Το business casual άλλαξε: Πώς να ντυθείς και να συμπεριφερθείς στο νέο εργασιακό τοπίο

Το business casual άλλαξε: Πώς να ντυθείς και να συμπεριφερθείς στο νέο εργασιακό τοπίο
Photo: pixabay.com
Μετά από χρόνια τηλεργασίας, η επιστροφή στο γραφείο συνοδεύεται από νέα διλήμματα συμπεριφοράς – από το πώς να ντυθείς μέχρι το αν πρέπει να απαντήσεις σε μια βιντεοκλήση μπροστά στους συναδέλφους σου.

Σε κάλεσαν να επιστρέψεις στο γραφείο και κάποιος πλησιάζει—ένας συνάδελφος με τον οποίο έχεις μιλήσει μόνο μέσω Slack ή Zoom.

Τι κάνεις;

Ή ίσως έχεις ανταλλάξει την άνεση του γραφείου στο σπίτι σου με ένα κοινόχρηστο γραφείο σε έναν ανοιχτό εργασιακό χώρο και ένας φίλος σου κάνει βιντεοκλήση στο FaceTime.

Πρέπει να απαντήσεις στο γραφείο σου;

Αυτές είναι ερωτήσεις εθιμοτυπίας που οι εργαζόμενοι, συνηθισμένοι στην απομακρυσμένη εργασία, ίσως χρειάζεται να ξαναθυμηθούν, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες απαιτούν την επιστροφή στο γραφείο. Για κάποιους εργαζομένους της Generation Z, που αποφοίτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η τηλεργασία μπορεί να είναι το μόνο εργασιακό περιβάλλον που γνωρίζουν.

Αν και δεν υπάρχει μία ενιαία «σωστή» συμπεριφορά για το γραφείο, το Business Insider μίλησε με ειδικούς εθιμοτυπίας για να παρέχει συμβουλές που θα διευκολύνουν τη μετάβαση.

Η Arden Clise από την Clise Etiquette αναφέρει πως το μεγαλύτερο παράπονο των πελατών της είναι ότι οι εργαζόμενοι χρειάζονται επανασύνδεση με τις κοινωνικές τους δεξιότητες και να θυμηθούν «τις μικρές ευγένειες που συνηθίζουμε όταν περνάμε περισσότερο χρόνο με ανθρώπους, αλλά ξεχάσαμε κατά τη διάρκεια της απομόνωσης στο σπίτι».

Είτε λοιπόν επιστρέφεις στον εργασιακό σου χώρο έπειτα από χρόνια τηλεργασίας είτε ξεκινάς την πρώτη σου δουλειά με φυσική παρουσία, εδώ θα βρεις έναν χρήσιμο οδηγό για τη νέα εθιμοτυπία στο γραφείο μετά την πανδημία.

Επαγγελματικό Ντύσιμο: Η Αυτογνωσία Παίζει Μεγάλο Ρόλο

Πολλοί εργαζόμενοι σε θέσεις γραφείου ντύνονται πιο casual σήμερα όταν επιστρέφουν στο γραφείο σε σύγκριση με την προ-πανδημική περίοδο.

«Καθώς συνεργάζομαι με το HR και εταιρείες, βλέπω ότι όλοι τους ξεσκονίζουν μια παλιά πολιτική ενδυματολογικού κώδικα», αναφέρει η Lisa Richey από την American Academy of Etiquette.

Ο Daniel Post Senning από το Emily Post Institute προτείνει να σκεφτούμε ποιο είναι το ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο επισημότητας σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον ή σε μια επαγγελματική αλληλεπίδραση.

«Αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο, από κλάδο σε κλάδο και από εταιρεία σε εταιρεία», σημειώνει. «Αλλά το να σκεφτείτε πώς θέλετε να παρουσιάζεστε επαγγελματικά, να θέσετε κάποια βασικά πρότυπα για τον εαυτό σας και να τα τηρείτε, είναι ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης».

Παρατηρήστε τι φορούν οι συνάδελφοί σας και ανατρέξτε στην πολιτική ένδυσης της εταιρείας σας, αν υπάρχει. Εάν δεν υπάρχει συγκεκριμένη καθοδήγηση, ρωτήστε τι είναι αποδεκτό, προτείνουν οι ειδικοί.

Εκτός από την ένδυση, η περιποίηση και η υγιεινή σας είναι επίσης βασικοί παράγοντες στο πώς παρουσιάζεστε στη δουλειά.

«Ο τρόπος που επιλέγετε να ντύνεστε και να παρουσιάζεστε δεν αφορά μόνο την προσωπική έκφραση, αλλά και τον σεβασμό προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον στο οποίο εργάζεστε», επισημαίνει ο Senning.

Μην Γίνεστε Πολύ Προσωπικοί Όταν Συναντάτε Συναδέλφους

Η επιστροφή στο γραφείο σημαίνει ότι μπορεί να δείτε έναν συνάδελφο δια ζώσης για πρώτη φορά, μετά από χρόνια ψηφιακής επικοινωνίας μέσω κάμερας, ή να τον ξαναδείτε έπειτα από καιρό.

Είναι απολύτως αποδεκτό να ανταλλάξετε μια χειραψία, αλλά αποφύγετε αδιάκριτα σχόλια για την εξωτερική εμφάνιση κάποιου, είτε γιατί δείχνει διαφορετικός από ό,τι περιμένατε είτε γιατί έχει αλλάξει από την τελευταία φορά που τον είδατε.

Ακόμη και ένα απλό «γεια» και «αντίο» παίζει σημαντικό ρόλο στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

«Δεν σας κοστίζει τίποτα, αλλά όταν γίνεται σωστά και με συνέπεια, ενισχύει σημαντικά τις κοινωνικές σχέσεις», εξηγεί ο Senning. «Χτίζει μια αίσθηση σύνδεσης και εμπιστοσύνης που θα σας βοηθήσει στις πιο δύσκολες στιγμές, όπως σε μια έντονη σύσκεψη ή σε περίπτωση παρεξήγησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Κοινόχρηστοι Χώροι Είναι Ακριβώς Αυτό: Κοινόχρηστοι

Η πανδημία έκανε πιο διαδεδομένη την πρακτική του hot-desking, όπου πολλοί εργαζόμενοι χρησιμοποιούν το ίδιο γραφείο σε διαφορετικές ώρες.

Φροντίστε να καθαρίζετε τον χώρο πριν φύγετε και να απομακρύνετε τα προσωπικά σας αντικείμενα για να μπορεί ο επόμενος χρήστης να εργαστεί άνετα.

Όσον αφορά τις αίθουσες συσκέψεων, ελέγξτε το σύστημα κρατήσεων της εταιρείας σας πριν τις χρησιμοποιήσετε, ώστε να μην παραβιάσετε κάποια κράτηση.

«Η σύγκρουση μπορεί να προκύψει όταν οι άνθρωποι δεν φροντίζουν έναν κοινόχρηστο πόρο», λέει ο Senning.

Η ακρίβεια στις συναντήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις δια ζώσης συσκέψεις, καθώς οι συνάδελφοί σας κατέβαλαν προσπάθεια να έρθουν στο γραφείο.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τις διαδικτυακές συσκέψεις, όπου μπορεί να ρίχνετε κλεφτές ματιές σε άλλα παράθυρα ή να κάνετε παράλληλες δουλειές, στις δια ζώσης συναντήσεις πρέπει να δείχνετε πλήρη προσοχή.

Βάλτε το κινητό σας στην άκρη – αν δεν το κάνετε, οι άλλοι σίγουρα θα το προσέξουν.

Και βέβαια, ο κανόνας του φαγητού στο γραφείο παραμένει ο ίδιος: αποφύγετε το ψάρι και άλλα έντονα αρωματικά γεύματα, καθαρίζετε το ψυγείο από τα παλιά τρόφιμα και αν πιείτε την τελευταία κούπα καφέ, φτιάξτε νέο.

Προτιμήστε να τρώτε στο διάλειμμα με συναδέλφους αντί να μένετε στο γραφείο σας, καθώς έτσι δημιουργείτε περισσότερες ευκαιρίες για κοινωνική συναναστροφή.

Όταν πρόκειται για τηλεφωνικές κλήσεις, προσαρμόστε τη συμπεριφορά σας ανάλογα με τον χώρο.

«Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα για τους συναδέλφους σε ανοιχτούς χώρους εργασίας είναι η δυνατή ομιλία στο τηλέφωνο», σημειώνει ο Senning.

Πηγαίνετε σε έναν πιο ιδιωτικό χώρο για προσωπικές κλήσεις και μην χρησιμοποιείτε το ανοιχτό ηχείο σε κοινόχρηστα γραφεία.

Κοινωνικές Εκδηλώσεις: Είστε Ακόμα στη Δουλειά

Καθώς οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στα γραφεία, οι happy hours, τα γεύματα ομάδας και οι κοινωνικές εκδηλώσεις μπορεί να γίνουν πιο συχνά.

«Ακόμα και στις κοινωνικές εκδηλώσεις της δουλειάς, παραμένετε υπόλογοι για τη συμπεριφορά σας», τονίζει ο Senning. «Οι συνάδελφοί σας θα είναι εκεί και την επόμενη μέρα».

Μην αισθάνεστε πιεσμένοι να πιείτε αλκοόλ αν δεν το επιθυμείτε, και δεν χρειάζεται να δικαιολογηθείτε. Αν πίνετε, είναι καλή ιδέα να τηρείτε τον κανόνα του ενός ποτού.

«Απολαύστε τη συζήτηση, αλληλεπιδράστε με τους συναδέλφους σας και ξέρετε πότε είναι η ώρα να αποχωρήσετε», συμβουλεύει η Richey.

«Κάθε Αλληλεπίδραση Μετράει»

Ορισμένοι κανόνες επαγγελματικής συμπεριφοράς ισχύουν διαχρονικά:

  • Αποφύγετε θέματα όπως η θρησκεία ή προσωπικά ζητήματα.
  • Μην χρησιμοποιείτε υβριστική γλώσσα.
  • Μην κουτσομπολεύετε.

«Συνήθως, αν κάποιος κουτσομπολεύει μαζί μας, πιθανότατα κουτσομπολεύει και για εμάς», επισημαίνει η Clise. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, όπου δεν νιώθουμε σιγουριά για το ποιον μπορούμε να εμπιστευτούμε.

«Κάθε αλληλεπίδραση μετράει, είτε πρόκειται για μια συνάντηση, ένα email ή μια συνομιλία στο γραφείο», τονίζει η Richey.

Η Clise συνοψίζει τη φιλοσοφία της ως εξής: «Η δουλειά δεν αφορά μόνο εμάς. Είναι μια ομαδική προσπάθεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: