τεχνολογιών.
Το Πεκίνο έδωσε εντολή σε υπαλλήλους ορισμένων κυβερνητικών υπηρεσιών να σταματήσουν να χρησιμοποιούν iPhone, ανέφερε την Τετάρτη η Wall Street Journal. Το Πεκίνο εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να επεκτείνει την απαγόρευση σε όλη την κυβέρνηση και σε κρατικές επιχειρήσεις, μετέδωσε την Πέμπτη το Bloomberg.
Η είδηση έπληξε σκληρά τις μετοχές της Apple. Οι μετοχές έχουν υποχωρήσει κατά σχεδόν 7% τις τελευταίες δύο ημέρες, εξανεμίζοντας την αγοραία αξία της τεχνολογικής εταιρείας κατά 200 δισεκατομμύρια δολάρια. (Η Apple εξακολουθεί να είναι με διαφορά η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, με 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια έναντι της δεύτερης Microsoft με 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια).
Η Apple δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για κάποιο σχόλιο. Αν το Πεκίνο περιορίσει όντως τη χρήση του iPhone, πρόκειται για ένα πιθανό πλήγμα στη στενή σχέση μεταξύ της Apple και της Κίνας. Ωστόσο, επρόκειτο για μια σχέση που ήταν ήδη ελαφρώς επισφαλής μετά από διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού. Τώρα, η σχέση αυτή πιέζεται από την επιστροφή ενός ανταγωνιστή: της Huawei Technologies. Η Κίνα είναι το κλειδί για την αλυσίδα εφοδιασμού και τις πωλήσεις της Apple.
Η Apple βασίζεται σε Κινέζους προμηθευτές για την κατασκευή πολλών ηλεκτρονικών της συσκευών, όπως το iPhone, το iPad, τα AirPods και το επερχόμενο headset Vision Pro. Περίπου τα μισά από τα smartphones της Apple κατασκευάζονται σε ένα γιγαντιαίο εργοστασιακό συγκρότημα στο Zhengzhou, με το παρατσούκλι “iPhone City”, το οποίο διαχειρίζεται ο κατασκευαστής ηλεκτρονικών Foxconn.
Η Κίνα είναι επίσης μια σημαντική καταναλωτική αγορά για την Apple, καθώς είναι η μεγαλύτερη αγορά της εκτός των ΗΠΑ με 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το περασμένο τρίμηνο, κάτι παραπάνω από το 19% του συνόλου των πωλήσεών της. Και οι Κινέζοι καταναλωτές συρρέουν επίσης στο iPhone: Η Apple έχει μερίδιο αγοράς 65% για τα premium τηλέφωνα άνω των 600 δολαρίων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal που επικαλείται στοιχεία της εταιρείας ερευνών IDC. (Η Apple βρίσκεται στην τέταρτη θέση συνολικά, πίσω από τις φθηνότερες εγχώριες μάρκες Oppo, Vivo και Honor, σύμφωνα με την South China Morning Post).
Η Apple συμμορφώνεται επίσης με τους κινεζικούς κανονισμούς σχετικά με τη λογοκρισία και την ασφάλεια των δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης των προσωπικών δεδομένων των Κινέζων πελατών της σε εγχώρια κέντρα δεδομένων.
Αλλά τα πρόσφατα γεγονότα μπορεί να ώθησαν την Apple να επανεξετάσει την εξάρτησή της από τη χώρα.
Τα lockdown, ειδικά στην Zhengzhou, οδήγησαν την εταιρεία να προειδοποιήσει τον περασμένο Νοέμβριο ότι η παραγωγή του τότε τελευταίου μοντέλου iPhone θα ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη.
Η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας θα μπορούσε επίσης να επιβαρύνει τις πωλήσεις smartphone, αν και η Apple έχει καταφέρει να αντέξει την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης μέχρι στιγμής. Η Apple ήταν ο μόνος πωλητής smartphone μεταξύ των πέντε κορυφαίων στην Κίνα που αύξησε τις πωλήσεις του το περασμένο τρίμηνο, σύμφωνα με το CNBC.
Η Apple επενδύει σε παραγωγή αλλού στην Ασία για να διαφοροποιήσει την αλυσίδα εφοδιασμού της. Η εταιρεία κατασκευάζει πλέον το 7% των iPhone της στην Ινδία και φέρεται να έχει ξεκινήσει την παραγωγή του επόμενου iPhone στη χώρα της Νότιας Ασίας. Η Apple μεταφέρει επίσης μέρος της παραγωγής των iPads, των Macbooks και των AirPods στο Βιετνάμ.
Και η εταιρεία ελπίζει επίσης ότι η Ινδία θα είναι η επόμενη μεγάλη αγορά για τα ηλεκτρονικά της. Ο Cook αποκάλεσε τη χώρα «μια εξαιρετικά συναρπαστική αγορά για εμάς» σε μια κλήση με αναλυτές τον Φεβρουάριο και η Apple άνοιξε τα πρώτα καταστήματα λιανικής πώλησης στη χώρα νωρίτερα φέτος.
Πηγή: Fortune