Το χρέος, η επόμενη ημέρα και ο ανασχηματισμός
- 24/04/2017, 09:33
- SHARE
«Ταμείο» από τις επαφές στην Ουάσινγκτον θα κάνουν σήμερα ο πρωθυπουργός με το επιτελείο του προκειμένου να χαράξουν τη στρατηγική των επόμενων ωρών.
Του Αντώνη Αντζολέτου
Με την προϋπόθεση πως θα ολοκληρωθεί εντός του βασικού χρονοδιαγράμματος η αξιολόγηση και οι διαφωνίες ΔΝΤ – Βερολίνου για το χρέος θα ξεπεραστούν, στο Μαξίμου σχεδιάζουν ήδη την επομένη ημέρα της κυβέρνησης. Αυτό που δεν θέλουν να σκέφτονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι να προχωρήσει κανονικά η ψήφιση των μέτρων στη Βουλή και να μην ευοδωθούν οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του χρέους.
«Υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις για το χρέος, ωστόσο υπάρχουν ακόμα διαφορές που δεν αφορούν την Ελλάδα, αλλά το ΔΝΤ με το Βερολίνο», τόνιζε στέλεχος της κυβέρνησης στο NEWS 247 συμπληρώνοντας πως οι συζητήσεις προχωρούν και όταν κλείσουν τα επικαιροποιημένα κείμενα του μνημονίου με το ΔΝΤ (MEFP ) και με την ΕΕ (SMoU) δεν θα μπορούν να εγείρουν πια αυτές τις διαφορές.
Η ελληνική πλευρά αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες θα είναι οι τελικές διευθετήσεις που θα γίνουν σε σχέση με το χρέος. Στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση να μην τελειώσουν όλα στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, από τη στιγμή που υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι πως δεν αποκλείεται να μην έχει ξεκαθαρίσει μέχρι εκείνη την ημερομηνία και τυπικά η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και αυτό να γίνει λίγο αργότερα. «Γενικά το κλίμα είναι καλό και οδεύουμε στο να κλείσει η αξιολόγηση», διευκρίνιζε η ίδια πηγή.
Σε κάθε περίπτωση ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αποτελεί το σημείο «κλειδί». Αυτό που φοβίζει όλο το τελευταίο διάστημα είναι η «απειλή» η Γερμανία να πιέσει, ώστε να μην υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των μέτρων πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Είναι ο βασικός λόγος που εξακολουθεί να πέφτει «σκιά» στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται και θα συνεχιστούν σε παρασκηνιακό επίπεδο μέχρι και το Eurogroup στις 22 Μαΐου.
Από την Ηρώδου Αττικού έχουν τοποθετηθεί σε όλα αυτά τα σενάρια ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα εφαρμόσουν τα μέτρα που θα ψηφίσουν για το 2019 – 2020, αν δεν υλοποιηθούν πρώτα συγκεκριμένες αποφάσεις για το μεσοπρόθεσμο χρέος από το τέλος του προγράμματος και μετά (Αύγουστος 2018).
Το Μαξίμου θέλει να “αλλάξει σελίδα”
Είναι φανερό πως στο Μαξίμου θέλουν να «γυρίσουν σελίδα» μετά τις δύσκολες ψηφοφορίες που θα έρθουν στη Βουλή και θα αφορούν την περικοπή συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου γνωρίζοντας καλά πως θα επιβαρυνθεί περαιτέρω το κλίμα που υπάρχει στη κοινωνία. Σκοπός είναι να μη χαθεί καθόλου χρόνος για τη διετία που έχει μπροστά της η κυβέρνηση προκειμένου να προλάβει να αλλάξει το περιβάλλον.
Στις συχνές συσκέψεις που γίνονται για την «επόμενη ημέρα» στο πρωθυπουργικό γραφείο, εστιάζουν στα ζητήματα της ανάπτυξης, των επενδύσεων, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών. Πρωτοβουλίες αναμένεται να πάρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόσο με συσκέψεις που θα γίνουν με τους περιφερειάρχες, αλλά και τους φορείς της αγοράς για την παραγωγική ανασυγκρότηση όσο και με την παρουσία του στα υπουργεία, προκειμένου να συντονίσει από κοινού με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη τις προτεραιότητες που πρέπει να λάβουν και σε νομοθετικό επίπεδο.
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν στο NEWS 247 τη σκέψη που υπάρχει στο Μαξίμου για δημιουργία task force για τις επενδύσεις, στην οποία επικεφαλής θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας και θα πλαισιώνεται από τα οικονομικά και τα παραγωγικά υπουργεία.
Τα σενάρια ανασχηματισμού
Είναι σαφές πως το κυβερνητικό έργο σε κάθε χαρτοφυλάκιο βρίσκεται στο μικροσκόπιο του πρωθυπουργού, γιατί μπορεί από το Μαξίμου να αρνούνται να μπουν σε οποιαδήποτε σεναριολογία ανασχηματισμού, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα υπάρξουν κάποιες μικρές, αλλά βασικές αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Θα έχουν περάσει άλλωστε σχεδόν 7 μήνες από τις προηγούμενες «διορθωτικές κινήσεις» που θεωρείται ένας επαρκής χρόνος για τον πρωθυπουργό να κρίνει που χρειάζονται να γίνουν μετακινήσεις ή ακόμα και αντικαταστάσεις. Σε αυτό το μήκος κύματος, άλλωστε έχουν κινηθεί τις τελευταίες ημέρες δηλώσεις κορυφαίων κομματικών στελεχών, όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Γιώργος Ξυδάκης.
Ρυθμιστής των εξελίξεων είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και κατά πόσο ο υπουργός των Οικονομικών θα παραμείνει στην οδό Νίκης, καθώς πιθανή «μετακόμισή» του προκαλεί μια σειρά από «καραμπόλες» σε άλλα χαρτοφυλάκια με τις μετακινήσεις ή ακόμα και τις τοποθετήσεις νέων προσώπων να είναι αναπόφευκτες. Δεν αποκλείεται οι όποιες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού να αναληφθούν μετά το τέλος του καλοκαιριού.
Πηγή: News247