To διαζύγιο Fiat – Ferrari είναι γεγονός
- 05/01/2016, 12:00
- SHARE
Σε χωριστούς δρόμους οι δύο εταιρείες – Μεγάλη πτώση στη μετοχή της Fiat. Το διαζύγιο με την Ferrari επέφερε πτώση 33% στη μετοχή της Fiat.
Της Μαρίας Ακριβού
«Τίτλοι τέλους» έπεσαν και επισήμως στις σχέσεις των ιταλικών αυτοκινητοβιομηχανιών Ferrari και Fiat. Η είδηση μπορεί να μην ξάφνιασε τους λάτρεις της ταχύτητας, αφού οι δύο εταιρείες που φημίζονται για την φινέτσα στους τέσσερις τροχούς είχαν ανακοινώσει σχεδόν πριν από ενάμιση χρόνο το «διαζύγιό» τους, εντούτοις η μετοχή της Fiat κατακρημνίστηκε. Στην πρώτη διαπραγμάτευσή της χωρίς το “έτερον ήμισυ” στο χρηματιστήριο του Μιλάνου κατέγραψε “με το καλημέρα” απώλειες της τάξης του 33%.
Η Fiat Chrysler ουσιαστικά διένειμε στους μετόχους της Ferrari την Κυριακή το μερίδιό της που αντιστοιχούσε στο 80% του μετοχικού κεφαλαίου της δεύτερης, βάζοντας έτσι τέλος στα 30 χρόνια αποκλειστικού ελέγχου της κατασκευάστριας εταιρείας των εν λόγω οχημάτων. Παράλληλα τον περασμένο Οκτώβρη προέβη σε πώληση του 10% της Ferrari πραγματοποιώντας δημόσια εγγραφή (ΙΡΟ) στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έχοντας ως βασικό κίνητρο την περικοπή του χρέους.
Σε σχετικές δηλώσεις ο Πρόεδρος της Ferrari, Σέρτζιο Μαρκιόνε ανέφερε πως ο διαχωρισμός από τον όμιλο Fiat Chrysler επισημοποιεί την ανεξαρτησία που πάντα είχε η Ferrari, ακόμα και ως μέλος του ομίλου. «Ανεξαρτησία που αφορούσε το κομμάτι της λειτουργίας, εν μέρη της χρηματοδότησης και που είναι απαραίτητη για να διαφυλάξουμε τη μοναδικότητα των μοντέλων και του σήματος της Ferrari.»
Παράγοντες της αγοράς προσθέτουν πως πριν από το “βελούδινο διαζύγιο” η χρηματιστηριακή αποτίμηση της FCA έφτανε τα 16,7 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα αγγίζει τα 10,9 δισ. ευρώ, αφού η Ferrari αποτιμάται αντίστοιχα σε 8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η “γκαζιάρικη” Ferrari αποτιμάται περίπου 26,5 φορές πάνω σε σχέση με τα εκτιμώμενα κέρδη του 2016, ενώ η FCA 8,6 φορές. Αυτό συμβαίνει για το λόγο ότι έχει πιστούς ακολούθους, οι οποίοι επιλέγουν τα σπορ αυτοκίνητά της τόσο για τις υψηλές επιδόσεις που καταγράφουν στην άσφαλτο όσο και για το πλεονέκτημα που διαθέτουν να «μαγνητίζουν» τα βλέμματα των περαστικών.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως μόνο το 2014, σε ένα υφεσιακό περιβάλλον όπου η πλειοψηφία των αυτοκινητοβιομηχανιών προέβη σε χιλιάδες ανακλήσεις οχημάτων και κατέγραψε σημαντικές απώλειες, η Ferrari πούλησε 7.255 αυτοκίνητα και κατέγραψε έσοδα ύψους 2,76 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πάντως ιταλοί χρηματιστές εκφράζουν την άποψη πως η Ferrari δεν χρειαζόταν να εγγραφεί στο χρηματιστήριο και πως επρόκειτο περισσότερο για λογιστική κίνηση, ώστε να επιτρέψει στη Fiat να καλύψει μέρος των χρεών της και να έχει επίσης το ελεύθερο για συγχώνευση, αναζητώντας ενδιαφερόμενους συνεταίρους.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι πλέον ο όμιλος Fiat, προκειμένου να συμβαδίσει με τους υπόλοιπους παίχτες της αγοράς θα αναγκαστεί να ακολουθήσει μια διαφορετική στρατηγική, δίνοντας βάρος στα νέα μοντέλα των Αlfa Romeo, Jeep και Maserati.