Το «χρηματιστήριο» του μέλλοντος για τους νέους αγρότες
- 08/07/2017, 14:26
- SHARE
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον αγροτικό χώρο είναι θέμα ζωής και θανάτου.
Tης Αγγελικής Βελεσιώτη
Στο «χρηματιστήριο» του μέλλοντος, ήτοι αυτό των τροφίμων, οφείλουν να… ποντάρουν πιο δυναμικά οι Έλληνες αγρότες, υιοθετώντας τις τεχνολογίες εκείνες, που θα τους διατηρήσουν εντός παιχνιδιού.
Αυτό είναι το μήνυμα, που θέλησαν να περάσουν οι συμμετέχοντες στο Agribusiness Panel, στον μεγάλο διαγωνισμό καινοτομίας Disrupt Greece, που εγκαινίασαν Fortune, Industry Disruptors και Παπαστράτος. Τα μηνύματα, στη συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Απόστολος Μαγγηριάδης στο μεγάλο event στις 29 Ιουνίου, πολλά.
«Η κλιματική αλλαγή είναι μία πραγματικότητα. Θα επηρεάσει πάρα πολύ την παραγωγή της Ευρώπης. Η μεγάλη ζήτηση θα εκτοξεύσει τις τιμές. Τα προιόντα αύριο θα είναι χρυσός, θα παίζονται ως παράγωγα», τόνισε ο επικεφαλής της «Πήγασος Αγροδιατροφική» Α.Σ. («7Grapes»), Μάρκος Λέγκας.
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον αγροτικό χώρο δεν έχει τη λογική της πολυτέλειας. Είναι θέμα ζωής και θανάτου. Θα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή τροφίμων κατά περίπου 70%, γιατί δεν είναι μόνο η αύξηση του πληθυσμού (στα 10 δισεκατομμύρια έως το 2050), αλλά και η αύξηση της πρόσληψης θερμίδων στις αναπτυσσόμενες χώρες», σχολίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Excelixi, Γιώργος Κατσουράνης.
«Οι Έλληνες αγρότες, όχι μόνο δεν είναι επιχειρηματίες, αλλά τους έχουν καταντήσει και δημοσίους υπαλλήλους», σημείωσε από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας «ΘΕΣΓάλα», Κωνσταντίνος Γουγουλιάς, προσθέτοντας ότι οι επιχορηγήσεις δεν έχουν αξιοποιηθεί κατάλληλα στη χώρα μας.
«Είσαι στην Ελλάδα. Έχεις το πλεονέκτημα της γεωγραφικής θέσης και έναν ‘δίαυλο επικοινωνίας’ με την Αφρική, μία ανερχόμενη αγορά, με τεράστιο πληθυσμό. Έχεις την ακτοπλοΐα. Ένωσε τα σημεία και μην περιμένεις απλά και μόνο μία χρηματοδότηση», προέτρεψε τους επιχειρηματίες του κλάδου η Συνιδρύτρια του Future Agro Challenge (FAC), κυρία Carla Tanas, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς – συμπεριλαμβανομένου και του κράτους – να καταστρώσουν μία κοινή στρατηγική.
Διαβάστε ακόμη: