Το απίστευτο ποσό που κερδίζει ο Ζούκερμπεργκ επιπλέον κάθε χρόνο
- 21/05/2017, 15:01
- SHARE
Ο ιδρυτής του Facebook γίνεται πλουσιότερος κατά 9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
της Λουσίντα Σεν
Έχουν περάσει ακριβώς πέντε χρόνια από τότε που η Facebook έκανε το ντεμπούτο της στο Nasdaq.
Κάθε χρόνο από τότε, ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ προσθέτει κατά μέσο όρο 9 δισεκατομμύρια δολάρια στην καθαρή του αξία, χτίζοντας μια περιουσία που αγγίζει σήμερα τα 62,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Με βάση τον δείκτη Bloomberg Billionaire, ο 33χρονος Ζούκερμπεργκ είναι ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο – κυρίως χάρη στην ανατίμηση των μετοχών της Facebook.
Στο ντεμπούτο της εταιρείας κοινωνικών μέσων, μισή δεκαετία πριν, θα ήταν εύκολο να αμφισβητηθεί η ικανότητα του Ζούκερμπεργκ να καταταγεί στους 10 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Τέσσερις μέρες μετά τα 28α γενέθλια του CEO, η πολυδιαφημισμένη αρχική δημόσια προσφορά της Facebook αποτέλεσε μια βόμβα που δεν έσκασε ποτέ. Η Facebook ξεκίνησε να διαπραγματεύεται εκείνη την Παρασκευή με αξία 42,05 δολάρια ανά μετοχή. Αλλά στο τέλος της ημέρας, η αξία αυτή είχε πέσει στα 38 δολάρια, καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών είχε αρχίσει να μειώνεται.
Σε μία μόνο ημέρα διαπραγμάτευσης, το μερίδιο του Ζούκερμπεργκ στην εταιρεία είχε μειωθεί από 19 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των μετοχών, στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια, στο κλείσιμο της ημέρας. Και οι απώλειες δεν σταμάτησαν εκεί. Αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ένα ασθενέστερο από το αναμενόμενο τρίμηνο, μετά την πρώτη ενημέρωση κερδοφορίας ως εισηγμένη εταιρεία τον Ιούλιο, το μερίδιο του CEO είχε πέσει στα 11,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αλλά η Facebook απέδειξε ότι οι αμφισβητίες είχαν άδικο. Υπό την ηγεσία του Ζούκερμπεργκ, η τιμή της μετοχής της εταιρείας αυξήθηκε κατά 282% από την αρχική δημόσια εγγραφή μέχρι σήμερα. Εντωμεταξύ, η πλατφόρμα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 διέθετε 1,3 δισεκατομμύρια καθημερινούς ενεργούς χρήστες (δηλαδή περίπου το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού). Πίσω στο 2012, η βάση χρηστών του Facebook ήταν περίπου η μισή.
Ο Ζούκερμπεργκ απέδειξε επίσης στους επενδυτές ότι θα μπορούσε να βγάλει κέρδη από την εταιρεία κοινωνικών μέσων με την πώληση διαδικτυακού χώρου και πληροφοριών χρηστών στους διαφημιζόμενους. Τα περιθώρια κέρδους αυξήθηκαν στο 37% το 2016 – από 19% πριν από πέντε χρόνια.
Με έσοδα ύψους 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων (αύξηση 656% από το 2011) και κέρδη 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων (αύξηση 1,400% από το 2011), η Facebook έχει πλέον χρηματιστηριακή αξία 426,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.