Το άκρως απόρρητο πρόγραμμα της Google
- 21/05/2015, 12:46
- SHARE
Εκατό άτομα εργάζονται σε ένα project τόσο μυστικό που δεν μπορούν να αποκαλύψουν ούτε τα ονόματά τους.
Τι κάνουν εκατό εργαζόμενοι, κυρίως software engineers, σε ένα δωμάτιο στις εγκαταστάσεις της Google, το οποίο κλείνει ερμητικά, δεν έχει καμία επαφή και σχέση με κανένα άλλο τμήμα και που κανείς δεν ξέρει ούτε καν τα ονόματα όσων εργάζονται εκεί;
Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Advertising Age, πρόκειται για την προσπάθεια της Google να καταπολεμήσει τη διαδικτυακή διαφημιστική απάτη, δραστηριότητα που υπολογίζεται ότι κοστίζει περισσότερα από δέκα δισ. δολάρια σε διαφημιζόμενα brands κάθε χρόνο.
Η απάτη αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι η διαφήμιση πληρώνεται από τον πελάτη μόνο αν αυτή φτάσει σε ιστοσελίδες και τη δουν ανθρώπινα μάτια ή κλικάρουν σε αυτή. Όμως διάφοροι χάκερς δημιουργούν αυτόματα προγράμματα (bots) που παραβιάζουν υπολογιστές ανυποψίαστων χρηστών και τους χρησιμοποιούν για να παράξουν εικονικά click σε συγκεκριμένες διαφημίσεις.
Τα click μεταφράζονται σε χρήματα που δεν αντιστοιχούν σε πραγματικές θεάσεις, οι χάκερς κερδίζουν το μερίδιό τους και τα brands πληρώνουν για υλικό που πάει στο βρόντο.
Εδώ όμως υπάρχει ένα λεπτό σημείο: ο μεγαλύτερος πωλητής διαδικτυακής διαφήμισης είναι η ίδια η Google και, ως μεσάζοντας, κερδίζει το δικό της μερίδιο ανεξάρτητα από το πώς ακριβώς δημιουργήθηκαν οι θεάσεις και τα click. Για αυτό και η ομάδα που εργάζεται στην καταπολέμηση των bots δεν έχει την παραμικρή επαφή με τις πωλήσεις ή το διαφημιστικό τμήμα, ώστε να αποφύγουν τη σύγκρουση συμφερόντων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο χώρος εργασίας της κλείνει με μια βαριά πόρτα που μοιάζει με χρηματοκιβώτιο.
Οι προγραμματιστές αποκαλούν «μπουντρούμι» τον χώρο εργασίας τους (όχι επειδή θυμίζει κάτεργο, αλλά επειδή είναι απομονωμένο από όλους) και κύρια δουλειά τους είναι να αναζητούν στο διαδίκτυο και στα φόρουμ των χάκερς στοιχεία και patterns που θα τους οδηγήσουν στην ανακάλυψη όσων εκμεταλλεύονται το σύστημα για παράνομους σκοπούς.
Στην προσπάθειά τους αυτή έχουν σύμμαχο το Powerdrill, έναν υπερυπολογιστή με ασύλληπτη ταχύτητα, ικανό να αναζητήσει, να αναγνωρίσει και να απεικονίσει σε διαγράμματα την κακόβουλη δραστηριότητα, καθώς και την κίνηση που δεν οφείλεται σε ανθρώπους, αλλά σε bots.