Το 25% των Αμερικανών καθυστερούν τη συνταξιοδότηση εξαιτίας του πληθωρισμού

Το 25% των Αμερικανών καθυστερούν τη συνταξιοδότηση εξαιτίας του πληθωρισμού
Illustration, pension, saving in old age (Photo by Wieslaw Smetek / Smetek / Photononstop via AFP) Photo: AFP
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται σήμερα στο 8,3%, τροφοδοτούμενος από τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων, των τροφίμων και της στέγασης.

του Tristan Bove

Οι υψηλότερες τιμές αναγκάζουν πολλούς Αμερικανούς να επανεξετάσουν τον προϋπολογισμό τους, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ένα από τα χειρότερα πληθωριστικά κύματα των τελευταίων 40 ετών.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται σήμερα στο 8,3%, τροφοδοτούμενος από τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων, των τροφίμων και της στέγασης. Μόνο οι τιμές της βενζίνης ανέρχονται σήμερα κατά μέσο όρο στα 4,67 δολάρια το γαλόνι, αναγκάζοντας πολλούς Αμερικανούς να προσαρμόσουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες και να λάβουν μεγάλες αποφάσεις στον τρόπο ζωής τους για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών. Για ορισμένους, αυτό πλήττει μία από τις μεγαλύτερες επιλογές τρόπου ζωής: τη συνταξιοδότηση.

Ένα τέταρτο των εργαζομένων αναβάλλει πλέον τη συνταξιοδότησή του, καθώς ο πληθωρισμός αναγκάζει όλο και περισσότερους Αμερικανούς να βάλουν χέρι στους λογαριασμούς αποταμίευσης, σύμφωνα με νέα έκθεση της BMO Harris Bank, η οποία διαπίστωσε ότι το 36% των Αμερικανών έχουν ήδη δει τις αποταμιεύσεις τους να πλήττονται από τον πληθωρισμό.

«Οι καταναλωτές πρέπει να σκεφτούν διαφορετικά για τα οικονομικά τους σε αυτό το πληθωριστικό περιβάλλον», δήλωσε ο Paul Dilda, επικεφαλής καταναλωτικής στρατηγικής της BMO Harris Bank, σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Οι νεότεροι Αμερικανοί και οι millennials έχουν λιγότερες αποταμιεύσεις και είναι πιο πιθανό να αγοράσουν μεγάλα είδη, όπως ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο, γεγονός που τους βάζει στην πρώτη γραμμή της μάχης του πληθωρισμού. Αλλά η μεγαλύτερη αγορά από όλες είναι τα χρόνια της σύνταξής σας.

Η νέα έκθεση της BMO Harris διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί που βρίσκονται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης αισθάνονται την κρίση των υψηλότερων τιμών, οι οποίες έχουν ξαναγράψει τους κανόνες του προσωπικού οικονομικού σχεδιασμού και του προϋπολογισμού.

Οι καταναλωτές που πλησιάζουν στην ηλικία συνταξιοδότησης δηλώνουν ότι πλέον τρώνε λιγότερο έξω, περιορίζουν τα ψώνια τους και οδηγούν λιγότερο συχνά το αυτοκίνητό τους.

Για πολλούς επίδοξους συνταξιούχους, το πρόβλημα φαινόταν εδώ και μήνες, από τότε που οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται νωρίτερα φέτος. Περίπου ένας στους 10 της γενιάς Gen X ή των baby boomers που πλησίαζαν στην ηλικία συνταξιοδότησης είχε ήδη καθυστερήσει να εγκαταλείψει το εργατικό δυναμικό ή το σκεφτόταν σοβαρά, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε τον Μάρτιο η Nationwide Insurance.

Ο πληθωρισμός αποτελεί εδώ και καιρό πηγή ανησυχίας μεταξύ των δυνητικών συνταξιούχων και πολλοί αρχίζουν να θεωρούν το όνειρο μιας άνετης συνταξιοδότησης όλο και πιο ανέφικτο.

Μόνο το 22% των Αμερικανών αισθάνεται φέτος ότι έχει αποταμιεύσει αρκετά χρήματα για μια άνετη συνταξιοδότηση, από 26% πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Schroders. Η έρευνα διεξήχθη τον Φεβρουάριο, προτού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στην έρευνα της Schroders δήλωσαν ότι αναμένουν να έχουν αποταμιεύσει λιγότερα από 500.000 δολάρια μέχρι τη στιγμή που θα συνταξιοδοτηθούν, πολύ κάτω από το μέσο όρο των 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων που οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι είναι το ιδανικό κεφάλαιο συνταξιοδότησης. Οι κύριες ανησυχίες των μελλοντικών συνταξιούχων εκείνη την εποχή ήταν ότι ο πληθωρισμός θα συνέχιζε να αυξάνεται και ότι το χρηματιστήριο θα μπορούσε τελικά να συρρικνωθεί και να εξανεμίσει περισσότερα από τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Οι φόβοι για τον πληθωρισμό έχουν λίγο πολύ επαληθευτεί, και η χρηματιστηριακή αγορά δεν βοηθάει τα πράγματα. Μετά από ένα ισχυρό 2021 που ανέκαμψε από την πρώιμη πτώση της πανδημίας, και οι τρεις κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες – ο S&P 500, ο Nasdaq και ο βιομηχανικός μέσος όρος του Dow Jones – φαίνεται να εισέρχονται σε έδαφος bear market, με πτώση 14%, 24% και 11% αντίστοιχα από την αρχή του έτους.

Πηγή: fortune.com