To χρέος, η απειλή Τσίπρα και η «κατανόηση» από Λαγκάρντ

To χρέος, η απειλή Τσίπρα και η «κατανόηση» από Λαγκάρντ
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανταλλάσει χειραψία με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο του Belt and Road Forum, στο Πεκίνο, την Κυριακή 14 Μαΐου 2017. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα από τις 12 Μαΐου, ως τις 15 Μαΐου, προκειμένου να συμμετάσχει στη διεθνή συνάντηση κορυφής Belt and Road Forum for International Cooperation που διοργανώνει η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Στο EuroWorking Group της Δευτέρας μεταφέρονται οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.

Στο σημερινό EuroWorking Group μεταφέρονται από το Μπάρι της Ιταλίας οι συζητήσεις για το χρέος, στη προσπάθεια να υπάρξει τελικός συμβιβασμός μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ.

Μέχρι στιγμής φαίνεται να υπάρχει κάποια πρόοδος στη περιγραφή κάποιων μέτρων, αλλά όχι στη «γλώσσα» που θα χρησιμοποιήσουν οι θεσμοί για το ελληνικό ζήτημα. Επίσης ζητούμενο είναι και το χρονικό διάστημα εφαρμογής των μέτρων.

Παράγοντες της ευρωζώνης ανέφεραν ότι οι συζητήσεις στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G7, έφεραν μιας «ισχυρή ώθηση» προς μια συνολική συμφωνία έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου. Συγκεκριμένα, αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι αναζητείται η «γλώσσα» που θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, βάσει της απόφασης του Eurogroup του Μαΐου του 2016.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» η οποία θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και ταυτόχρονα δεν θα ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές του Βερολίνου.

Εξάλλου, χθες, Κυριακή, στη συνάντησή τους στο Πεκίνο Τσίπρας και Λαγκάρντ ζήτησαν από κοινού «άμεσο προσδιορισμό των μέτρων για το χρέος».

Η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε το μήνυμα ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα εάν το Βερολίνο δεν συμφωνήσει σε ένα εφικτό δημοσιονομικό μονοπάτι. Στη συζήτηση, η Κρ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι αν ο Β. Σόιμπλε επιμείνει στο ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους αφενός, στο ότι δεν μπορεί να συμφωνηθεί ένα εφικτό δημοσιονομικό «μονοπάτι» μετά το 2018 αφετέρου, τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντέτεινε ότι στην περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τα μέτρα που θα ψηφισθούν μέσα στην εβδομάδα, δεν θα τύχουν εφαρμογής το 2019- 2020. Η επικεφαλής του ΔΝΤ φέρεται να έδειξε «κατανόηση» για το αίτημα του πρωθυπουργού και να συμφωνεί ότι πρέπει να δοθεί μια συνολική λύση, που θα επιτρέπει στο Ταμείο να συμμετέχει.

Η πρώτη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είχε ληφθεί στις 25 Μαΐου 2016 με στόχο να τεθούν σε εφαρμογή στο τέλος του προγράμματος, το φθινόπωρο του 2018.

Στόχος, πάντα, παραμένει η συνολική συμφωνία να κλείσει στο Eurogroup της 22ας Μαΐου ή εάν οι συζητήσεις παραταθούν εντός Ιουνίου.