Το 26% των Ελλήνων σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού – 4η θέση στην ΕΕ

EURO
Photo: Shutterstock
H περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν η Πελοπόννησος (35,7%) και ακολούθησε στη δεύτερη θέση η Δυτική Ελλάδα (35,2%).

Πάνω από 1 στους 4 Έλληνες βρέθηκε για το 2023 σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με τη χώρα μας να έχει το 4ο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού αντιστοιχεί στο σύνολο των ατόμων που είτε βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, είτε σε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση είτε ζουν σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας (θεωρείται πολύ χαμηλή όταν οι ενήλικες του νοικοκυριού είχαν χρόνο εργασίας ίσο ή μικρότερο από το 20% του συνολικού συνδυασμένου δυναμικού χρόνου εργασίας τους κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα άτομα περιλαμβάνονται μόνο μία φορά, ακόμη και αν βρίσκονται σε περισσότερες από μία από τις καταστάσεις που αναφέρονται παραπάνω.

Για το 2023, το 26,1% των Ελλήνων πολιτών ήταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν στο 21,4%.

Σε σχέση με το 2022, το ποσοστό στη χώρα μας υποχώρησε οριακά (26,3%).

Σημειώνεται πως η ελληνική περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν η Πελοπόννησος (35,7%) και ακολούθησε στη δεύτερη θέση η Δυτική Ελλάδα (35,2%).

Οι μοναδικές χώρες που κατέγραψαν υψηλότερο ποσοστό κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού από την Ελλάδα στην ΕΕ ήταν η Ρουμανία (32%), η Βουλγαρία (30%) και η Ισπανία (26,5%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: