Το 2024, η σύγχρονη δουλεία «ξεσάλωσε» στη Βρετανία – Πάνω από 19.000 περιστατικά

SLAVERY-VIOLENCE
This frame grab made on February 7, 2025 from AFPTV video footage taken on January 16, 2025 shows 'Xuan', a Vietnamese migrant giving an interview to an AFP journalist by video link in London. Locked up day and night, alone and "suffocating" from the fumes in a UK cannabis factory, Vietnamese migrant Xuan was threatened with death by traffickers if the harvest was poor. Vietnamese migrants were, after Afghans and Iranians, the most numerous to cross the Channel on small boats in 2024, according to official figures. (Photo by AFPTV / AFP) Photo: AFP
Ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε καθεστώς σύγχρονης δουλείας στη Βρετανία εκτιμάται ότι είναι περίπου 130.000.

Ο αριθμός των δυνητικών θυμάτων σύγχρονης δουλείας στη Βρετανία αυξήθηκε σε ρεκόρ πέρυσι, όπως έδειξαν την Πέμπτη τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, αναδεικνύοντας ένα αυξανόμενο έγκλημα που, σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτεί από την κυβέρνηση να προβεί σε επείγουσες μεταρρυθμίσεις πολιτικής.

Τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών έδειξαν ότι υπήρξαν 19.125 παραπομπές δυνητικών θυμάτων στον Εθνικό Μηχανισμό Παραπομπής (NRM) – το σύστημα της Βρετανίας για τον εντοπισμό και την προστασία των θυμάτων – το 2024, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2023, που ήταν περίπου 17.000.

Η σύγχρονη δουλεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την εμπορία ανθρώπων, τη δουλεία, τη δουλεία ή την καταναγκαστική εργασία, έχει αυξηθεί παγκοσμίως λόγω ενός μείγματος φτώχειας, συγκρούσεων και μετανάστευσης, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους.

Το έγκλημα παίρνει διάφορες μορφές στη Βρετανία, όπου άνδρες, γυναίκες και παιδιά μπορούν να εξαναγκαστούν σε εκμεταλλευτική εργασία στο εμπόριο ναρκωτικών ή στο σεξ, σε πλυντήρια αυτοκινήτων, σε κομμωτήρια νυχιών, σε ιδιωτικές κατοικίες ή στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας.

Ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε καθεστώς σύγχρονης δουλείας στη Βρετανία εκτιμάται ότι είναι περίπου 130.000, σύμφωνα με την οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Anti-Slavery International.

Περίπου το 23% των παραπομπών στο NRM αντιπροσώπευε Βρετανούς υπηκόους, την πρώτη εθνικότητα, ενώ οι Αλβανοί ήταν η δεύτερη πιο συχνά παραπεμπόμενη εθνικότητα με 13%, ακολουθούμενοι από Βιετναμέζους με 11%.

Περίπου το 31%, ή σχεδόν 6.000, των παραπομπών ήταν παιδιά.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις και νομοθέτες έχουν παροτρύνει τη Βρετανία να αλλάξει την προσέγγισή της για την αντιμετώπιση της σύγχρονης δουλείας, εξασφαλίζοντας ισχυρότερη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και μεταρρυθμίζοντας τη μεταναστευτική πολιτική, η οποία έχει επικεντρωθεί στη διακοπή της παράνομης μετανάστευσης.

Οι αυστηρότερες μεταναστευτικές πολιτικές αφήνουν χιλιάδες ανθρώπους παγιδευμένους στη σύγχρονη δουλεία και είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστούν υπό το φόβο της απέλασης, ανέφερε το Reuters τον περασμένο μήνα.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προσλάβει δεκάδες περισσότερους υπαλλήλους για την επεξεργασία των αιτήσεων για στήριξη στο NRM. Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι περίμεναν μια απόφαση για το δεύτερο στάδιο της αίτησής τους στο τέλος του περασμένου έτους, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com