Titmouse Animation: Ποια είναι η εταιρεία πίσω από τις ταινίες κινουμένων σχεδίων του Netflix και του Amazon Prime
- 17/09/2024, 17:00
- SHARE
Υπάρχει μια ισχυρή δύναμη στη βιομηχανία ψυχαγωγίας που παραμένει άγνωστη σε πολλούς casual θεατές κινούμενων σχεδίων — ονομάζεται Titmouse Animation.
Ενώ το παραδοσιακό animation προσπαθεί να βγει από τη στασιμότητα και αντιμετωπίζει την απειλή της τεχνητής νοημοσύνης, η Titmouse — που ετοιμάζεται να γιορτάσει την 25η επέτειό της τον επόμενο χρόνο — βρίσκεται σε πλήρη άνθιση. Η ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλα τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ για να δημιουργήσει μοναδικό και ποικιλόμορφο περιεχόμενο κινούμενων σχεδίων.
Ακόμα και αν δεν έχετε ακούσει το όνομα, είναι πιθανό να έχετε δει τη δουλειά της Titmouse. Στην αρχή, το στούντιο δημιούργησε τους τίτλους αρχής για το “Avatar: The Last Airbender” του Nickelodeon, παρήγαγε αρκετά κινούμενα σχέδια για το “Community” του NBC και έκανε τα cinematics για τα παιχνίδια “Guitar Hero“. Πιο πρόσφατα, δουλειά της Titmouse μπορεί να δει κανείς στο “Big Mouth” του Netflix, στο “The Legend of Vox Machina” του Amazon Prime Video και στο “Star Trek: Lower Decks” του Paramount+.
«Είναι ωραίο, ξέρετε, [και] είναι περίεργο να είσαι ανεξάρτητος,» δήλωσε ο Κρις Πρυνόσκι, συνιδιοκτήτης της Titmouse. «Μου αρέσει. Είναι σαν να είσαι ένας τεράστιος ελεύθερος επαγγελματίας.»
Τα περισσότερα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ έχουν εσωτερικό στούντιο animation — μερικές φορές περισσότερα από ένα, στην περίπτωση των Disney και Universal — αλλά για ορισμένα έργα, η συνεργασία με τρίτο μέρος είναι απαραίτητη. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η εσωτερική ομάδα δεν έχει την απαραίτητη δυνατότητα για αυτά τα έργα ή επειδή ένα τρίτο μέρος, όπως η Titmouse, διαθέτει μια ειδική περιοχή εξειδίκευσης που χρειάζεται το στούντιο.
Για παράδειγμα, η Titmouse κλήθηκε από την Universal να παράγει την 2D animation για μια σκηνή στο “Trolls Band Together” του 2023, στην οποία οι τρολ μεταφέρονται για λίγο σε έναν ψυχεδελικό, τρικυμισμένο κόσμο.
Τα πρώτα βήματα της Titmouse
Στις πρώτες μέρες, είπε ο Πρυνόσκι, το στούντιο δεν ήταν τόσο επιλεκτικό σχετικά με τα έργα που αναλάμβανε, καθώς προσπαθούσε να εδραιωθεί στη βιομηχανία.
«Τώρα, ευτυχώς, έχουμε ένα ιστορικό και μια φήμη, οπότε η προσπάθεια δεν είναι η ίδια με πριν,» είπε.
Το κύρος της Titmouse στη βιομηχανία σημαίνει ότι το στούντιο μπορεί να είναι πιο επιλεκτικό για τα έργα που αναλαμβάνει από άλλες εταιρείες και να αναλαμβάνει μεγάλες προκλήσεις σε εσωτερικά έργα. Σημαίνει επίσης ότι περισσότερα στούντιο και δημιουργικοί επαγγελματίες αναζητούν την εταιρεία.
«Μου αρέσει να μπορώ να λέω ‘όχι’ σε πράγματα,» είπε ο Πρυνόσκι.
Από το 2000, η Titmouse έχει αναπτυχθεί από μια εταιρεία δύο ατόμων σε μια εταιρεία που απασχολεί περίπου 1.100 άτομα.
Ταπεινές αρχές
Η Titmouse ιδρύθηκε από τους Κρις και Σάννον Πρυνόσκι και αρχικά ήταν μια εταιρεία παραγωγής T-shirt, αλλά καθώς οι ευκαιρίες για ελεύθερη εργασία animation συνέχιζαν να προκύπτουν, το ζευγάρι την μετέτρεψε σε πλήρη εταιρεία animation. Ο Κρις Πρυνόσκι είχε προηγουμένως εργαστεί στο MTV στο “Daria” και “Beavis and Butt-Head” και άφησε τη δουλειά του στο Cartoon Network για να ξεκινήσει την Titmouse.
«Οι Πρυνόσκι πήραν αυτή την τολμηρή επιχειρηματική απόφαση μόνο και μόνο επειδή μπορούσαν (και επειδή κανείς δεν αγόραζε τα T-shirts τους, αλλά τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά στούντιο τους έδιναν χρήματα για να φτιάχνουν κινούμενα σχέδια),» αναφέρει η ιστοσελίδα της εταιρείας.
Η απόφαση προήλθε επίσης, εν μέρει, από την επιθυμία του Πρυνόσκι να αναπτύξει μια κουλτούρα γραφείου βασισμένη στη δημιουργικότητα, τη πειραματικότητα και τη διασκέδαση. Είπε ότι ενώ ήταν στο MTV Animation, ήταν περιτριγυρισμένος από «μια ομάδα περίεργων και μη συμβατικών καλλιτεχνών», αλλά όταν μεταπήδησε σε πιο mainstream στούντιο animation, η δουλειά ήταν πολύ πιο επιμελημένη και οι υπάλληλοι περιορίζονταν στους ρόλους τους.
Ελευθερία δημιουργίας και ανάπτυξη στην Titmouse
Στην Titmouse, ο Πρυνόσκι ήθελε οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ελευθερία να εξερευνήσουν διάφορες θέσεις εντός της εταιρείας.
«Ήμουν στη Warner Bros. για πολύ καιρό,» είπε ο Μπεν Καλίνα, διευθυντής λειτουργιών στην Titmouse. «Έμαθα πολλά στην Warner Bros., αλλά δεν υπήρχε ποικιλία όσον αφορά τα πράγματα που μπορούσες να κάνεις εκεί. Ξέρετε, το Warner Bros. είναι τόσο ανεπτυγμένο, έχουν υπάρξει για πάντα, οπότε μπαίνεις και έχεις έναν ρόλο και δημιουργείς έναν συγκεκριμένο τύπο εκπομπής. Και όταν είσαι στις αρχές της καριέρας σου, είναι λίγο απογοητευτικό να κάνεις πάντα το ίδιο πράγμα και να μην εξερευνάς και να πειραματίζεσαι.»
Ο Καλίνα γιόρτασε 16 χρόνια με την Titmouse φέτος και προήχθη από τη θέση του διευθυντή παραγωγής σε παραγωγό και επικεφαλής παραγωγής πριν αναλάβει τον τωρινό του ρόλο.
«Θυμάμαι εκείνη την συνέντευξη,» πρόσθεσε ο Πρυνόσκι. «Ήμουν σαν, ‘Γιατί θέλεις να φύγεις από τη Warner Bros. για να έρθεις εδώ;’ Επειδή τότε ήμασταν ένα αρκετά μικρότερο στούντιο. Και αυτός είπε, ‘Βλέπω ότι καινοτομείτε και παίρνετε ρίσκα, ξέρετε, δοκιμάζετε νέες διαδικασίες και τέτοια πράγματα.’»
Δημιουργική έμπνευση
Αυτή η νοοτροπία δεν έχει μόνο προσελκύσει δημιουργικούς ανθρώπους, αλλά έχει προσελκύσει και στούντιο στην Titmouse.
«Όταν εξετάζαμε στούντιο animation, ο Κρις [Πρυνόσκι] έκανε πολύ σαφές ότι η Titmouse ήθελε να εισέλθει στην ενήλικη animation των prime-time και ότι η νούμερο ένα προτεραιότητα ως στούντιο ήταν απλώς να δημιουργεί ωραίες, υπέροχα σχεδιασμένες εκπομπές,» είπε ο Άντριου Γκόλντμπεργκ, συνδημιουργός του “Big Mouth” του Netflix.
Το χαρτοφυλάκιο της Titmouse
Το χαρτοφυλάκιο της Titmouse καλύπτει μια ευρεία γκάμα από παραδοσιακό 2D animation μέχρι 3D, και από παιδικές παραγωγές μέχρι προκλητικές ενήλικες κωμωδίες. Έχει συνεργαστεί με τη Disney Jr. και το Apple TV+ σε σειρές όπως το “T.O.T.S.” και το “Harriet the Spy”, καθώς και με το Comedy Central και το Max για το “Digman” και το “Scavengers Reign”.
Η εταιρεία επιλέχθηκε επίσης από τη Sony για να βοηθήσει με ακολουθίες στο “Spider-Man: Across the Spider-Verse”, συμπεριλαμβανομένων των animations του sketchbook του Μάιλς Μοράλες και των αναδρομών του κακού Spot.
«Προσπαθούμε να κάνουμε σειρές για τις οποίες μπορούμε να βρούμε κάτι στο οποίο μπορούμε να είμαστε καλοί, κάτι που μας φαίνεται ενδιαφέρον,» είπε ο Πρυνόσκι. «Δεν έχουμε ακριβώς ένα χαρακτηριστικό στυλ, αλλά έχουμε μια χαρακτηριστική αίσθηση. Ακόμα και αν ο οπτικός σχεδιασμός δεν φαίνεται ακριβώς ο ίδιος και το είδος μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό, φαίνεται να υπάρχει κάτι που οι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν στις σειρές μας.»
Η επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της Titmouse στο Λος Άντζελες αποδεικνύει τη δέσμευση του στούντιο για δημιουργικότητα και ποικιλία. Σχεδόν κάθε τετραγωνική ίντσα του χώρου στην τοποθεσία του Μπέρμπανκ καλύπτεται με κάποιο είδος τέχνης. Τοίχοι με μωσαϊκά από το δάπεδο μέχρι την οροφή καλύπτουν μεγάλες περιοχές του τριώροφου κτηρίου, αφίσες ταινιών στιλ Γκάνα των έργων της Titmouse στολίζουν τους διαδρόμους, και κάθε σκάλα είναι εξοπλισμένη με δεκάδες μαρκαδόρους για να μπορούν οι εργαζόμενοι να διακοσμούν τους τοίχους με τα δικά τους σχέδια.
Ενώ οι προθεσμίες είναι σημαντικές στην Titmouse, οι ηγέτες της εταιρείας είπαν ότι θέλουν να καλλιεργούν ένα περιβάλλον που επιτρέπει την ελευθερία και ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να εκφράζουν τον εαυτό τους και να επεκτείνουν τη φαντασία τους.
Η Σάννον Πρυνόσκι, συνεργάτης του Κρις τόσο στη δουλειά όσο και στη ζωή, δημιούργησε το “5 Second Day”. Αυτή η ετήσια παράδοση προσφέρει στους υπαλλήλους της εταιρείας μια πληρωμένη ημέρα ελεύθερου χρόνου για να δημιουργήσουν τα δικά τους προσωπικά κινούμενα σχέδια — αν και πλέον δεν περιορίζονται πάντα στο χρονικό όριο των πέντε δευτερολέπτων.
Τα ολοκληρωμένα μικρά κινούμενα σχέδια προβάλλονται σε πόλεις όπου η Titmouse έχει γραφεία: Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη και Βανκούβερ, Καναδάς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα έργα έχουν αργότερα εξελιχθεί σε τηλεοπτικές σειρές. Ένα μικρό έργο, για παράδειγμα, έγινε η σειρά “Mao Mao: Heroes of Pure Heart” στο Cartoon Network. Φέτος, η Titmouse έχει συνεργαστεί με την αλυσίδα κινηματογράφων Cinemark για να παρουσιάσει το “The Best of 5 Second Animation Day” σε επιλεγμένα σινεμά στις 20 Σεπτεμβρίου.
Καθώς η Titmouse πλησιάζει την επέτειό της, ο Κρις Πρυνόσκι δήλωσε ότι ελπίζει να δει την εταιρεία να συνεχίζει να επεκτείνεται και να παράγει περισσότερα δικά της πνευματικά δικαιώματα, όχι μόνο να συνεργάζεται με καθιερωμένα στούντιο.
Αλλά τελικά, «Απλώς θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε ωραία κινούμενα σχέδια,» είπε ο Πρυνόσκι.