Το αμερικανικό όπλο που οι Ουκρανοί λένε “ευχαριστώ” για την αξιοποίησή του στον πόλεμο με τη Ρωσία
- 07/07/2022, 19:30
- SHARE
του Christiaan Hetzner
Μετά τις πρόσφατες υποχωρήσεις των ουκρανικών δυνάμεων στο Σεβεροντονέτσκ και το Λισιτσάνσκ, η προσπάθεια απόκρουσης των Ρώσων εισβολέων εξαρτάται λιγότερο από το υψηλό ηθικό και περισσότερο από την εξεύρεση απάντησης στην αποτελεσματικότερη στρατιωτική μηχανή της Μόσχας.
Αν και κάποτε οι Ουκρανοί απελευθέρωσαν το Κίεβο και αργότερα το Χάρκοβο, ενώ βύθισαν ακόμη και τη ναυαρχίδα του ρωσικού ναυτικού Moskva στη Μαύρη Θάλασσα, το Κρεμλίνο έχει ανασυνταχθεί με βάση τις ανώτερες δυνατότητες του πυροβολικού του και έχει μετατρέψει τον πόλεμο σε έναν εξοντωτικό βομβαρδισμό που ισοπεδώνει πόλεις και συσσωρεύει απώλειες.
Η Ουκρανία, ωστόσο, συνεχίζει να μάχεται και για να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση Μπάιντεν για την αμέριστη υποστήριξή της, ο υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov δημοσίευσε στις 4 Ιουλίου μια φωτογραφία ενός αμερικανικού βαρέως όπλου που η κυβέρνησή του πιστεύει ότι κάνει τη διαφορά.
«Πιθανώς το καλύτερο παράδειγμα αυτής της υποστήριξης είναι το HIMARS, το οποίο άλλαξε τα δεδομένα στο μέτωπο», έγραψε συμβολικά στο Twitter, καθώς οι Αμερικανοί γιόρταζαν τη δική τους Ημέρα Ανεξαρτησίας. Αυτού του είδους οι έπαινοι συνήθως επιφυλάσσονται για άλλα δοκιμασμένα οπλικά συστήματα, όπως το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2.
Τι είναι το HIMARS;
Κατασκευασμένο από την εταιρεία όπλων Lockheed Martin, το HIMARS, ή αλλιώς σύστημα ρουκετών πυροβολικού υψηλής κινητικότητας, μπορεί να εκτοξεύσει τον ίδιο τύπο πυρομαχικών μεγάλου βεληνεκούς με ένα συμβατικό σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών (MLRS), όπως το M270, σε στόχους έως και 300 χιλιόμετρα μακριά. Μπορεί και αυτό να θέσει τις ουκρανικές δυνάμεις εκτός εμβέλειας του πυροβολικού, ενώ θέτει σε κίνδυνο τις ρωσικές συστοιχίες.
Ένα πλήρωμα αποτελούμενο από τον οδηγό, τον πυροβολητή και τον επικεφαλής του τμήματος εκτόξευσης χειρίζεται το σύστημα, το οποίο φέρει ωφέλιμο φορτίο έξι κατευθυνόμενων πυραύλων ακριβείας. Ένας εκτοξευτήρας πυρομαχικών μπορεί να επαναφορτωθεί μέσα σε λίγα λεπτά από εκπαιδευμένους στρατιώτες.
Ωστόσο, έχει μια βασική διαφορά – το M142 δεν είναι ένα βαρύ ερπυστριοφόρο όχημα, όπως για παράδειγμα ένα τανκ, αλλά χρησιμοποιεί ένα τριαξονικό τροχοφόρο πλαίσιο που μπορεί να βρει κανείς σε ένα εμπορικό ημιφορτηγό.
«Αυτός ο σχεδιασμός προσφέρει μια μοναδική ικανότητα βολής και μετακίνησης που επιτρέπει στους στρατιώτες, τους πεζοναύτες και τους συμμάχους μας να αναπτύσσονται, να εμπλέκονται και να μετακινούνται γρήγορα μετά την εκτέλεση πυρών», έγραψε ο Michael Williamson, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής πυραύλων και ελέγχου πυρός της Lockheed Martin, πέρυσι σε μια ανάρτηση στο LinkedIn.
Χάρη στο μικρό του βάρος, το HIMARS είναι επίσης εύκολα μεταφερόμενο, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί σε τοποθεσίες που διαφορετικά είναι δύσκολα προσβάσιμες. Μπορεί να μεταφερθεί ακόμα κι από ένα ελικοφόρο μεταφορικό αεροσκάφος C-130 Hercules.
«Δεν χάνουμε τον πόλεμο»
Σε υπηρεσία από το 2005, το HIMARS θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις κατά του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία.
Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Mark Hertling, πρώην διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη και συχνός σχολιαστής και πολεμικός αναλυτής, εξήρε το HIMARS ως το καλύτερο οπλικό σύστημα που υπάρχει. «Πιο ευέλικτο, απαιτείται λιγότερη εκπαίδευση, λιγότερη συντήρηση και υποστήριξη», έγραψε στα τέλη Μαΐου.
Το HIMARS θα χρειαστεί επειγόντως: Από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εγκατέλειψε την προσπάθεια υποταγής ολόκληρης της χώρας και αντ’ αυτού εστίασε σε έναν αποσπασματικό διαμελισμό της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς, οι νίκες είναι όλο και λιγότερες για το Κίεβο.
«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι χάνουμε τον πόλεμο», δήλωσε ο Oleksiy Goncharenko, ουκρανός βουλευτής, στο Channel 4 του Ηνωμένου Βασιλείου τη Δευτέρα. «Στο Νότο, προσπαθούμε να αντεπιτεθούμε και είμαστε αρκετά αποτελεσματικοί, αλλά στα ανατολικά η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη».
Από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι έχει παράσχει βοήθεια ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία και ενέκρινε επιπλέον 40 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία περιλαμβάνουν τέσσερα πυραυλικά συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας M142. Μπορεί κάλλιστα να αποσταλούν και άλλες μονάδες HIMARS, ανάλογα με τη συνεχιζόμενη αξιολόγηση της απόδοσής τους στο πεδίο της μάχης.
Πριν από την έγκριση, το Πεντάγωνο είχε ήδη αρχίσει την αναδιάταξή τους στην Ευρώπη, καθώς εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου τρεις εβδομάδες για να εκπαιδευτούν οι ουκρανικές δυνάμεις στο να χειρίζονται και να συντηρούν τα M142.
Τώρα που βρίσκονται σε δράση, σύμφωνα με τον Reznikov, οι δυνάμεις του Κιέβου θα μπορούν να βομβαρδίζουν στρατηγικούς ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας από μεγαλύτερη απόσταση.
«Αυτή τη στιγμή τα οβιδοβόλα που τους παραχωρήσαμε έχουν βεληνεκές περίπου 30 χιλιομέτρων», δήλωσε ο Colin Kahl, υφυπουργός Άμυνας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τον περασμένο μήνα. «Τα HIMARS έχουν υπερδιπλάσιο βεληνεκές, γεγονός που θα τους επιτρέψει – ακόμη και με λιγότερα συστήματα – να χτυπούν σε μεγαλύτερη απόσταση».
Πηγή: Fortune.com