Το απόλυτο case study: Πώς το Ιατρικό Περιστερίου μετατράπηκε σε 48 ώρες σε κλινική COVID-19
- 25/05/2022, 10:00
- SHARE
Η κοινωνική προσφορά είναι το στοιχείο που κάνει μια επιχείρηση να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, καθώς γίνεται αντιληπτό ότι πίσω από ένα εμπορικό brand, υπάρχει ένα ανθρώπινο πρόσωπο και μια φιλοσοφία που κινείται στη λογική του DoingWellbyDoingGood. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων, όπως αυτές που ζούμε τα τελευταία χρόνια, η συμβολή των επιχειρήσεων στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούνται, είναι πιο σημαντική και πιο απαραίτητη από ποτέ.
Ο Όμιλος Ιατρικό Αθηνών, αποδεικνύει καθημερινά ότι βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων πολιτών και της κοινωνίας. Μέσα στην πανδημία, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του κορωνοϊού και κλήθηκε να διαχειριστεί αποτελεσματικά πρωτόγνωρες καταστάσεις για τα παγκόσμια υγειονομικά δεδομένα.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της ομώνυμης κλινικής που διατηρεί στην περιοχή του Περιστερίου, η οποία μέσα σε 48 ώρες, μετατράπηκε σε κλινική covid και ένωσε τις δυνάμεις της με το ΕΣΥ, κίνηση που υπογραμμίζει, ότι όταν η ιδιωτική πρωτοβουλία συναντά την κρατική βούληση, μπορούν να γίνουν σπουδαία πράγματα σε αυτή τη χώρα. Η Γεωργία Βίγλα, Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο Ιατρικό Περιστερίου, ήταν ο άνθρωπος που κατάφερε να βγάλει εις πέρας ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Η ίδια μοιράζεται την εμπειρία της στο Fortune Greece, περιγράφει τις δυσκολίες που συνάντησε και εξηγεί γιατί η εν λόγω κλινική θεωρείται επιχειρηματικό case study.
Κα Βίγλα, η προσαρμοστικότητα που επέδειξε ο Όμιλος Ιατρικό Αθηνών στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, μετατρέποντας μια απλή κλινική, σε κλινική covidμέσα σε δύο 24ωρα, καθιστά τον όμιλο επιχειρηματικό case study. Πώς το καταφέρατε αυτό και ποιο το κοινωνικό αποτύπωμα που θέλετε να αφήσετε;
Αποδείξαμε στην πράξη ότι έχουμε τη δυνατότητα να αποδίδουμε σαν οργανισμός και κάτω από έκτακτες, αλλά και δύσκολες περιστάσεις. Πολλοί ακόμα και σήμερα δεν πιστεύουν ότι μέσα σε δύο μέρες καταφέραμε να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας της μονάδας μας και να γίνουμε κλινική covid. Κι όμως έγινε με επιτυχία, επειδή έπρεπε να γίνει. Έπρεπε να ανταποκριθούμε στις έκτακτες ανάγκες της κοινωνίας. Πράγματι σε δύο μέρες έγινε εκπαίδευση του προσωπικού, οι αναγκαίες μετατροπές στο κτίριο και τις εγκαταστάσεις καθώς και οι προμήθειες εξειδικευμένων υλικών και φαρμάκων.
Το σημαντικότερο όμως από όλα ήταν ότι η διοίκηση και το προσωπικό του Ιατρικού ανέλαβαν την αποστολή αυτή με αίσθημα προσφοράς και αποφασιστικότητας. Όλοι έδειξαν την ετοιμότητα που απαιτούσαν οι περιστάσεις, αλλά και τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση που χρειάζονται για να ανταποκριθούμε σ’ ένα κρίσιμο καθήκον. Είναι αυτή η αίσθηση καθήκοντος που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους στο Ιατρικό Αθηνών, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του οργανισμού μας.
Για πρώτη φορά στα χρονικά είδαμε πως, όταν υπάρχει θέληση και κοινός στόχος, ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να συνεργαστεί άψογα με τον Δημόσιο. Ποια η εμπειρία σας από τη συνεργασία με το δημόσιο σύστημα υγείας;
Στο Ιατρικό είμαστε προσανατολισμένοι σταθερά στην εξυπηρέτηση της υγειονομικών αναγκών. Επιπλέον όμως πιστεύουμε ότι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν, και πρέπει, να λειτουργούν συμπληρωματικά. Ο τομέας της υγείας και της νοσοκομειακής περίθαλψης είναι τόσο κρίσιμος για το κοινωνικό σύνολο που απαιτεί στην στενή συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου συστήματος ώστε να εξασφαλιστεί το υπέρτατο αγαθό της υγείας.
Η επιλογή αυτή είχε βέβαια την εφαρμογή της στην περίπτωση της πανδημίας αλλά για εμάς δεν ήταν μοναδική περίπτωση. Εμείς στο Ιατρικό πάντα προσπαθούμε σταθερά να βελτιώσουμε την συνεργασία με το δημόσιο τομέα, επιδιώκοντας την αναβάθμιση συνολικά του συστήματος υγείας της χώρας.
Μετά το πέρας της πανδημίας, ποιες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου θα παραμείνουν και στην μετά-covid εποχή;
Όλοι πρέπει να αντλήσουμε τα σωστά διδάγματα ακόμα και από μια τόσο αρνητική και δυσάρεστη υπόθεση όπως αυτή της πανδημίας. Για εμένα το μεγάλο μάθημα είναι ότι αντιμετωπίσαμε το έκτακτο, το οποίο όμως είχε και μαζικότητα. Εμείς οι υγειονομικοί είμαστε εκπαιδευμένοι να διαχειριζόμαστε έκτακτες καταστάσεις, αλλά στην περίπτωση της πανδημίας είχαμε ένα πρόβλημα που δεν ήταν μόνον αναπάντεχο αλλά και μαζικό και επιπλέον είμασταν αναγκασμένοι να μαθαίνουμε σημαντικές διαστάσεις της πανδημίας καθώς αυτές εξελίσσονταν. Νομίζω ότι όλοι μάθαμε από την υπόθεση αυτή και έχουμε ενσωματώσει στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας, τα χαρακτηριστικά της ετοιμότητας και της προσαρμογής σε πρωτοφανείς ανάγκες. Τουλάχιστον η δική μας γενιά είχε αντιμετωπίσει πολλές δύσκολες καταστάσεις αλλά όχι πανδημία. Τώρα αισθάνομαι ότι έχουμε την οργάνωση και την εμπειρία να καλύψουμε κάθε μελλοντική ανάγκη.
Ποια ήταν μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε σε όλη αυτή τη διαδικασία;
Πάντα έχουμε την ετοιμότητα να προσφέρουμε υπηρεσίες στους ανθρώπους που τις χρειάζονται αλλά η πανδημία είναι προφανώς νια διαφορετική κατάσταση. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν εξαφανίζονται οι άλλες ασθένειες επειδή υπάρχει πανδημία. Αυτή η κρίσιμη ανάγκη να καλύψουμε τις απαιτήσεις της πανδημίας χωρίς να υποβαθμίζονται οι ανάγκες των άλλων ασθενών, ήταν για μένα μια μεγάλη πρόκληση. Νομίζω ότι προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο.
Πώς ο Όμιλος Ιατρικό Αθηνών θα συμβάλει στην καλύτερη υγεία των τοπικών κοινωνιών με ισότιμη πρόσβαση στις θεραπείες, χωρίς αποκλεισμούς;
Στο DNA της διοίκησης του Ιατρικού Αθηνών είναι η μόνιμη διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο κι αυτό νομίζω ότι έχει μεταδοθεί σε ολόκληρο το ανθρώπινο δυναμικό. Κάνουμε πολλές δράσεις προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης σε ειδικές κατηγορίες ασθενών και… υγειών. Χαρακτηριστική δράση αποτελεί το πρόγραμμα τηλεϊατρικής το οποίο υλοποιεί το Ιατρικό Αθηνών πολύ πριν ο όρος «εταιρική υπευθυνότητα» γίνει δημοφιλής.
Κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών που βρίσκονται μακριά από νοσοκομεία κάνουν εξετάσεις, τα αποτελέσματα μεταβιβάζονται ηλεκτρονικά στους εξειδικευμένους γιατρούς του Ιατρικού Αθηνών, οι οποίοι κάνουν διαγνώσεις για τυχόν προβλήματα. Όλοι, ακόμα και όσοι ζουν σε απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα, μπορούν πλέον να έχουν αξιόπιστη περίθαλψη και είμαστε υπερήφανοι που το Ιατρικό Αθηνών συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή.