Το μπλακ – τζακ του Brexit: Μια λάθος κίνηση μπορεί να φέρει την καταστροφή
- 24/12/2016, 13:31
- SHARE
Οι 18 μήνες που θα κρίνουν το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου.
Έξι μήνες πέρασαν από τότε που η Βρετανία ψήφισε υπέρ της εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και πλέον όλοι αρχίζουν να κατανοούν τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπες η κυβέρνηση της χώρας και η διαπραγματευτική της ομάδα.
Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν έχει αποκαλύψει ακόμα πλήρως τι ελπίζει να πετύχει στις διαπραγματεύσεις με τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ γύρω από την έξοδο της χώρας από την Ένωση.
Όμως, οι πολιτικές, νομικές και οικονομικές πτυχές του ζητήματος δείχνουν ότι οι συζητήσεις θα είναι έντονες και η Βρετανία θα έχει λιγοστή επιρροή σε αυτές.
Πολλοί σχολιαστές έχουν παρομοιάσει τις διαπραγματεύσεις με ένα παιχνίδι πόκερ: δύο παίκτες με κρυφά χαρτιά και μυστικές στρατηγικές. Μια καλύτερη σύγκριση είναι το μπλακ-τζακ: μια λάθος κίνηση μπορεί να φέρει την …καταστροφή.
Η Μέι θέλει να έχει θέσει σε λειτουργία το Άρθρο 50, τον νομικό μηχανισμό που θα ρυθμίσει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, μέχρι τον Μάρτιο. Μπορεί να μην τα καταφέρει εάν το κοινοβούλιο καθυστερήσει την έναρξη της διαδικασίας.
Μόλις όμως φτάσουμε σε αυτό το σημείο, οι διαπραγματευτές έχουν μόλις δύο χρόνια για να συμφωνήσουν επί των λεπτομερειών του Brexit.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα ήθελαν να δουν την επίτευξη συμφωνία μέσα στους επόμενους 18 μήνες, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για την επικύρωσή της. Αυτό το χρονοδιάγραμμα, βεβαίως, είναι αρκετά πιεστικό για τη διευθέτηση σύνθετων ζητημάτων, όπως π.χ. το τι θα πρέπει να πληρώσει η Βρετανία για να …ξεφορτωθεί τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ.
Είναι ελάχιστα ρεαλιστικό να πιστεύει κάποιος ότι η φύση της μελλοντικής εμπορικής σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο θα προσδιοριστεί μέσα σε αυτή τη χρονική περίοδο.
Ισχυροί παίκτες όπως η Γερμανία και η Γαλλία έχουν εθνικές εκλογές μέσα στο 2017, γεγονός που ίσως περιορίσει τη δυνατότητα και τη διάθεσή τους να συζητήσουν τον βαθμό πρόσβασης των βρετανικών εταιρειών στην τεράστια ευρωπαϊκή αγορά μετά από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Άιβαν Ρότζερς, πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, ανέφερε τον περασμένο Οκτώβρη ότι μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ένωση ίσως να απαιτούσε και δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί. Το γραφείο της πρωθυπουργού, όμως, είπε ότι αυτή η εκτίμηση δεν αντανακλά την άποψη της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικότερο ζήτημα είναι η μετανάστευση. Η Μέι έχει υπονοήσει ότι προτεραιότητα της Βρετανίας είναι ο περιορισμός του αριθμού των ανθρώπων που εισέρχονται σε αυτήν.
Όμως, η ΕΕ βασίζεται πάνω στην αρχή της ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων, και η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ξεκαθαρίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να απολαμβάνει τα οφέλη της εγχώριας αγοράς της ΕΕ με τα σύνορά του κλειστά.