Το ασύλληπτο κόστος της κλιματικής αλλαγής για την παγκόσμια οικονομία ως το 2050
- 30/08/2022, 21:00
- SHARE
Του Will Daniel
Ήταν μια καταστροφική χρονιά για την παγκόσμια οικονομία όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές.
Οι πλημμύρες στο Πακιστάν ανάγκασαν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και σκότωσαν περισσότερους από 1.000 ανθρώπους. Ένα θανατηφόρο κύμα καύσωνα στην Κίνα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και τις αλυσίδες εφοδιασμού της χώρας. Και η συνεχιζόμενη μεγα-ξηρασία στη δυτική ακτή των ΗΠΑ είναι πλέον η χειρότερη των τελευταίων 1.200 ετών, ενώ μια άλλη στην Ευρώπη επηρεάζει τα πάντα, από τα εργοστάσια άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας μέχρι τις αλυσίδες εφοδιασμού των κατασκευαστών.
Τώρα μια νέα μελέτη δείχνει ότι η αυξανόμενη συχνότητα των φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με το νερό είναι μια τάση που θα συνεχιστεί καθώς η κλιματική αλλαγή θα μαίνεται τις επόμενες δεκαετίες. Το κόστος για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές θα είναι σοβαρό.
Οι φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με το νερό, από τις πλημμύρες έως τις ξηρασίες, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πλήγμα 5,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μεταξύ 2022 και 2050, σύμφωνα με νέα μελέτη της εταιρείας επαγγελματικών υπηρεσιών GHD. Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη αύξηση σε σχέση με τον κανόνα των τελευταίων 50 ετών.
Μεταξύ 1970 και 2021, όλες οι φυσικές καταστροφές – και όχι μόνο αυτές που σχετίζονται με το νερό – προκάλεσαν απώλειες ύψους 3,64 τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO). Οι ειδικοί επί κλιματικών θεμάτων της GHD προβλέπουν ότι τα επόμενα 30 χρόνια, οι ΗΠΑ μόνο θα μπορούσαν να χάσουν περισσότερα από αυτά – 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια – λόγω φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με το νερό.
Η μελέτη ακολουθεί μια ανάλυση του Απριλίου από το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού που δείχνει ότι ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός των ΗΠΑ θα μπορούσε να δεχθεί πλήγμα 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2100 λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Οι απαισιόδοξες προοπτικές των ειδικών για το κλίμα έρχονται επίσης μετά από ένα από τα χειρότερα έτη στην ιστορία όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές.
Μόνο το 2021, οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν οικονομικές ζημιές ύψους 252 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, μια αύξηση 47% σε σχέση με το 2020 και 66% πάνω από τον μέσο όρο των δύο τελευταίων δεκαετιών, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων έκτακτων συμβάντων η οποία τηρείται από το Κέντρο Έρευνας για την Επιδημιολογία των Καταστροφών.
Πέρυσι καταγράφηκαν συνολικά 432 καταστροφικά φυσικά συμβάντα, τα οποία είναι «σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο», δήλωσαν τον Μάρτιο οι ερευνητές της Βάσης Δεδομένων Εκτάκτων Γεγονότων. Για παράδειγμα, υπήρξαν 223 πλημμύρες που χαρακτηρίστηκαν ως φυσικές καταστροφές το 2021, έναντι ενός μέσου όρου μόλις 163 ετησίως από το 2001 έως το 2020.
Η αύξηση του αριθμού, της διάρκειας και του αντίκτυπου των φυσικών καταστροφών δεν αποτελεί επίσης νέα τάση. Τα τελευταία 50 χρόνια, οι καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες έχουν αυξηθεί κατά 400%, ανέφερε ο WMO τον Σεπτέμβριο.
«Ο αριθμός των ακραίων καιρικών, κλιματικών και υδάτινων φαινομένων αυξάνεται και αυτά τα φαινόμενα θα γίνουν πιο συχνά και σοβαρά σε πολλά μέρη του κόσμου ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO Petteri Taalas σε έκθεση του 2021. «Αυτό σημαίνει περισσότερα κύματα καύσωνα, ξηρασία και δασικές πυρκαγιές, όπως αυτές που παρατηρήσαμε πρόσφατα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική».
Οι οικονομικές απώλειες από αυτές τις καταστροφές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες επταπλασιάστηκαν από τη δεκαετία του 1970 έως και το 2019, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Το 1970, ο ημερήσιος παγκόσμιος οικονομικός αντίκτυπος από τις καταστροφές που σχετίζονται με τον καιρό ήταν περίπου 49 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι το 2019, ο αριθμός αυτός είχε φτάσει τα 383 εκατομμύρια δολάρια.