Το “χαλαρό” φλερτ της Tesla με την Ελλάδα
- 19/07/2020, 10:08
- SHARE
Πέννυ Κούτρα
Τον Ιούνιο του 2020 – εν μέσω ραγδαίας πτώσης της αγοράς νέων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων- αγοράστηκε στην Ελλάδα, ένα ακόμη ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο Tesla.
O συνολικός αριθμός οχημάτων της φίρμας του Έλον Μασκ–που αποτελεί επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό φαινόμενο- δεν ξεπερνά τις μερικές δεκάδες, καθώς τουλάχιστον μέχρι το 2017 κυκλοφορούσαν περίπου 10 στη χώρα, εκ των οποίων τα τρία ανήκαν σε έναν ιδιοκτήτη.
Παρά τη σταδιακή διείσδυση της στην Ελλάδα ωστόσο ο αμερικανικός κολοσσός δεν είχε φροντίσει να υποστηρίξει την τοπική αγορά με after sale service, παρά το γεγονός του ότι κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει φήμες για μεγάλες επενδύσεις στη χώρα. Μόλις πρόσφατα και εφόσον το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση κατατέθηκε στην ελληνική βουλή, η Tesla ανήρτησε αγγελία πρόσληψης για να στελεχώσει την εμπορική της αντιπροσωπεία στην Ελλάδα. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η μορφή διείσδυσης της ωστόσο η αμερικανική εταιρία χαρακτηρίζει την εμπορική επέκταση της ως μια «εντυπωσιακή νέα είσοδο».
Πριν από αυτό – ίδιος ο Έλον Μάσκ μέσω του αγαπημένου του twitter- είχε ανακοινώσει το 2018 ότι θα δημιουργήσει μια πανευρωπαϊκή λεωφόρο ταχυφορτιστών «από την Ιρλανδία έως το Κίεβο και από τη Νορβηγία έως την Τουρκία». Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας, σήμερα λειτουργούν 4.700 ταχυφορτιστές σε 24 χώρες στην Ευρώπη, αλλά στο νότο της ηπείρου δεν έχει εγκαταστάσεις, τις οποίες σκοπεύει να αναπτύξει προσεχώς. Μένει να φανεί εάν η Ελλάδα θα εξασφαλίσει τη δική της συμμετοχή σε αυτή την επένδυση που υπολογίζεται αθροιστικά σε 70-80 εκατ.ευρώ.
Πάντως ήδη σταθμοί φόρτισης άλλων ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων υπάρχουν στην Ιονία Οδό, στην Ολυμπία οδό και τις εθνικές οδούς, ενώ του ΥΠΕΝ στο πλαίσιο ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης σχεδιάζει την υποστήριξη δημιουργίας 1.000 σταθμών. Η επίσης αμερικανική Blink Charging έχει δημιουργήσει ήδη 50 σταθμούς φόρτισης – με τους φορτιστές της να κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα -και συνεργάζεται και με τη Nissan Νικ.Ι. Θεοχαράκης.
Η Tesla είχε νωρίτερα βολιδοσκοπήσει την ελληνική αγορά για τη δημιουργία του πρώτου της ευρωπαϊκού εργοστασίου – σύμφωνα με φήμες που δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ επισήμως- αλλά διάλεξε να φτιάξει το υπερ-εργοστάσιο της στο Βερολίνο. Στις αρχές του 2020, σύμφωνα με συνέντευξη του Βούλγαρου υπουργού Οικονομικών, Ε. Καρανικολόφ, ο αμερικανικός κολοσσός βρισκόταν σε επαφές με την κυβέρνηση της χώρας προκειμένου να δημιουργήσει εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών. Νωρίτερα, φήμες που και πάλι δεν επιβεβαιώθηκαν ήθελαν τους Αμερικανούς scouters της Tesla να συνομιλούν με μεγάλη ελληνική βιομηχανία στον τομέα της παραγωγής μπαταρίων για ένα πιθανό joint venture.
Επίσης το 2019 στελέχη της Tesla παρουσίασαν στο ελληνικό υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος αναλυτικό σχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση των ελληνικών μη διασυνδεδεμένων νησιών σε μορφές καθαρότερης ενέργειας. Δεν έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες εκείνες του σχεδίου, πέραν από το γεγονός ότι περιελάμβανε το σύνολο των ελληνικών νησιών που είναι μη διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό δίκτυο, προβλέποντας για καθένα λύσεις που συνδυάζουν την απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής με τη διασφάλιση της ενεργειακής του επάρκειας.
Η μόνη υπάρχουσα επιβεβαιωμένη επένδυση της Tesla στην Ελλάδα αφορά την εγκατάσταση ομάδας Έρευνας και Ανάπτυξης στο Δημόκριτο, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2018.
Πάντως η ομάδα των τεσσάρων στελεχών υπολείπονταν σε μέγεθος αλλά και σε παραγόμενο έργο άλλων επιστημονικών μονάδων που εδράζονται στην Ελλάδα, και ειδικότερα στο πρόγραμμα «Λεύκιππος» του Δημόκριτου. Σύμφωνα με στελέχη τόσο του οργανισμού όσο και άλλων ερευνητικών χώρων, η ομάδα Tesla μισθώνει μόνον χώρο στο Δημόκριτο, χωρίς να δεσμεύεται για πρόσθετες υπηρεσίες (που προσφέρουν έσοδα στο Κέντρο).
Οι κακές (ίσως και ζηλόφθονες) γλώσσες αναρωτιούνταν μάλιστα, γιατί η Tesla δεν αναζήτησε χώρους γραφείου σε οποιαδήποτε άλλη περιοχής της Αθήνας, καθώς η ομάδα δεν αναζήτησε συνέργειες με το υπόλοιπο ερευνητικό και επιχειρηματικό περιβάλλον του Δημόκριτου. Είναι γνωστό πως τα ερευνητικά και επιχειρηματικά hubs (από τη Silicon Valley έως την Κίνα και από το Βερολίνο έως τον Καναδά), προσφέρουν στην ουσία ένα περιβάλλον συνεργιών για τη δημιουργία ενός προιόντος, εφαρμογής ή ιδέας που θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Είναι δε χαρακτηριστικό πως το πρώτο αίτημα της ολιγομελούς ομάδας προς τον «Λεύκιππο» ήταν γραφεία με πολλά τετραγωνικά και μια μοκέτα στην είσοδο με τη επωνυμία Tesla…
Πηγή: news247.gr