Το come back της Notos και το guidance του 2024

Το come back της Notos και το guidance του 2024
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Η γνωστή εταιρεία που τα προηγούμενα χρόνια πέρασε δια πυρός και σιδήρου, φαίνεται να εισέρχεται στον ενάρετο κύκλο με βάση και τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό για τη χρήση του 2023.

Η απόφαση του ομίλου Dimand και της Τράπεζας Πειραιώς για την ανακατασκευή του κτιρίου που στεγάζει σήμερα το πολυκατάστημα Notos Com στην Ομόνοια, με εκτιμώμενο κόστος τα 20-25 εκατ. ευρώ, δημιουργεί νέα δεδομένα στο πλέον εμβληματικό πολυκατάστημα της χώρας, γνωστό και ως «ΑΦΟΙ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΙ». Μάλιστα οι ανακοινώσεις που έγιναν προ ολίγων εβδομάδων έπιασαν εξαπίνης της διοίκηση της Notos Com η οποία αναζητά τη διατήρηση της εμπορικής της θέσης στο αθηναϊκό κέντρο.

Η γνωστή εταιρεία που τα προηγούμενα χρόνια πέρασε δια πυρός και σιδήρου, φαίνεται να εισέρχεται στον ενάρετο κύκλο με βάση και τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό για τη χρήση του 2023. Πέρυσι οι πωλήσεις διαμορφωθήκαν στα 124 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης 124-126 εκατ. ευρώ και το EBITDA στα 16,580 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης 14-16 εκατ. ευρώ. Αν δε ληφθεί υπόψιν και η διακοπή της συνεργασίας με την Αmerican Εagle Οutfitters τότε οι πραγματοποιήσεις των αποτελεσμάτων το 2023 υπερβαίνουν σημαντικά τις αντίστοιχες προβλέψεις. Για την τρέχουσα χρήση η διοίκησή της εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στα 135-140 εκατ. ευρώ, το δε EBITDA στο ποσό των 19-21 εκ ευρώ.

Σε ότι αφορά την περασμένη χρονιά, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας σημείωσε αύξηση 13% σε σχέση με το 2022 ενώ αν υπολογισθούν μόνο οι συνεχιζόμενες δραστηριότητες μετά την διακοπή του υποκλάδου της νεανικής ένδυσης που από τις αρχές του 2023 τότε η αύξηση ανέρχεται σε 19%. Τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωση ο κλάδος Προσωπικής Φροντίδας (Καλλυντικών) κατά 25,8% και ακολουθεί ο κλάδος Προσωπικής Εμφάνισης (Ένδυσης-Υπόδησης) κατά 18,7%. Τα Πολυκαταστήματα σημείωσαν αύξηση 10,1% που αν ληφθεί όμως υπόψη η διακοπή της δραστηριότητας του ΑΕΟ τότε η αύξηση ανέρχεται σε 13%

Το Περιθώριο Μικτού Κέρδους διαμορφώθηκε σε 44,30% επί των πωλήσεων ελαφρά βελτιωμένο σε σχέση με το 2022 που ήταν 44%. Για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες το περιθώριο του Μικτού Κέρδους παρουσίασε βελτίωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα και διαμορφώθηκε σε 44,4% το 2023 έναντι 43,4% το 2022.

Σημαντική αύξηση παρουσιάστηκε και στα Λειτουργικά Αποτελέσματα για τη χρήση 2023 τα οποία ανήλθαν στο ποσό των 16,580 εκατ. ευρώ έναντι 11,362 εκατ. ευρώ το 2022 (αύξηση 45,9%). Τα προ φόρων αποτελέσματα ήταν κερδοφόρα, μετά από μια μακρά περίοδο ζημιογόνων αποτελεσμάτων, διαμορφώθηκαν σε κέρδη 228 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 5,345 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα χρηματοοικονομικά έξοδα παρουσίασαν αύξηση κατά 14% και διαμορφώθηκαν στο ποσό των 6,070 εκατ. ευρώ, επηρεαζόμενα κυρίως από την δραματική αύξηση του Euribor.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επενδύσεις και η στόχευση

Παράλληλα με την ανάπτυξη η εταιρεία προχώρησε πέρυσι στην υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στο πλαίσιο της βελτίωσης και ανάπτυξης του δικτύου της. Προχώρησε στην ανακαίνιση (πλήρης) του τρίτου ορόφου του πολυκαταστήματος της Αθήνας και ανακαινίσεις και αναδιατάξεις corners στα πολυκαταστήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ανακαίνισε το κατάστημα LACOSTE στο εμπορικό κέντρο MEDITERRANEAN COSMOS, και το κατάστημα LACOSTE στο εμπορικό κέντρο THE MALL ATHENS. Παράλληλα προχώρησε σε ανακαίνιση του καταστήματος NAUTICA στο εμπορικό κέντρο MEDITERRANEAN COSMOS και του καταστήματος NAUTICA στη Νέα Ιωνία.

Παράλληλα διεύρυνε το αποτύπωμά της στην αγορά. Προχώρησε σε άνοιγμα νέου καταστήματος GANT στο εμπορικό κέντρο THE MALL ATHENS, νέου καταστήματος NAUTICA στο εμπορικό κέντρο GOLDEN HALL, ενώ ανακαίνισε τα corners εντός των πολυκαταστημάτων ATTICA CITYLINK και ATTICA GOLDEN HALL. Επίσης έθεσε σε λειτουργία το νέο ηλεκτρονικό κατάστημα Lacoste και πραγματοποίησε τις πρώτες πωλήσεις του τον Ιούνιο του 2023.

Στα σημαντικά γεγονότα της περασμένης χρονιάς ήταν αναβάθμιση / ανανέωση του e-shop www.notos.gr, η διακοπή της συνεργασίας με την ΑΕΟ, το rebranding των πολυκαταστημάτων και οι νέες συνεργασίες του Κλάδου, μεταξύ άλλων, με τους οίκους ARMANI, HUGO BOSS, TOMMY HILFINGER, CALVIN KLEIN, KARL LAGERFELD, PENNY BLACK, PATRIZIA PEPPE, AMERICAN VINTAGE, BOGGI MILANO.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: