Το αστρονομικό πόσο που έβγαλε πέρυσι ο Τιμ Κουκ
- 09/01/2019, 18:30
- SHARE
Το εν λόγω πόσο είναι, μάλιστα, 283 φορές πιο υψηλό από το μέσο ετήσιο μισθό των υπαλλήλων της Apple.
Πρέπει να είναι ωραία να είσαι ο Tim Cook. Ο CEO της Apple έβγαλε πάνω από 15 εκατ. δολάρια το 2018, σύμφωνα με μια νέα καταχώρηση της εταιρείας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Αυτό το ποσό περιλαμβάνει τον βασικό μισθό των τριών εκατ. δολαρίων, 12 εκατ. δολάρια σε μπόνους για την επίτευξη στόχων απόδοσης σχετικά με τις πωλήσεις και τα λειτουργικά έσοδα, και 294.082 δολάρια που καλύπτουν το κόστος του προσωπικού τζετ του Cook.
Αυτό το ποσό, βέβαια, δεν περιλαμβάνει τα υπέρογκα μπόνους από μετοχές που παρέχει η Apple στον CEO της. Ο Κουκ κέρδισε 121 εκατ. δολάρια από μετοχές που είχε αποκτήσει νωρίτερα μέσα στο 2018. Ο Κουκ έχει επιπλέον πάνω από 1,5 εκατ. μετοχές της Apple που δεν έχει κατοχυρώσει ακόμα, και οι οποίες αξίζουν περίπου 189 εκατ. δολάρια, βάσει της τωρινής τιμής της μετοχής.
Η Apple αποκάλυψε, επίσης, την Τρίτη τον μέσο ετήσιο μισθό των υπαλλήλων της: 55.426 δολάρια.
Η αμοιβή του Cook, χωρίς να υπολογίζονται οι μετοχές που δεν έχει εξαργυρώσει ακόμα, είναι 283 φορές ο μέσος μισθός ενός υπαλλήλου της Apple, σύμφωνα με την καταχώρηση. Και άλλα στελέχη της Apple ήταν μεταξύ των καλοπληρωμένων τη χρονιά που μας πέρασε. Συγκεκριμένα, η CFO της εταιρείας, Luca Maestri, η γενική σύμβουλος, Kate Adams, η επικεφαλής εμπορίου, Angela Ahrendts και ο COO, Jeff Williams, έβγαλαν 26 εκατ. δολάρια ο καθένας, σύμφωνα πάντα με την καταχώρηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
«Θεωρούμε ότι η αμοιβή που χορηγήθηκε στα επονομαζόμενα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας για το 2018 αντανακλά επαρκώς και ανταμείβει την συνεισφορά τους στην απόδοσή μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Apple στην καταχώρηση.
Ο Cook δήλωσε το 2015 ότι σχεδιάζει να δώσει όλη του την περιουσία σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Το 2018 δώρισε μετοχές τις Apple αξίας περίπου πέντε εκατ. δολαρίων σε έναν μη κατονομαζόμενο φιλανθρωπικό οργανισμό, σύμφωνα με την καταχώρηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Φωτογραφία: SEC