Το α’ τρίμηνο σηματοδοτεί την επιστροφή της Εθνικής Τράπεζας στην κερδοφορία
- 26/05/2016, 19:02
- SHARE
Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων στην Ελλάδα ενισχύθηκαν σημαντικά σε 189 εκατ. ευρώ.
Σημαντική αύξηση παρουσίασαν το πρώτο τρίμηνο του έτους τα εγχώρια οργανικά κέρδη προ προβλέψεων του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων στην Ελλάδα το Α΄ τρίμηνο ενισχύθηκαν σημαντικά σε 189 εκατ. ευρώ (+23% σε τριμηνιαία βάση), αντανακλώντας την βελτίωση των οργανικών εσόδων (+4% σε τριμηνιαία βάση) και την μείωση των λειτουργικών δαπανών (7,0% σε τριμηνιαία βάση).
Τα εγχώρια καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα 396 εκατ. ευρώ (+1% σε τριμηνιαία βάση), λόγω της συνεχιζόμενης ανατιμολόγησης προθεσμιακών καταθέσεων (-31 μ.β. σε τριμηνιαία βάση) και της περαιτέρω μείωσης της εξάρτησης από τον μηχανισμό ELA (-euro 3,2 δισ. σε τριμηνιαία βάση, μέσες τιμές).
Τα έσοδα από προμήθειες σημείωσαν ανάκαμψη, ανερχόμενα σε 20 εκατ. ευρώ (έναντι -3 εκατ. ευρώ κατά το Δ΄ τρίμηνο του 2015), αντικατοπτρίζοντας την δραστική μείωση του κόστους ομολόγων του Πυλώνα ΙΙ και ΙΙΙ.
Οι εγχώριες δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση και αναμένεται να περισταλούν περαιτέρω μετά τη σχεδιαζόμενη εθελούσια έξοδο, το κόστος της οποίας έχει ήδη επιβαρύνει το Δ’ τρίμηνο του 2015.
Στην ανακοίνωση δίνεται έμφαση στην εξάλειψη ζημιών κατά το Α΄ τρίμηνο του 2016 στην Ελλάδα. Σε επίπεδο Ομίλου-1, τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 26 εκατ. ευρώ.
Σε δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης αναφέρει ότι το 2015 έκλεισε με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την συμφωνία για την πώληση της Finansbank, επιβεβαιώνοντας την εστίαση της τράπεζας στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της. «Έχοντας θωρακισθεί κεφαλαιακά, η αρχή του 2016 σηματοδότησε την επικέντρωση των δυνάμεών μας στην βελτίωση της λειτουργικής μας κερδοφορίας, ταυτόχρονα με την συνέχιση της υλοποίησης των δεσμεύσεών μας με βάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Τα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου σηματοδοτούν την επιστροφή στην κερδοφορία και δείχνουν ότι η τράπεζα βρίσκεται σε πορεία επίτευξης του προϋπολογισμού και των στόχων μας για το έτος. Η τράπεζα στοχεύει σε τρεις άξονες:
– σε περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας,
– στην αναβάθμιση της ποιότητας χαρτοφυλακίου,
– στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας στην έξοδο από την ύφεση,
κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.
Ο Λεωωνίδας Φραγκιαδάκης τονίζει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσει τον αναμενόμενο καταλύτη για την ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, ενώ θα επιταχύνει την βελτίωση της ρευστότητας, την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.
Τόσο το σταθερό οικονομικό κλίμα, όσο και το θετικό κλείσιμο του πρώτου τριμήνου, προμηνύουν ότι οι προϋποθέσεις για την εξέλιξη ενός κερδοφόρου 2016 επιτυγχάνονται και συνδράμουν στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας, προσθέτει.
Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων στην Ελλάδα ενισχύθηκαν σημαντικά σε 189 εκατ. ευρώ κατά το Α΄ τρίμηνο του 2016 (+23,1% σε τριμηνιαία βάση), ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των οργανικών εσόδων (+4,1% σε τριμηνιαία βάση) και της μείωσης των λειτουργικών δαπανών κατά 7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Στη ΝΑ Ευρώπη και τις λοιπές χώρες, η τράπεζα σημείωσε κέρδη ύψους 27 εκατ. κατά το Α΄ τρίμηνο του 2016, έναντι ζημιών ύψους 34 εκατ. ευρώ κατά το Δ΄ τρίμηνο του 2015, αντανακλώντας την μείωση στα έξοδα (-8,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο) και στις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια (στα 24 εκατ. από 68 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο).
O σταθερά χαμηλός ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση επιτρέπει στο κόστος κινδύνου να αρχίσει να ομαλοποιείται (164 μ.β.)
Σε επίπεδο ομίλου, ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκε στα 126 εκατ. το Α’ τρίμηνο 2016 από euro54 εκατ. στο Δ’ τρίμηνο 2015, αντανακλώντας την εγχώρια αγορά, όπου τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκαν σε 127 εκατ. ευρώ από 86 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο ρυθμό δημιουργίας νέων επιχειρηματικών επισφαλειών, με τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στην λιανική τραπεζική να διατηρούνται σε αρνητικά επίπεδα (-136 εκατ. ευρώ). Στον τομέα των επιχειρήσεων, με εξαίρεση τρεις επιχειρήσεις που είχαν ήδη κατηγοριοποιηθεί ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά (NPEs), η δημιουργία νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κινήθηκε σε αρνητικά επίπεδα.
Οι εγχώριες προβλέψεις σημείωσαν σημαντική μείωση στα 134 εκατ. ευρώ το Α’ τρίμηνο 2016 από 671 εκατ. το Δ’ τρίμηνο 2015, με το κόστος κινδύνου να μειώνεται στις 164 μ.β. σε σχέση με 328 μ.β. το προηγούμενο τρίμηνο (προσαρμοσμένο κόστος κινδύνου για τον έλεγχο της ποιότητας ενεργητικού – Asset Quality Review «AQR»). Ο δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών παρέμεινε αμετάβλητος σε 76,5% στην Ελλάδα και σε 74,6% σε επίπεδο ομίλου, στα υψηλότερα του κλάδου. Ο εγχώριος δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non-Performing Exposures – «NPEs») ανήλθε σε 49,6% κατά το Α΄ τρίμηνο του 2016 από 49,2% στο Δ΄ τρίμηνο του 2015.
Ενισχυμένη ρευστότητα σε σχέση με τον ανταγωνισμό
Ύστερα από ένα ισχυρό τέταρτο τρίμηνο, εν μέρει λόγω εποχικότητας, οι καταθέσεις του Ομίλου-1κινήθηκαν πτωτικά κατά το Α’ τρίμηνο του 2016 και διαμορφώθηκαν σε 42 δισ. (-2,1% σε τριμηνιαία βάση).
Ειδικότερα, οι εγχώριες καταθέσεις μειώθηκαν κατά 0,9 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, έναντι αύξησης ύψους 0,8 δισ. ευρώ το Δ΄ τρίμηνο του 2015, κυρίως λόγω εκροών καταθέσεων από εταιρίες που συνδέονται με το Δημόσιο Τομέα και της προαναφερθείσας εποχικότητας.
Οι καταθέσεις στη Ν.Α. Ευρώπη και τις λοιπές χώρες παρέμειναν αμετάβλητες σε 6,3 δισ. ευρώ. Μολαταύτα, οι καταθέσεις στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση περίπου 0,2 δισ. ευρώ στο διάστημα μετά την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων το Β’ τρίμηνο του 2015.
Παρά τις εκροές καταθέσεων, η συνεχιζόμενη απομόχλευση, οδήγησε το δείκτη δανείων προς καταθέσεις να αυξηθεί οριακά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε 92% σε επίπεδο Ομίλου-1 (91% στην Ελλάδα), στα χαμηλότερα επίπεδα του κλάδου. Το γεγονός αυτό παρέχει στην ΕΤΕ μοναδικό χρηματοδοτικό πλεονέκτημα, ενόψει της ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η ρευστότητα της ΕΤΕ θα ενισχυθεί περαιτέρω κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ από την πώληση της Finansbank, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, και κατά επιπλέον 0,5 δισ. από τις συμφωνηθείσες πωλήσεις των ΑΣΤΗΡ και NBGI.