Το ΑΕΠ ανεβάζει (λίγο) τον πήχη των προσδοκιών για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ
- 08/09/2021, 12:46
- SHARE
Αν και τα στοιχεία για τις αυξήσεις τιμών σε καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες αποτελεί τροχοπέδη στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, τα στοιχεία για το ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν χθες αλλά και κάποιες εκτιμήσεις για σταδιακή αντιστροφή της διεθνούς τάσης ανατιμήσεων προς τα τέλη του έτους πριμοδοτούν σε κάποιο το “καλάθι” εξαγγελιών της ΔΕΘ.
Κυβερνητικά στελέχη πάντως εμφανίζονται συγκρατημένα ως προς το πακέτο ευεργετικών μέτρων την ίδια ώρα που επιβεβαιώνουν την προοπτική αναθεώρησης της πρόβλεψης για την αύξηση του ΑΕΠ το 2021 πάνω από το αρχικό 3,6%. Σχετικά σενάρια θα αναπτύσσονται μέχρι την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου και θα ανακοινωθεί επισήμως η κυβερνητική πρόβλεψη.
Με ανάπτυξη 16,2% στο β’ τρίμηνο του 2021, μετά τη βουτιά του 15,2% στο β’ τρίμηνο του 2020, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει πλέον τα στοιχεία που θα διαμορφώσουν το δείκτη του γ’ τριμήνου. Κι ενώ στο β’ τρίμηνο καταλύτης ήταν η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, στο γ’ τρίμηνο ειδικό βάρος έχουν τα έσοδα από τον τουρισμό. Με τα θετικά στοιχεία για τις αφίξεις κατά τους δύο τελευταίους μήνες του καλοκαιριού, Ιούλιο και Αύγουστο, τα έσοδα αναμένονται υπερδιπλάσια αυτών του 2020.
Υπό το πρίσμα των παραπάνω, προετοιμάζονται μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και ειδικότερα το αυξημένο κόστος της κατανάλωσης ρεύματος ενόψει του χειμώνα. Επιπλέον, κάποια μέτρα που έχουν ήδη “κλειδώσει” πιθανόν θα τροποποιηθούν επί το ευνοϊκότερο, όπως π.χ. η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%, που μελετάται να διευρυνθεί. Σε κάθε περίπτωση τα όποια μέτρα θα περάσουν από το “φίλτρο” των θεσμών.
Εντωμεταξύ, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, στο πακέτο εξαγγελιών της ΔΕΘ αναμένεται επίσης να περιλαμβάνεται κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το 2022 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από 24% σε 22%, των προκαταβολών φόρου από 100% σε 55% για επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων και σε 80% για επιχειρηματική δραστηριότητα νομικών προσώπων.
Τα μηνύματα
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αν και σημείωσε σε δηλώσεις του το “ομιχλώδες παγκόσμιο περιβάλλον”, αναφέρθηκε σε συνδυασμό στοιχείων που δείχνουν ότι η πορεία του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι καλύτερη από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται μια βελτιωμένη αφετηρία για τον προϋπολογισμό του 2022, πέρα από τον δημοσιονομικό χώρο για μέτρα στήριξης των εισοδημάτων. Ωστόσο μένει να φανεί το επόμενο διάστημα η πορεία κρίσιμων δεικτών, όπως π.χ. του πληθωρισμού, που καταγράφει αυξητικές τάσεις, των εισαγωγών, που επίσης αυξάνονται περιορίζοντας το εθνικό εισόδημα και επιβεβαιώνοντας το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και άλλων παραμέτρων.